extra
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan västra/södra

EXTRA: Väljer att dra sig ur Allsvenskan

ANNONS

IBK Göteborg kommer inte anmäla sitt damallsvenska lag till seriespel kommande säsong.

Klassiska IBK Göteborg som under 25 år gick under namnet Robertshöjd BK lägger ner och avvecklar sitt allsvenska damlag. Det är tredje gången på en tioårsperiod som klubben avvecklar något av sina damlag. Vid sammanslagningen 2007 mellan ungdomsklubben Björkekärrs IK och mer elitinriktade Robertshöjd BK bedrevs verksamheten i tre sektioner. Sedan fem år tillbaka endast i en.

Klubben har spelat fem säsonger i SSL, den senaste 2018/19. Sedan dess i allsvenskan med framskjutna placeringar. Nu har styrelsen informerat supporters, spelare och ledare att elitsatsningen är över, ekonomin och arbetskraften räcker inte att driva det allsvenska laget vidare enligt IBK Göteborgs styrelse.

Drar sig ur Allsvenskan: “Såg ingen annan utväg”

– Anledningen till beslutet är att kostnaderna för att bedriva ett allsvenskt damlag är för höga, samtidigt som föreningen inte ännu har möjligheten att lyfta upp spelare från sina egna led, skriver klubben på sin hemsida.

Nu kommer föreningen istället att ”fortsätta satsa på att bygga en stark grund med våra flicklag och damerna i division 2”, som man själva uttrycker det.

Niklas Sjöström, ordförande i klubben, skriver följande på hemsidan.

"Det har inte varit ett lätt beslut för styrelsen att ta, och vi vet att vi gör många besvikna genom att ta detta beslut. Men ska föreningen kunna leva vidare och satsa på barn, ungdomar och juniorer, så är detta den enda möjligheten då vi ser att det kommer vara omöjligt för oss att dra in det ekonomiska underskott som ett allsvenskt lag innebär."

Göteborg Innebandy har en ganska unik inriktning där barn och ungdomar inte ska tvingas sälja lotter och liknande för att finansiera seniorlagens ekonomi. Vi försöker samtidigt hålla nere medlemsavgifterna så lågt det bara går för att alla ska få chansen att vara med i vår förening."

Vi kunde även se framåt att även om vi kämpade hårt med ekonomin och kanske klarat 1 år till i Allsvenskan, så hade vi aldrig klarat av det nya seriesystemet och serieindelningen som sker inför säsongen 2024/2025. Så för att se till hela föreningens olika verksamheter och lag så såg vi ingen annan utväg än att tacka nej till spel i damallsvenskan säsongen 2023/2024."

IBK Göteborgs sammanslagningar:

IBK Göteborg har en lång historia av sammanslagningar genom åren. Tuun IBK som bildades 1977 tillsammans med Kallebäcks BK bildad mellan 1980-83 och Robertshöjd BK bildad 1984 och Björkekärrs IK bildad 1988 blev de Göteborg Innebandy 2007.

Vid den stora sammanslagningen 2007 blev klubbens namn IBK/IBF Göteborg och hade ungefär 1000 aktiva spelare. 2023 har mer än 75 procent av spelarunderlaget försvunnit. Under 2010-talet bedrevs klubben i tre sektioner men sedan 2018 i en enda.


TV: Veera Kauppis drömmål i SM-finalen

Thorengruppens världsstjärna bjöd på stor show när hon kvitterade till 3-3 i SM-finalen mot Pixbo Wallenstam.

Matchrapporter: Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot IBK Göteborg Lindås klart för kval efter seger mot IBK Göteborg IBK Göteborg avgjorde med fem mål i tredje perioden IBK Göteborg slog Växjö IBK efter Kajsa Högemarks dubbel Delad pott när IBK Göteborg tog emot Lindome

Den här artikeln handlar om: