Balrog Botkyrka IK

Balrog ner i division 2: "Stolt att jobba i en anrik förening"

ANNONS

Klassiska Balrog Oilers är återigen ett hack nedåt i seriesystemet. Den här säsongen blev det en klar jumboplats i Herr1an Östra Svealand.

Med SM-guld för herrar 1993, 1996 och 2004 är Balrog en av svensk innebandyns allra största klubbar. Nu var det länge sedan Balrog åkte ur SSL.  Balrogs damlag försvann in i Djurgården för snart 15 år sedan medan herrlaget kämpar för sin existens mellan förbundsserien och högsta distriktsserien i Stockholm.

Flera av världens bästa spelare genom tiderna har tillhört Balrog. Christian Hellström har spelat och gjort flest (275) mål för klubben, Thomas Brottman är den som utvisas mest genom tiderna (302 min) och Hannes Öhman har gjort flest mål på en säsong och Mika Kohonen är poängbäst med sina 107 poäng under en säsong för Balrog.

Efter fyra säsongen i division 1 Östra Svealand för Balrog blir det att säsongen 2023/24 återigen spela i högsta Stockholmsserien i division 2.

– Föreningen mår bra med stabil ekonomi och bra anda inte minst från våra paralag. Däremot så mår inte herrlaget så bra just nu som ni säkert förstår. Det är alltid en utmaning att ta sig vidare från en negativ säsong i antalet inspelade poäng. Vi avslutade med värdighet och har samtidigt börja jobbet med att bygga nästa års trupp, säger sportchefen och materialansvarige i Balrog Johan Hermansson till Innebandymagazinet.

Johan Hermansson med åtta år i klubben kombinerar arbetet som materialansvarig för herrlaget med att fungera som sportchef, kan du förklara varför ni inte räckte till den här säsongen. Ni tillsammans med Vallentuna och Hammarby får börja om i division 2?

– Vi har byggt ett ungt lag från start med några stöttepelare, som tyvärr inte har nått upp till nivån som vi trott och hoppats på att de skulle gjort.

Vad är planen är inför framtiden och kommande säsong?

– Vi har vetat om ett tag att vi kommer få börja om i division 2 men klubben och laget behöver landa fullt ut innan vi startar om. Vi har en ödmjuk inställning att vi ska försöka att bygga ett lag med ambitioner och inställning, som ska ge oss möjligheten att slåss i toppen av Stockholms högsta serie.

Hur är det att leva i skuggan av från de magisk Balrog-åren när klubben och laget du idag representerar var på allas läppar?

– Vi är i en helt annan situation idag. Med helt andra förutsättningar och utgår från det. Har man en dålig dag så kan tankarna ta en tillbaka till den magiska eran. Även om det var innan min tid så är jag stolt att jobba i en anrik förening som ”Balrog Oilers”

Poängbäst i Balrog den här säsongen var 33-årige Måns Ahlberg (37 poäng) före 25-årige William Broberg (22 poäng).

Balrog serieplaceringar:
2022/23: 12:a Div 1 Östra Svealand (Nedflyttade)
2021/22: 7:a Div 1 Östra Svealand
2020/21: Låg 11:a när serien avbröts efter 4 omgångar Div 1 Östra Svealand
2019/20: 9:a Div 1 Östra Svealand
2018/19: 1:a div 2 Stockholm (Uppflyttade)


TV: "Den gyllene generationen skulle fixa det - och gjorde det"

Se när Sveriges lagkapten Oscar Magnusson Lindholm lyfter guldpokalen.

Matchrapporter: Täby FC utklassade Balrog Botky på hemmaplan Tyresö Trollbäcken säkrade seriesegern efter 10-3 mot Balrog Botky Björklinge slog Balrog Botky i målmässigt jämn match Storseger för RA19 borta mot Balrog Botky Balrog Botky klart för nedflyttning – efter förlust mot Uppsala Teknologer

Den här artikeln handlar om: