Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan

Säsongen en besvikelse för Thorengruppen: ”Finns en frustration”

ANNONS

Slutspelsdrömmarna har bytts ut mot nedflyttningsstrid – men: ”Allt är inte jämmer och elände”

Thorengruppen har varit uppskrivna inför de två senaste säsongerna. Innan 2021/22-upplagan drog igång så pratades det om ett tronskifte i Umeå, och visst blev det så – Thorengruppen placerade sig för sin storebror Dalen i tabellen.

Förväntingarna var inte lägre i somras. Man tappade visserligen stjärnan Daniel Hernandez men plockade samtidigt in många duktiga och unga spelare, och kryddade det med etablerade namn om Albin Carlsten, Thomas Crona och Jim Johansson-Adolphsson. 

Förra säsongen var man en poäng från slutspel, nu skulle man ovanför det där strecket. 

När 19 omgångar av serien är spelade kan vi konstatera att Umeålaget inte tagit det lyft i tabellen många trodde – snarare tvärtom. Man är nu indragna i bottenstriden i allra högsta grad efter Hagundas vinst igår mot Gävle, nu är avståndet ner till strecket nere på bara tre poäng. 

Dålig poängutdelning – men tufft motstånd

Formen är svag sett till resultat, tre inspelade poäng är lagets facit på de sju senaste omgångarna. Samtidigt har motståndet varit tufft och man har på senare tid lyckats plocka poäng mot lag högre upp i tabellen.

– Vi har mött Kalmar, Växjö, Mullsjö och Storvreta, och har kryssat mot tre av de lagen. Vi var nära igår (läs: söndag) också. Spelmässigt har vi tagit stora kliv från jul och framåt. Men det är klart, man vill ha mer poäng på kontot också. Ser man på lång sikt så är vi på rätt väg. Det är en bra grupp att jobba med och jag tror det kan bli riktigt bra så småningom, säger Thorengruppens assisterande tränare Peder Bodén till Innebandymagazinet.

Matchen han syftar på, där man vara nära att ta poäng, var mot Storvreta. Här var det jämnt in i det sista men Thorengruppen föll till slut med 6-4 på hemmaplan – en mycket tung förlust trots motståndet. 

– Ibland är det skönare att förlora stort och känna att vi inte ens var nära. Nu har vi haft väldigt många hedersamma poängtapp. Det är tungt är man vill ha mer poäng, när man är nära men ändå inte tillräckligt nära. Säger man på förhand att man ska ligga under med ett mål med två minuter kvar mot ett lag som Storvreta så ska man vara ganska nöjd.  Då har man ändå gjort någonting rätt.  Spelmässigt är vi bra, nu handlar det om att skjuta bredvid målvakterna och få in bollen i nätet.

Förändrade taktiken: “Gnugga in defensiven var steg ett”

Ledarstaben, med huvudtränare Johan Lindgren i spetsen, har gjort sitt för att vända trenden. Ett nytt spelsystem har införts: En aggressiv 2-2-1:a, där det handlar om att göra det trångt och svårt för motståndarna

– Vi har börjat sätta ett nytt spelsystem, och att gnugga in defensiven var steg ett. När vi väl gjorde det så var det ett steg till, men det var fortfarande målen framåt som saknades. Det hjälper inte att släppa in lite mål när man gör ännu mindre. Nu jobbar vi mycket med det kreativa spelet framåt som spelvändningar, avslut och tänket hur vi skapa fler och bättre lägen i matcher, och bli effektivare. Vi har varit lite för oeffektiva framåt – vi får kämpa hårt för våra mål samtidigt som vi blir straffade betydligt hårdare när vi väl gör ett misstag, än vad vi lyckas straffa dem vi möter.

En elfteplats efter 19 omgångar – är det en besvikelse?

– Ja, helt klart. Målet var att gå till slutspel med tanke på att Thoren var en poäng från det ifjol. Målet var att vara högre. Spelmässigt har vi gjort några riktigt bra prestationer som man ska vara nöjd med – det är inte bara jämmer, elände och misslyckande. Ser man det på lång sikt och lite större än bara resultatet så är det bra. Men självklart så finns det en frustration och besvikelse över att vi inte tagit fler vinster än vad vi har – framförallt mot laget som ligger i och runtomkring slutspelsstrecket. Vi har kvar att möta några av de lagen, då ska vi försöka ta revansch och ta hem lite trepoängare här på slutet.

Hur ser du på konkurrensen nere i botten?

– Jag har inte kollat tabellen så mycket på slutet men vet om att vi har Gävle att möta i nästa match. Nu siktar vi på att ta fler trepoängare än vad vi förlorar. Vi har kvar att möta Dalen, Gävle och Jönköping, vinner vi dem ska det vara lugnt tycker jag.


TV: "Tränare och pappor har skrikit på mig sedan jag var fem år"

"Jag har mått ganska dåligt" - Gabriel Kohonen om hur det har varit att heta Kohonen under ungdomsåren.

Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: