Djurgårdens IF
Djurgården drar vanligtvis bra med publik på sina herrfotbollsmatcher.
Foto: Nobbes Djurgårdsbilder
Superligan

När kommer fotbollspubliken till innebandyhallarna?

ANNONS

Viktor Adolfsson, ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna, om hur fler åskådare ska komma på föreningens innebandymatcher.

Ikväll 19.00: Sirius-Djurgården - se matchen på SportExpressen Play

För en tid sedan kom det stora glädjebeskedet: Från och med den 29 september kommer publikrestriktionerna i landets hallar att tas bort, vilket gör vi kan välkomna tillbaka alla supportrar på allvar.

Givetvis så hoppas vi på fullsatta hallar så ofta som möjligt, men räkna inte med att det kommer ske i Eriksdalshallen där SSL-nykomlingen Djurgården spelar. Senaste säsongen när publiken var välkommen, 2019/20, så snittade man blott 190 åskådare per match - bara RIG Umeå var sämre i Allsvenskan Norra då.

Samtidigt har kanske Djurgården potentialen att locka flest supportrar av alla i SSL, då varumärket tillhör de starkaste i idrott-Sverige. Man brukar sluta högt upp i publikligan i både fotbollens och ishockeyns högstaligor på herrsidan, men det verkar inte vara många som hittar hela vägen till Eriksdalshallen.

- Framför allt beror det nog på att vi Djurgårdare har så mycket olika sektioner att stötta, vilket ju mestadels är kul så klart. DIF är unikt i Sverige med lag i högsta serien i landets två största lagsporter både på dam- och herrsidan, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna, till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Försöker man gå på det mesta inom fotboll och hockey så finns det rätt få dagar kvar att spela med. Dessutom har det ofta tyvärr blivit rena krockar mellan innebandyn och till exempel hockey- eller fotbollsmatcher på hemmaplan.

Klackar och supporterorganisationer har funnits på Djurgårdens innebandymatcher, men någon större publik har klubben inte lyckats locka.

Vad behöver göras för att locka fler fotbolls- och hockeyåskådare till innebandy-matcherna? Kan Djurgårdens innebandysektion själva göra något för att synas mer och locka fler?

- Jag tror det mesta handlar om just pusslandet av tiden och hur schemat ser ut för de olika sporterna, och det är ju svårt för innebandysektionen att påverka. Men jag tror till exempel det vore bra att försöka synas mer på fotbollen och hockeyns matcher, kanske stå och snacka med folk bakom läktarna och sälja biljetter till en enskild match eller så, säger Adolfsson.

Hade det varit aktuellt att specialsatsa på en enskild match där ni kraftsamlar supportrar som kan få upptäcka sporten?

- Vi har gjort några sådana försök, till exempel på ett innebandyderby häromåret innan Corona slog till, och det föll väl ut okej men inte superbra. Men jag tror definitivt att den potentialen finns, och sen får man bygga därifrån.

Djurgården spelar ikväll sin första SSL-match någonsin på herrsidan, när man gästar Sirius. Första hemmamatchen spelas mot Dalen nästa söndag.


TV: "Falun mot Kalmarsund i SM-finalen"

Magnus Fredriksson inför herrarnas SSL-säsong

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Djurgården segrare hemma mot Sirius Tyresö Trollbäcken vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Djurgården IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: