cupfinalen
Foto: Tomas Brandt Wangel och Simon Melchert
Svenska Cupen

Klubbchefen: "Tror inte någon känner att Svenska Cupen lyfter"

ANNONS

Falun ansökte om att få stå som värd för Svenska Cupen-finalen, men valet föll på Kalmarsund: "Det är klart att det finns en besvikelse"

Svenska Cupen är i år inne på sin andra upplaga och en av de största nyheterna var att finalen nu spelas i ett av finallagens arenor, istället på neutral mark som var fallet förra året.

För att få spela i finalen i sin hemmahall måste föreningen först ansöka om det, och sedan är det upp till Svenska Innebandyförbundet att ta det slutgiltiga beslutet.

Damfinalen spelplats blev klar direkt efter slutsignal i ena semifinalen. Pixbo slog ut Västerås Rönnby i vad som inte bara var en match om finalen, vinnarna skulle dessutom få stå som hemmalag i avgörandet.

Beskedet vart herrarnas final skulle spelas kom två dagar efter den sista semifinalen. Båda finallagen, Falun och Kalmarsund, ansökte om värdskap där de sistnämnda vann. 

Var skeptiska till att ansöka om finalen – därför ändrade man sig

Att Falun skulle ansöka om att få arrangera finalen var dock inte helt givet, menar klubbchefen Daniel Lindkvist på. 

– Det är ingen hemlighet att vi har haft svårt att locka åskådare till Svenska Cupen under säsongen. Vi har haft svårt att uppbåda något större intresse bland våra supportrar för det. Vi hade drygt 800 åskådare totalt under cupen fram till semifinalen, säger Lindqvist till Innebandymagazinet.

– När Svenska Innebandyförbundet skickade ut frågan var vi ganska skeptiska. Vi svarade att vi var intresserade av att arrangera, men måste isåfall titta på förutsättningarna rent ekonomiskt, för att det var har varit svårt att väcka intresse för det här. Vi kan inte riska någonting för att arrangera.

Man svängde sedan i frågan efter den avgörande semifinalen mot Storvreta, som spelades inför 1848 åskådare i Guide Arena.

– Vi hade bra med folk på den matchen och så har vi möjlighet att tävla om en titel på hemmaplan. Vi fick mycket frågor från supportrar och det kändes som det var ett ganska stort tryck att köpa biljetter, och få se den här matchen på hemmaplan. Därefter svängde vi över till att ja, vi kommer göra vad vi kan för att få arrangera.

Vad var din reaktion när du fick reda på att det blev Kalmarsund som fick arrangera finalen? 

– Man framstår lätt som en dålig förlorare här, vilket jag är. Det står jag för (skratt), säger Lindkvist innan han framför sin åsikt.

– Det är klart att det finns en besvikelse från vår sida. Vi sökte med möjlighet att få tävla om en titel på hemmaplan. Det är en av få saker som IBF Falun har kvar att göra – vi har aldrig fått fira en titel med våra supportrar i Guide Arena. Det hade varit en häftig upplevelse, att få bjuda våra supportrar på det. 

– Vi tycker förstås – och det har jag all repsekt och förståelse för att Kalmarsund också tycker – att vi har bäst förutsättningar att rama in den här Svenska Cup-finalen på ett värdigt sätt, och göra ett bra arrangemang. 

Daniel LIndkvist

Vilka argument har du för att Falun är en bättre spelplats än Kalmar?

– Dels så visade vi att det finns ett stort intresse här, under semifinalen. Jag är helt övertygad att vi hade fyllt arenan till en Svenska Cupen-final. Där kan man gå på hårda fakta: Vi tar fler åskådare här. Jag tror det är drygt 800 fler än vad man gör nere i Kalmar. Det är väl en sån tungt vägande faktor. 

– Vi har en levande supporterkultur i Falun och den har vi sett allt mer på senare tid, att publike vaknar till liv och hela den biten. Innebandyn, intresset och supporterkulturen är stark här – det har vi visat gång efter annan under åren. 

– Det handlar inte om att ta något ifrån Kalmarsund i det här, de kommer säkert göra något bra av det där. Jag gör inte anspråk på att vara objektiv på något sätt i det här, jag tycker alltid Falun är bäst på allt. Det är min ingång i frågeställningen och det står jag för, det hade jag tyckt i det här fallet också. 

Fick ni någon motivering från förbundet om varför Kalmarsund gick före i det här fallet?

– Ja, det har vi fått. Det var väldigt, väldigt jämnt och svårt att utse (spelplats). De har någon form av beslutsunderlag där man prickar i, och där mötte bägge föreningar – som jag förstått det – de allra flesta kraven. 

– Kalmarsund har ju LED, här man behövde man skeppa hit LED. Tittar man sen på när man hade det senaste förbundsarrangemanget här så har vi Innebandyfesten i vår, och då räknas den in till Kalmarsunds fördel. Vi har ett annat förbundsarrangemang längre fram och det var också en del av motiveringen.

Finalen spelas på en vardag: “I min värd ska den ligga på en lördag”

Datumet för cupfinalen, 23 februari, har väckt reaktioner i innebandy-Sverige då matchen spelas på en torsdag, istället för på en helg som var fallet förra året. Damernas final mellan Pixbo och Thorengruppen spelas dagen innan.

– Jag har ingen schemaläggningshatt på mig, tänker jag bara utifrån det kommersiella och bygga produkten Svenska Cupen, som jag är helt övertygad att alla vill i det här, så ska det här ligga på en lördag i min värld, säger Lindkvist som vid dubbla tillfällen uttrycker en empati för att det är en tuff utmaning att hitta rätt datum.

– Man får flytta en SSL-omgång så den spelas på en torsdag istället. Det ska inte vara några andra matcher, det ska vara fullt fokus på Svenska Cupen-finalen. Det hade jag tyckt varit en bra inramning och bra möjligheter för arrangören. Men jag förstår att det tillkommer andra faktorer så måste vägas in också, de ser ju inte nödvändigtvis jag. 

Kommer ni kunna ha några bortasupportrar på plats, nu när finalen spelas på en torsdag?

– Jag tror det kommer vara mycket, mycket begränsat. Det kan säkert finnas en och annan entusiast, men Kalmar är inte nästgårds direkt. Det är en torsdag och det kommer vara företrädelsevis ett evenemang för hemmasupportrarna.

Tycker inte att cupen lyfter. “Måste man vara ärlig med att säga”

Snart ska alltså den andra upplagan av Svenska Cupen avgöras. Huruvida det blivit succé eller inte för turneringen är ju upp till var och en att bedöma, men Lindkvist har sin åsikt klar när han får frågan om cupens status, och om den lyfter eller inte. 

– Jag tror inte någon känner riktigt att det lyfter. Det måste man vara ärlig med att säga. Det är ett delat ansvar: Från Svenska Innebandyförbundet som arrangör men också för oss föreningar, att vi måste hitta sätt att göra det här bättre. 

– Vårt ansvar i det hela är att tänka till inför kommande utvärdering och faktiskt inkomma med sypunkter utifrån det vi ser, främst kring det kommersiella och hur upplägget ska vara. Det är jätteviktigt att vi hittar sätt framöver att bygga ett större intresse för cupen. Som det är nu – åtminstone i Falun – så har det varit väldigt, väldigt svalt.

Han tar upp kvartsfinalen mot Dalen som exempel, där man trots fri entré bara lyckades locka 300 åskådare. 

– Vi vet att vi har en publik som är sportsligt bortskämd, man räknar med att Falun ska vinna och så vidare, men där är det (publiksiffran)) ändå nere på ganska sorgliga nivåer. 

– I min värld behöver cupen utvecklas. Statusen behöver upp. Samtidigt får man förstå att det inte är något som sker över natten, det behöver byggas över tid. Jag tror alla inbladade har gemensamt ansvar för att bygga cupen starkare framöver.

Vad tycker du själv man kan göra för att få cupen mer attraktiv?

– Vi står som arrangör för Innebandyfesten längre fram i vår, det hade varit en häftig grej att ha en Svenska Cupen-final i samband med det. Att Innebandyfesten eller SDF-SM ligger inbakat med Svenska Cupen. Det hade kunnat skapa en jäkligt häftig inramning för du får mycket publik på köpet.   Man kan göra ett större arrangemang i det.

– Vi som är förhållandevis vana Globen-resenärer vet vilket häftigt upplevelse det är – bara att spela matchen är värt väldigt mycket statusmässigt för spelarna som är på planen inför en mer eller mindre fullsatt Glob. Man ska skapa en någorlunda liknande inramning för Svenska Cupen, då hade det bidragit med väldigt mycket.

Men visst finns det en viss sportslig prestige i cupen? Växjöspelare var i tårar efter deras finalvinst och ni själva vilar halva laget i en SSL-match inför den avgörande semin mot Storvreta. 

– Där vi är nu så vill vi vinna, när man är långt gången i vilken turnering som helst. I den här föreningen vill vi vinna allt vi ställer upp i, så är det bara. Man ska inte ta ifrån det här något, det är en titel och den vill vi vinna. Ingenting går att jämföra med ett SM-guld, varken i min eller spelarnas värld. Så både ja och nej, skulle jag säga (som svar på frågan). Det är utifrån mitt perspektiv – vad spelare och ledare värderar ska inte jag uttala mig om. 

– Min känsla är att absolut, det finns en viss prestige i det, men tittar man på semifinalen mot Storvreta så är det lika viktigt om inte än viktigare att slå Storvreta än att just det är en Svenska Cup-semifinal. Med det sagt så vill vi vinna allt vi ställer upp i. Vi har även möjlighet att ta en historiskt trippel och det är en ganska kittlande tanke att få göra.

Till sist – vad tror du om finalens utgång?

– Även där är jag fast i min uppfattning att IBF Falun är bäst på allting. Jag tror att vi vinner, såklart, det gör jag ju alltid. Men det blir tufft, Kalmarsund borta är ingen enkel uppgift. Det är inte alla som åker ner till Kalmar och vinner på kommando. Vi slog dem förhållandevis komfortabelt (6-1) här uppe men då ska man ha med sig att de saknade ett helt gäng tongivande spelare. Det blir nog en helt annan match nere i Kalmar, och under 60 minuters innebandy kan allt hända, det vet vi. Men i ett normalt utfall ska IBF Falun plocka hem den där matchen och det tror jag att vi kommer göra.


TV: "Tränare och pappor har skrikit på mig sedan jag var fem år"

"Jag har mått ganska dåligt" - Gabriel Kohonen om hur det har varit att heta Kohonen under ungdomsåren.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: