Nykomlingarnas andraår
Erik Ställ (t.v).startade 17 SSL-matcher säsongen som gick.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan

Team Thorengruppen vill fortsätta rida på framgångsvågen

ANNONS

Avslutade säsongen i storstil – nu ska man ta nästa steg, med statistiken på sin sida.

”År två är alltid tuffare för nykomlingar än år ett”, är en vedertagen sanning inom idrottsvärlden. Lagen har blivit sönderlästa och tappat överraskningsmomenten som man har med sig när man kommer in nya i en serie. Men faktum är att det, åtminstone i innebandyn, är lite av en myt. Innebandymagazinet undersökning visade att det är fler lag nykomlingar som gör en bättre andrasäsong jämfört med första, om än med en liten marginal.

Målvakten Erik Ställ, som representerar Team Thorengruppen, har stor erfarenhet av ”det tuffa andraåket”. Han har representerat nykomlingar vid tre tillfällen: Först med Umeå City, som var nykomlingar 2008/09. Man slutade då nia för att följa upp det med en elfteplats. Säsongen 2016/17 gjorde han samma resa med Thorengruppen – den gången klarade man sig kvar år ett då man slutade elva, men säsongen därpå resulterade i en 14:e-plats som innebar nedflyttning. 

Säsongen som följer blir Ställs tredje ”andraår”. Han gick upp med Thorengruppen på nytt, och efter halva säsongen spelad såg det inte ut att bli någon andra säsong. Man låg fast förankrade i botten och lyfte först runt årskiftet när Magnus Norrman klev in som ny huvudtränare efter att samarbetet med Daniel Jernberg avslutats. Laget gick därefter som en raket och och när säsongen summerades hade man klarat kontraktet med tio poängs marginal.

Nykomlingar brukar ju vanligtvis göra den omvända resan, att inleda starkt för att sedan fallera under våren, men för Thorengruppen blev det precis tvärtom.

- Ja, det kan man verkligen säga…det är svårt att säga vad det berodde på ifjol. Vi hade många matcher som vi hade bra läge att vinna när det var tio minuter kvar, men vi lyckades aldrig dra det över mållinjen. Det satte sig i huvudet, säger Erik Ställ till Innebandymagazinet.

Man gick segerjubla först i omgång 14 när man suddenslog Höllviken på hemmaplan, och följde upp det med tre blytunga bortapoäng mot Pixbo Wallenstam.

- Det var förlösande när vi tog första serien, det gav mycket. Men jag vet inte varför det blev som det blev, det kändes bra inför säsongen och i början. Det var väl självförtroendet som saknades när matcherna skulle avgöras, säger Ställ.

Nu hoppas man att statistiken som säger att nykomlingar blir bättre år två även ska appliceras på de själva till kommande säsong.

- Första halvan tog vi inga poäng men under andra så tog vi mer poäng än vad man hade trott. Kan vi ta en tidigare första-seger i år jämfört med ifjol så kommer hela säsongen gå bättre. Det är jag övertygad om! Vi har kvaliteterna, men det gäller att få känna att man vinner matcher också. Det gör mycket för självförtroendet. Startar vi bättre i år så kan vi få en jämnare prestation sett över hela säsongen.

Vem som leder laget nästa säsong är oklart. Magnus Norrmans framtid i klubben är osäker och under de tre veckor man hållit igång i sommar, med uteslutande utomhuspass, så har fystränaren lett passen. 

- Jag hoppas absolut att han stannar kvar. Det funkade bra när ”Mange” kom in, alla höjde sig ett snäpp och han fick en riktigt bra effekt på sitt ledarskap. Alla i gruppen var väldigt nöjda så vi hoppas att han blir kvar.

Till skillnad från andra SSL-lag så har man legat relativt lågt på #ibsilly-fronten – man har flyttat upp målvakten Oskar Mikkonen från egna leden, tagit in Elias Niclasson från degraderade Höllviken samt gjort lite av en prestigevärvning i form av rutinerade Dalen-backen Mattias Ljunggren.

Det ”nyförvärv” som kanske slår högst är den nya hallen som ska invigas i december. 

- Vi var där igår (onsdag) och fick en runda. Det ser häftigt ut. Dels själv innebandydelen men också allting runtomkring med omklädningsrum och gym. Det ser riktigt bra ut, säger Ställ som inte har några problem med att lämna Umeå Energi Arena.

- Man har spelat där länge, men har aldrig fått någon riktig hemmaplanskänsla eftersom det är så många lag som delar på den hallen. Vi har inte haft så mycket eget där. Så det känns bara bra att lämna och få en helt egen arena. 

Någon målsättning har man inte satt upp ännu, men fortsätter man på den inslagna vägen med fjolårsäsongens avslut så borde inte en slutspelsplats se som något övermäktigt. Två av lagen man slogs med i år, Jönköping och Sirius, har förlorat flera starka nyckelspelare, och nedflyttningslagen Fagerhult Habo och Höllviken har ersatts av Djurgården och Hagunda.

- Jag har bra koll på Hagunda och Djurgården efter alla år som vi slagits med dem. Det är svårt att värva sent som nykomling, men kan de få in några bra nyförvärv så får de väldigt intressanta lag för att vara just nykomlingar.

- Jönköping tappar mycket rutin och tar in mycket lovande spelare, man vet aldrig hur det faller ut. Det är samma sak med Sirius. Så det är svårt att sia om.

Hur resonerar då Ställ om sin egen framtid? Målvakten har hunnit bli 37 år, men tycker fortfarande det är lika kul med innebandy.

- Avslutet på förra säsongen gav mycket energi och den nya hallen känns ju kul, det är något att se fram emot. Det är fortfarande lika roligt att spela innebandy som det var för några år sedan, det känns bara kul – trots att man börjar bli lite till åren. 

Hur länge ser du dig själv spela?

- Man tar det år för år. Jag har ingen familjesituation som gör det svårt att fortsätta men man vet aldrig om sånt förändras framöver. Det är svårt att säga något datum. Så länge jag kan prestera på den nivån jag vill, och jag har möjlighet att lägga den tid som krävs, så ser jag inget slutdatum. Man vet att det (slutet) kommer närmare men jag känner mig i bra fysisk form, säger Ställ och tillägger:

- Jag ser inte detta som min sista säsong. 


TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: