cupfinalen
Foto: Tomas Brandt Wangel och Simon Melchert
Svenska Cupen

Klubbchefen: "Tror inte någon känner att Svenska Cupen lyfter"

Falun ansökte om att få stå som värd för Svenska Cupen-finalen, men valet föll på Kalmarsund: "Det är klart att det finns en besvikelse"

Svenska Cupen är i år inne på sin andra upplaga och en av de största nyheterna var att finalen nu spelas i ett av finallagens arenor, istället på neutral mark som var fallet förra året.

För att få spela i finalen i sin hemmahall måste föreningen först ansöka om det, och sedan är det upp till Svenska Innebandyförbundet att ta det slutgiltiga beslutet.

Damfinalen spelplats blev klar direkt efter slutsignal i ena semifinalen. Pixbo slog ut Västerås Rönnby i vad som inte bara var en match om finalen, vinnarna skulle dessutom få stå som hemmalag i avgörandet.

Beskedet vart herrarnas final skulle spelas kom två dagar efter den sista semifinalen. Båda finallagen, Falun och Kalmarsund, ansökte om värdskap där de sistnämnda vann. 

Var skeptiska till att ansöka om finalen – därför ändrade man sig

Att Falun skulle ansöka om att få arrangera finalen var dock inte helt givet, menar klubbchefen Daniel Lindkvist på. 

– Det är ingen hemlighet att vi har haft svårt att locka åskådare till Svenska Cupen under säsongen. Vi har haft svårt att uppbåda något större intresse bland våra supportrar för det. Vi hade drygt 800 åskådare totalt under cupen fram till semifinalen, säger Lindqvist till Innebandymagazinet.

– När Svenska Innebandyförbundet skickade ut frågan var vi ganska skeptiska. Vi svarade att vi var intresserade av att arrangera, men måste isåfall titta på förutsättningarna rent ekonomiskt, för att det var har varit svårt att väcka intresse för det här. Vi kan inte riska någonting för att arrangera.

Man svängde sedan i frågan efter den avgörande semifinalen mot Storvreta, som spelades inför 1848 åskådare i Guide Arena.

– Vi hade bra med folk på den matchen och så har vi möjlighet att tävla om en titel på hemmaplan. Vi fick mycket frågor från supportrar och det kändes som det var ett ganska stort tryck att köpa biljetter, och få se den här matchen på hemmaplan. Därefter svängde vi över till att ja, vi kommer göra vad vi kan för att få arrangera.

Vad var din reaktion när du fick reda på att det blev Kalmarsund som fick arrangera finalen? 

– Man framstår lätt som en dålig förlorare här, vilket jag är. Det står jag för (skratt), säger Lindkvist innan han framför sin åsikt.

– Det är klart att det finns en besvikelse från vår sida. Vi sökte med möjlighet att få tävla om en titel på hemmaplan. Det är en av få saker som IBF Falun har kvar att göra – vi har aldrig fått fira en titel med våra supportrar i Guide Arena. Det hade varit en häftig upplevelse, att få bjuda våra supportrar på det. 

– Vi tycker förstås – och det har jag all repsekt och förståelse för att Kalmarsund också tycker – att vi har bäst förutsättningar att rama in den här Svenska Cup-finalen på ett värdigt sätt, och göra ett bra arrangemang. 

Daniel LIndkvist

Vilka argument har du för att Falun är en bättre spelplats än Kalmar?

– Dels så visade vi att det finns ett stort intresse här, under semifinalen. Jag är helt övertygad att vi hade fyllt arenan till en Svenska Cupen-final. Där kan man gå på hårda fakta: Vi tar fler åskådare här. Jag tror det är drygt 800 fler än vad man gör nere i Kalmar. Det är väl en sån tungt vägande faktor. 

– Vi har en levande supporterkultur i Falun och den har vi sett allt mer på senare tid, att publike vaknar till liv och hela den biten. Innebandyn, intresset och supporterkulturen är stark här – det har vi visat gång efter annan under åren. 

– Det handlar inte om att ta något ifrån Kalmarsund i det här, de kommer säkert göra något bra av det där. Jag gör inte anspråk på att vara objektiv på något sätt i det här, jag tycker alltid Falun är bäst på allt. Det är min ingång i frågeställningen och det står jag för, det hade jag tyckt i det här fallet också. 

Fick ni någon motivering från förbundet om varför Kalmarsund gick före i det här fallet?

– Ja, det har vi fått. Det var väldigt, väldigt jämnt och svårt att utse (spelplats). De har någon form av beslutsunderlag där man prickar i, och där mötte bägge föreningar – som jag förstått det – de allra flesta kraven. 

– Kalmarsund har ju LED, här man behövde man skeppa hit LED. Tittar man sen på när man hade det senaste förbundsarrangemanget här så har vi Innebandyfesten i vår, och då räknas den in till Kalmarsunds fördel. Vi har ett annat förbundsarrangemang längre fram och det var också en del av motiveringen.

Finalen spelas på en vardag: “I min värd ska den ligga på en lördag”

Datumet för cupfinalen, 23 februari, har väckt reaktioner i innebandy-Sverige då matchen spelas på en torsdag, istället för på en helg som var fallet förra året. Damernas final mellan Pixbo och Thorengruppen spelas dagen innan.

– Jag har ingen schemaläggningshatt på mig, tänker jag bara utifrån det kommersiella och bygga produkten Svenska Cupen, som jag är helt övertygad att alla vill i det här, så ska det här ligga på en lördag i min värld, säger Lindkvist som vid dubbla tillfällen uttrycker en empati för att det är en tuff utmaning att hitta rätt datum.

– Man får flytta en SSL-omgång så den spelas på en torsdag istället. Det ska inte vara några andra matcher, det ska vara fullt fokus på Svenska Cupen-finalen. Det hade jag tyckt varit en bra inramning och bra möjligheter för arrangören. Men jag förstår att det tillkommer andra faktorer så måste vägas in också, de ser ju inte nödvändigtvis jag. 

Kommer ni kunna ha några bortasupportrar på plats, nu när finalen spelas på en torsdag?

– Jag tror det kommer vara mycket, mycket begränsat. Det kan säkert finnas en och annan entusiast, men Kalmar är inte nästgårds direkt. Det är en torsdag och det kommer vara företrädelsevis ett evenemang för hemmasupportrarna.

Tycker inte att cupen lyfter. “Måste man vara ärlig med att säga”

Snart ska alltså den andra upplagan av Svenska Cupen avgöras. Huruvida det blivit succé eller inte för turneringen är ju upp till var och en att bedöma, men Lindkvist har sin åsikt klar när han får frågan om cupens status, och om den lyfter eller inte. 

– Jag tror inte någon känner riktigt att det lyfter. Det måste man vara ärlig med att säga. Det är ett delat ansvar: Från Svenska Innebandyförbundet som arrangör men också för oss föreningar, att vi måste hitta sätt att göra det här bättre. 

– Vårt ansvar i det hela är att tänka till inför kommande utvärdering och faktiskt inkomma med sypunkter utifrån det vi ser, främst kring det kommersiella och hur upplägget ska vara. Det är jätteviktigt att vi hittar sätt framöver att bygga ett större intresse för cupen. Som det är nu – åtminstone i Falun – så har det varit väldigt, väldigt svalt.

Han tar upp kvartsfinalen mot Dalen som exempel, där man trots fri entré bara lyckades locka 300 åskådare. 

– Vi vet att vi har en publik som är sportsligt bortskämd, man räknar med att Falun ska vinna och så vidare, men där är det (publiksiffran)) ändå nere på ganska sorgliga nivåer. 

– I min värld behöver cupen utvecklas. Statusen behöver upp. Samtidigt får man förstå att det inte är något som sker över natten, det behöver byggas över tid. Jag tror alla inbladade har gemensamt ansvar för att bygga cupen starkare framöver.

Vad tycker du själv man kan göra för att få cupen mer attraktiv?

– Vi står som arrangör för Innebandyfesten längre fram i vår, det hade varit en häftig grej att ha en Svenska Cupen-final i samband med det. Att Innebandyfesten eller SDF-SM ligger inbakat med Svenska Cupen. Det hade kunnat skapa en jäkligt häftig inramning för du får mycket publik på köpet.   Man kan göra ett större arrangemang i det.

– Vi som är förhållandevis vana Globen-resenärer vet vilket häftigt upplevelse det är – bara att spela matchen är värt väldigt mycket statusmässigt för spelarna som är på planen inför en mer eller mindre fullsatt Glob. Man ska skapa en någorlunda liknande inramning för Svenska Cupen, då hade det bidragit med väldigt mycket.

Men visst finns det en viss sportslig prestige i cupen? Växjöspelare var i tårar efter deras finalvinst och ni själva vilar halva laget i en SSL-match inför den avgörande semin mot Storvreta. 

– Där vi är nu så vill vi vinna, när man är långt gången i vilken turnering som helst. I den här föreningen vill vi vinna allt vi ställer upp i, så är det bara. Man ska inte ta ifrån det här något, det är en titel och den vill vi vinna. Ingenting går att jämföra med ett SM-guld, varken i min eller spelarnas värld. Så både ja och nej, skulle jag säga (som svar på frågan). Det är utifrån mitt perspektiv – vad spelare och ledare värderar ska inte jag uttala mig om. 

– Min känsla är att absolut, det finns en viss prestige i det, men tittar man på semifinalen mot Storvreta så är det lika viktigt om inte än viktigare att slå Storvreta än att just det är en Svenska Cup-semifinal. Med det sagt så vill vi vinna allt vi ställer upp i. Vi har även möjlighet att ta en historiskt trippel och det är en ganska kittlande tanke att få göra.

Till sist – vad tror du om finalens utgång?

– Även där är jag fast i min uppfattning att IBF Falun är bäst på allting. Jag tror att vi vinner, såklart, det gör jag ju alltid. Men det blir tufft, Kalmarsund borta är ingen enkel uppgift. Det är inte alla som åker ner till Kalmar och vinner på kommando. Vi slog dem förhållandevis komfortabelt (6-1) här uppe men då ska man ha med sig att de saknade ett helt gäng tongivande spelare. Det blir nog en helt annan match nere i Kalmar, och under 60 minuters innebandy kan allt hända, det vet vi. Men i ett normalt utfall ska IBF Falun plocka hem den där matchen och det tror jag att vi kommer göra.


TV: "Tränare och pappor har skrikit på mig sedan jag var fem år"

"Jag har mått ganska dåligt" - Gabriel Kohonen om hur det har varit att heta Kohonen under ungdomsåren.

Matchrapporter: Kalmarsund vann – reducerar matchserien mot Pixbo IBF Falun kopplade greppet efter ny seger Pixbo tog ny seger i serien mot Kalmarsund IBF Falun vann på nytt mot Mullsjö Bra start för IBF Falun efter seger mot Mullsjö

Den här artikeln handlar om:
Expressen Premium Max visar
söndag 19 mars
15:00 Helsingborg - Växjö Svenska Superligan
17:00 Linköping - Storvreta Svenska Superligan
måndag 20 mars
18:30 Kalmarsund - Pixbo Svenska Superligan
18:30 Falun - Mullsjö Svenska Superligan
tisdag 21 mars
18:30 Växjö - Helsingborg Svenska Superligan
18:30 Storvreta - Linköping Svenska Superligan
torsdag 23 mars
19:00 Mullsjö - Falun Svenska Superligan
19:30 Pixbo - Kalmarsund Svenska Superligan
fredag 24 mars
18:30 Linköping - Storvreta Svenska Superligan
19:00 Helsingborg - Växjö Svenska Superligan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten