Foto: Per Wiklund och IFF
SSL (Dam)

Rasmussens nya mål: Fler poäng än Galante Carlström

ANNONS

Nådde drömgränsen 400 poäng i helgen: "Jag fattade ingenting"

Premiärer har inte varit Malmös grej i SSL. Fram till igår hade de förlorat samtliga premiärmatcher i Superligan, åtta i rad, och det har varit ett stort samtalsämne de inför de senaste säsongerna.

Nu är sviten bruten. Man ställdes mot nykomlingen Lockerud Mariestad under söndagen och säkrade då sin första premiärvinst, detta trots ett tidigt 2-0-underläge. Malmö kunde vända på steken och till slut vinna med klara 7-3.

– Jag tycker att vi gör en bra match och vi har kontroll på matchen även när det är Lockerud som leder med 2-0 eller när de tar igen lite där till 4-3. Vi har lite mer rutin än Lockerud, säger Malmös storstjärna Ellen Rasmussen till Innebandymagazinet.

Lockerud Mariestad är en av två nykomlingar i SSL ihop med KAIS Mora, och Rasmussen tror att västgötarna kan fixa nytt kontrakt när serien är över.

– De är ett typiskt nykomlingslag. De kämpar mycket och de kommer ge allt för att hålla sig kvar i SSL. Jag tror att de hamna långt ner i tabellen. Men absolut, som jag sade så kämpade på hela matchen och det är väl någonting man har som nykomlingar. Man viker inte ner sig och det finns andra trötta lag i SSL, så jag ser absolut att de har en chans att hålla sig kvar.

Blev historisk: “Jag fattade ingenting”

Det var inte bara faktumet att Malmö skrämde bort sitt premiörmöte som gjorde matchen speciell. När Ellen Rasmussen spelade fram Maja Mikaelsson till 7-3-målet så blev hon den 14:e spelaren i SSL:s historia att nå milstolpen på 400 poäng i grundserien.

27-åringen hade dock ingen som helst koll på att hon nått upp till drömgränsen, trots faktumet att speakern i arenan ropade ut det i samband med målet.

– Nej – jag hade ingen koll på det efteråt heller! Det var min pappa som sa ”grattis till 400 poäng” och jag fattade ingenting (skratt). Sen såg jag det på Instagram. Jag brukar inte hålla koll på sånt där, min pappa brukar ha bättre koll.

Spelarna som gjort 400 poäng eller mer: Anna Wijk, Emelie Lindström, Anna Jakobsson, Hermine Dahlerus, Emelie Wibron, Sara Kristoffersson , Johanna Ekeroth, Therése Karlsson, Moa Tschöp, Karolina Widar, Ranja Varli, Susanna TuomineMartina Söderqvist och Ellen Rasmussen.

Hur känns det att ha uppnått den gränsen?

– Jo, men det är såklart jättekul att få vara en av de 14 spelarna och tänka att det är ganska unikt. Sen är det inget som jag siktar på att försöka nå, jag spelar för laget och vill vinna SM-guld med mitt lag.

Rasmussen har snittat två poäng per match under sin karriär. För att bli tidernas bästa poänggörare på damsidan så måste hon göra 370 poäng till, för just nu leder Anna Wijk på 770.

Du är 27 år och har gjort 400 poäng. Hur många poäng har du gjort den dagen du lägger av?

– Fler än Galante (905)! Nej, som jag sa så siktar jag inte på att göra något antal poäng utan jag vill vinna SM-guld med mitt lag. Om jag står på 401 eller 1000 poäng? Det spelar inte så stor roll.

Hyllar kedjekamraterna: “Kan bli hur bra som helst”

Rasmussen spelade i premiären i en delvis nykomponerad kedja där hon fått sällskap av den polska jättetalangen Maja Helman. 17-åringen debuterade på seniornivå i VM (!) 2021 och gjorde förra säsongen sin debutsäsong i SSL, då svarade hon för 15 poäng.

– Helman är väldigt teknisk och är duktig på att vinna sina en-mot-en-dueller. Hon är lite mer teknisk än vad jag är i det här med att zorra och golvzorra, så det är kul att se. Sen har hon en bra speluppfattning och vi passar bra att spela ihop med varandra.

Maja Helman Foto: Jimmy Palm

Hur bra kan hon bli?

– Hon kan bli hur bra som helst. Jag tror det är upp till henne, hur mycket hon vill. Hon har ju redan gjort debut på senior-VM och visat upp sig i det internationella. Hon har många bra egenskaper och det är lite upp till henne själv hur bra hon vill bli. Men absolut, hon har verkligen framtiden för sig och kommer bara bli bättre och bättre med åren.

Tredjelänken i kedjan, Rebecca Mårtensson, har Rasmussen spelat ihop med ett tag nu. Till skillnad från Helman så har 32-åriga Mårtensson en lång karriär bakom sig. Hon gjorde sin första säsong i SSL 2013/14 i Huddinges tröja och har på senare år fått sitt stora genombrott i högsta serien, faktum är att hennes bästa poängnotering hittills kom förra säsongen när hon gjorde 21 mål och 19 framspelningar.

Rebecca Mårtensson Foto: Per Wiklund

– Det är väl samma där: Hon har framtiden för sig. Vi behöver inte kolla på hur gammal hon är utan hon har flera år kvar att spela.Jag tror också att hon kommer bara bli bättre och bättre, säger Rasmussen om Mårtensson.

– Hon har väl vuxit för varje säsong hon har varit hos oss nu. Hon har spelat med mycket självförtroende och vuxit med det. Vi passar också bra ihop! Hon är väl en mer avslutare. Eller ja, i och för sig…vi är båda avslutare och framspelare. Så vi passar bra ihop. Vi har högt i tak och gillar diskussioner!


TV: Stjärnans oväntade tips - Hagunda till slutspel

Chocken efter tippningen: "Är du skyldig någon i laget pengar?"


Matchrapporter: Ellen Rasmussen tvåmålsskytt för Malmö FBC i segern mot Warberg Endre utklassade Malmö FBC på hemmaplan Malmö FBC slog Lockerud/Mariestad efter Maja Mikaelssons dubbel Malmö FBC vann i Svenska Cupen Omgång 2 Grupp G dam mot IBK Lund Seger för Malmö FBC hemma mot Warberg

Den här artikeln handlar om: