magnus fredriksson
Patrik Burman – en av Faluns rollspelare som inte alltid får de största rubrikerna.
Foto: Jimmy Palm
Superligan
Rollspelarna som lyfter mästarna Falun
ANNONS

Regerande svenska mästarna Falun går som tåget just nu. Förutom fem raka segrar i SSL känns det som att allt håller på att falla på plats.

En serieseger brukar vara av mindre betydelse för ett blivande mästarlag. Men det är ingen nackdel att få välja spelplanen i ett slutspel och få en hemmafördel i en sjunde match. Jag tänker både sportsligt och ekonomiskt, eller för den delen få välja motstånd med lagom resväg exempelvis i en kvartsfinal. 

Jag tycker att Falun ser mycket stabila ut även den här säsongen. Det finns många delar att gå in på men framförallt visar de upp en oerhörd trygghet i försvarsspelet samtidigt som de har en sniper som levererar mest mål av alla i SSL i form av Alexander Galante Carlström. Stabiliteten handlar även om att det är många kockar som leverera. Ett exempel är att 14 spelare gjort tio poäng eller mer i SSL och väldigt många som gjort mellan 20 och 40 poäng.  

Faluns organisation tänkte rätt men det blev fel inför 2021/22. Klubben ville ha en förändring, ett nytt ledarskap i kontrast till Brottman som skulle vara lite annorlunda och utmana spelargruppen. Därför anställdes Niclas Hedstål. Tanken var god men det fungerande inte i praktiken. Spelarna köpte inte konceptet och efter nio omgångar försvann Hedstål.  

Nye sheriffen i båset, Thomas Holmgren som själv spelade sju säsonger i Falun (2013-2020) känns som en fortsättning på Thomas Brottmans inarbetande koncept. Han vet vad som krävs i ett slutspel och han vet alla kända och okända spelregler som inte går att plugga sig till. Dessutom var han med i teamet redan förra året tillsammans med Brottman som numera är förbundskapten. Då med ansvar för försvarsspelet men nu den som har sista ordet. 

Det finns tre punkter med Falun som är extra intressanta:

1. Falun har tre hotande och levererande femmor. Växande trygghet i målvaktsparet Emil Lilja och Johan Rehn. 

2. De äldre spelarna fortsätter att leverera och de yngre som Malte Lundmark, Emil Ruud, Casper Backby, Emil Kalentun har skaffat sig en högre lägstanivå.

3. Rollspelarna Magnus Jansson, Patrik Burman, Linus Holmgren gör ett avgörande arbete så att ”stjärnorna” kan koncentrera sig på sina specialskills.

Rasmus Enström var under 2021 finalernas man i SM-finalen och VM-finalen. Och om det behövs kan en spelare som Emil Johansson spela extremt mycket, nästan nonstop precis som Mats Forslund gjorde med Fornudden eller Lockerudlegenderna Esa Karjalainen och Keijo Pollari när dessa klubbar vann massor av SM-guld.

Tom Colling är en spännande joker i en Falun-trupp där nästan alla har A-landslagsmeriter. 

Och just när alla pratade om den jämnaste SSL-tabellen på mycket länge tar Falun hand om stafettpinnen och drar ifrån alla andra.

Det blir alltså inget smygande i tabellen den här säsongen för storfavoriten Falun inför slutspelet…

Annons

Highlights: Falun-Mullsjö 6-2

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: