Helgens snackis
Foto: Per Wiklund
Krönika

Tankar om helgens klickbomb - "Jag ser sedan två former av skådespeleri"

ANNONS

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson ger sin syn helgens stora snackis.

Viktor Klintsten har varit Storvretas nummer ett i kassen sedan storhetstiden inleddes för över tio år sedan. Denna gång är hans räddningar inte i fokus utan hans matchstraff i Nyhemshallen. Efter helgens bortamatch mot Mullsjö har hans agerande i den tredje perioden blivit en klickbomb.

Jag ser flera olika saker i matchstraffsituationen mellan Viktor Klintsten och Jesper Sankell.

# Jag ser en målvakt som ganska sent inser att han behöver hjälpa sitt försvar genom att stå i vägen i sitt målområde för att skapa en omväg för motståndaren som är på väg mot honom. Det gör han genom att lyfta handen på ett sätt som flyttgubbar gjorde förr när de lyfte en tjock-TV.

# Jag ser också en utspelare i form av Sankell som vill ta snabbast väg över plan till andra sidan för att stressa Storvretas uppspel. Han väljer en extremt rak linje som innebär att han nästan snuddar målområdslinjen.

# Jag ser sedan två former av skådespeleri. Mullsjöspelaren som markerar tydligt missfirmelsen men som faller som en fotbollsspelare i vilket straffområde som helst i hela världen och sedan ligger kvar i väntan på respons från domarna. Jag ser också en målvakt som är helt oförstående för allt.

Se situationen nedan:


 

Som jag uppfattar det är matchstraffet solklart. Klintsten gör ett stort misstag när han gör allt i fel ordning. För att göra det svårt för en motståndare att gena över plan måste du som målvakt stå rätt innan löpningen startar, du kan inte göra det i efterhand, det blir alltid fel som i denna situation.

Att Jesper Sankell ramlar tycker jag är helt rimligt oavsett kraften i situationen. Det tillhör på något sätt hur det fungerar. Att han sedan ligger kvar är inte okej, det är enbart skådespeleri (någon kanske skulle kalla det en av sportens oskrivna regler).

Däremot blir jag bekymrad om detta leder till många matchers avstängning. Jag är också bekymrad att vi fått ett ”regelverk” som liknar allt mer fotbollen där man spelar upp situationer i ultrarapid och på så sätt skapar situationer som inte alltid nödvändigtvis speglar det som faktiskt hände. Och alla de där ”symöten” om det var kontakt eller inte i olika situationer.

Jag tycker att Klintsten gör fel men jag tycker också att Sankell springer provocerande rakt genom Storvreta-målvaktens ”område”. Ute på mittplan kan en sådan här situation också uppstå och då har jag svårt att se att det leder till mer än en tvåa beroende exakt vad som hänt.

Klintsten har huvudansvaret i situationen men även Sankell har ett visst ansvar enligt mig hur rakt du kan korsa en spelare som är passiv i spelet.

Jag tycker domarna gjorde rätt som gav rött kort och en match avstängning är rättvist enligt mig. Men å andra sidan så sitter jag inte på straffskalan som finns för dem som ska ta beslut i frågan.  

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Du kanske även vill läsa: TV: Här får Klintsten matchstraff 3 för "brutal förseelse" Den här artikeln handlar om: