Allsvenskan Södra
Anna Wijk och Moa Tschöp.
Foto: Per Wiklund och Erik Edlund/FBC Kalmarsund
Allsvenskan västra/södra

Tschöp om skillnaderna mellan Allsvenskan och SSL

ANNONS

Världsstjärnan berättar om första tiden i allsvenska Kalmarsund.

För andra säsongen i rad så förstärktes Allsvenskan med en av världens bästa spelare genom alla tider. Förra sommaren skrev Anna Wijk på ör Storvreta och i juni i år så värvade Kalmarsund Moa Tschöp från Täby.

Tschöp blev utsedd till Årets Spelare 2018 och har vid tre tillfällen – 2014, 2017 och 2018 – blivit utnämnd till Årets Back. Att storsatsande Kalmarsund fick in ett välmeriterat nyförvärv är därmed en underdrift.

29-åringen har hunnit spela fyra seriematcher med sitt nya lag som vunnit samtliga och därmed toppar tabellen. Tschöps bidrag? 6 mål, 9 assist och 15 poäng. Fortsätter hon i den takten så landar hon på 82 pinnar (33+49). Vill hon slå Madelene Backlunds poängrekord i andradivisionen så måste hon dock upp i 95.

Många som går ner eller upp en division brukar ofta påpeka att tempot är den stora skillnaden mellan serierna. Men när Moa Tschöp får frågan så svarar hon att det är än större skillnad på spelförståelsen jämfört med tempot – även Anna Wijk har varit innebandy på samma linje. Wijk menade också på att man inte riktigt kunde slå samma typ av passningar då spelarna i Allsvenskan inte alltid läser på samma ytor som världsstjärnorna gör.

– Jag har sett att hon sagt det och jag har pratat med henne om det också. Men jag tycker nog inte det på samma sätt som hon tycker, säger Tschöp till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Den skillnaden är inte så stor men det kanske tyder på att vi har ett bättre lag än vad Storvreta hade (skratt)? Det är väl mer kring motståndarna vi möter och hur den skillnaden är. Kvalitén är inte samma, det gäller också kvalitén på passningarna i vårat lag. Det handlar också om hur man vänder spelet och förstår hur man ska dra på sig spelarna, och de här bitarna. Jag förstår vad hon menar men jag tycker inte att det är riktigt lika mycket som hon menar på.

Hur har det varit att anpassa sig till en ny serie? Har det varit en barnlek för dig i Allsvenskan med tanke på din klass som du besitter, eller har det varit tuffare än du trott?

– Det är både och. Det finns vissa saker som man behöver lära sig för att få ut max av sin prestation, för att man ska förstår hur spelet i Allsvenskan funkar. Sen är det klart att det alltid är en fördel att förstå spelet bättre än sina motståndare.

Hur bra trivs du i Allsvenskan överlag? Har det varit som du trodde?

– Det är väl som jag tänkte. Men det så mycket snack om Allsvenskan hit och dit. Jag gick inte till Allsvenskan för att jag ville spela i Allsvenskan – jag gick dit för en ny utmaning och för att ta upp ett lag. Det är en transportsträcka där vi ska upp i SSL. Det är som man pratar om att jag gick hit för att jag ville gå till Allsvenskan. Det är inte det som det handlar om.

Ni har startat urstarkt med fyra raka segrar och 41-9 i målskillnad. Senast slog ni också Göteborg i seriefinalen med 10-3 borta. Hur stora chanser har ni att gå upp?

– Jättestora chanser. Jag tror verkligen att vi kommer göra det. Sedan måste man ju göra jobbet, så klart, för det går inte bara att säga så, ha ett bra lag och tro att det ska hända av sig självt. Det är hårt jobb som gäller och har vi det så finns det inga som kan stoppa oss från att kunna gå upp.

Utifrån känns Kalmarsund som en väldigt professionell förening på den här nivån, då man lägger stora resurser på sitt damlag. Tycker du föreningens miljö är SSL-mässig eller är den på en allsvensk nivå?

– Det är absolut en SSL-miljö. Jämfört med vad jag har varit tidigare så är det bara fördelar. Det är en framträdande förening på alla sätt och vis. Även om vi är i Allsvenskan just nu så måste man jobba på ett elitmässigt sätt för att vara den föreningen som man vill vara, och det gör man också.

Vilka fördelar är det du nämner, som gör att det är bättre här än i Mora och Täby exempelvis?

– Man har fler anställda vilket gör att man kan jobba hårdare och framförallt bättre. Det finns möjlighet till att göra det, jämfört med att ha ett annat jobb utifrån för att sedan komma hem och göra de här bitarna. Sen är det klart att man måste ha kompetenta personer på plats för att göra det här jobbet. Det finns mycket fördelar med hur Kalmarsund jobbar jämfört med hur det var tidigare i andra föreningar.

Kan du ägna mer tid åt innebandyn nu?

– Ja, det kan jag väl. Man har mer tid till att återhämta sig, träna extra och lägga upp tiden på ett bättre sätt än tidigare när man jobbade mer utanför. Men man är samtidigt ny på ett jobb och man vill lära sig jobbet, vilket gör att det tar lite mer tankekraft nu än när man kommer in i det ordentligt.

Till sist – din gamla lagkamrat Anna Wijk öppnade nyligen en dörr för en comeback. Hur mycket försöker du övertala henne att komma till Kalmarsund?

- Jag har inte läst intervjun och har inte pratat med Anna om det. Men hon vet att jag alltid vill spela med henne och det vore dumt av Kalmarsund att inte kontakta henne, om hon var intresserad av att spela innebandy!


TV: Thomas Brottman: "Bad hela laget dra åt helvete"

Förbundskaptenen avslöjar oväntade ordvalen efter förlusten med Falun i slutspelet.

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: