Växjö Vipers cupmästare
Svenska Cupen

Jon Hedlunds storspel räckte inte – Pixbo missade titelchansen

ANNONS

Pixbo Wallenstam hade en tung dag i Gävle – men man kan i alla fall glädja sig över en storspelande målvakt.

Jon Hedlund var en straffläggning ifrån att ha sin bästa vecka som innebandyspelare någonsin. I torsdags blev han uttagen i den svenska VM-truppen och idag storspelade han matchen igenom när hans Pixbo Wallenstam mötte Växjö i Svenska Cupen-finalen.

Pixbo såg ett tag ut att gå mot sin första inhemska herrlags-titel sedan 2003, då man ledde med 5-2 inför tredje, men Växjö stod för en imponerande upphämtning och kunde sedan vinna på straffläggningen.

– Det är supertungt just nu, allting, så klart. Det är allt eller inget i en final. Det är ju inte en poäng för att gå till sudden. Vi gör en okej match och en jättebra andraperiod, men det räcker inte, säger Jon Hedlund till Innebandymagazinet efter matchen.

Straffläggningen blev dramatisk då både Hedlund och hans finska motsvarighet i Växjö, Santtu Strandberg, storspelade vilket gjorde att det krävdes 16 straffar för att få fram ett avgörande.

– Det är svårt med straffläggningar. Jag ska inte säga att det är ett lotteri - för det är det verkligen inte. Det är skicklighet också, men när det blir så här tight med förlängning och suddenstraffar…de har en boll i stolpen och jag är på den sista som jag lika gärna kan ha tagit. Det är så små marginaler och jag upplevde det som att det kunde gått åt vilket håll som helst.

Hedlund var en av Pixbos bättre spelare för dagen och blev en av fyra spelare i matchen att få en 9:a i betyg av Innebandymagazinets betygsättare Henrik Jansson.

– Jag är nöjd. Jag skulle vilja ta nån där i tredje perioden, jag kommer inte ihåg vilket mål det var. Men totalt sätt kommer jag upp rätt så bra i nivå. Jag är bra i förlängningen med ett par viktiga räddningar som ger oss straffarna. Det är var en okej prestation av mig men svårt att glädjas över det nu så här efteråt.

Foto: Per Wiklund

Han stod bland annat för en av matchens bästa individuella prestationer när han först limmade bollen för att sedan servera Felix Lanver till 5-2-målet, som du kan se i spelaren ovan.

– Jag får tag I den fint. Sen går vi upp med båda våra forwards vilket gör att deras back inte riktigt kan välja vem han ska kliva mot. Jag ser att han går mot den andra forwarden så Lanver blir ju helt fri då. Jag får iväg den rätt bra och Lanver gör inga misstag i de där lägena, han är jättebra där.

När förbundskaptenen Niklas Nordén beskrev målvakternas roll i det kommande världsmästerskapet så lyfte han upp just den detaljen som en bitarna man kollar på hos sina målvakter.  

– En intressant sak är hur målvakterna delar upp spelarna på planen, där har vi satt en frihet till målvakterna att välja hur de vill täcka av. Även spelvändningsmönster, vart man kastar bollen, vad tittar en målvakt först på.

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: