Sök
Nykomlingarnas andraår
Erik Ställ (t.v).startade 17 SSL-matcher säsongen som gick.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Superligan SSL

Team Thorengruppen vill fortsätta rida på framgångsvågen

Avslutade säsongen i storstil – nu ska man ta nästa steg, med statistiken på sin sida.

”År två är alltid tuffare för nykomlingar än år ett”, är en vedertagen sanning inom idrottsvärlden. Lagen har blivit sönderlästa och tappat överraskningsmomenten som man har med sig när man kommer in nya i en serie. Men faktum är att det, åtminstone i innebandyn, är lite av en myt. Innebandymagazinet undersökning visade att det är fler lag nykomlingar som gör en bättre andrasäsong jämfört med första, om än med en liten marginal.

Målvakten Erik Ställ, som representerar Team Thorengruppen, har stor erfarenhet av ”det tuffa andraåket”. Han har representerat nykomlingar vid tre tillfällen: Först med Umeå City, som var nykomlingar 2008/09. Man slutade då nia för att följa upp det med en elfteplats. Säsongen 2016/17 gjorde han samma resa med Thorengruppen – den gången klarade man sig kvar år ett då man slutade elva, men säsongen därpå resulterade i en 14:e-plats som innebar nedflyttning. 

Säsongen som följer blir Ställs tredje ”andraår”. Han gick upp med Thorengruppen på nytt, och efter halva säsongen spelad såg det inte ut att bli någon andra säsong. Man låg fast förankrade i botten och lyfte först runt årskiftet när Magnus Norrman klev in som ny huvudtränare efter att samarbetet med Daniel Jernberg avslutats. Laget gick därefter som en raket och och när säsongen summerades hade man klarat kontraktet med tio poängs marginal.

Nykomlingar brukar ju vanligtvis göra den omvända resan, att inleda starkt för att sedan fallera under våren, men för Thorengruppen blev det precis tvärtom.

- Ja, det kan man verkligen säga…det är svårt att säga vad det berodde på ifjol. Vi hade många matcher som vi hade bra läge att vinna när det var tio minuter kvar, men vi lyckades aldrig dra det över mållinjen. Det satte sig i huvudet, säger Erik Ställ till Innebandymagazinet.

Man gick segerjubla först i omgång 14 när man suddenslog Höllviken på hemmaplan, och följde upp det med tre blytunga bortapoäng mot Pixbo Wallenstam.

- Det var förlösande när vi tog första serien, det gav mycket. Men jag vet inte varför det blev som det blev, det kändes bra inför säsongen och i början. Det var väl självförtroendet som saknades när matcherna skulle avgöras, säger Ställ.

Nu hoppas man att statistiken som säger att nykomlingar blir bättre år två även ska appliceras på de själva till kommande säsong.

- Första halvan tog vi inga poäng men under andra så tog vi mer poäng än vad man hade trott. Kan vi ta en tidigare första-seger i år jämfört med ifjol så kommer hela säsongen gå bättre. Det är jag övertygad om! Vi har kvaliteterna, men det gäller att få känna att man vinner matcher också. Det gör mycket för självförtroendet. Startar vi bättre i år så kan vi få en jämnare prestation sett över hela säsongen.

Vem som leder laget nästa säsong är oklart. Magnus Norrmans framtid i klubben är osäker och under de tre veckor man hållit igång i sommar, med uteslutande utomhuspass, så har fystränaren lett passen. 

- Jag hoppas absolut att han stannar kvar. Det funkade bra när ”Mange” kom in, alla höjde sig ett snäpp och han fick en riktigt bra effekt på sitt ledarskap. Alla i gruppen var väldigt nöjda så vi hoppas att han blir kvar.

Till skillnad från andra SSL-lag så har man legat relativt lågt på #ibsilly-fronten – man har flyttat upp målvakten Oskar Mikkonen från egna leden, tagit in Elias Niclasson från degraderade Höllviken samt gjort lite av en prestigevärvning i form av rutinerade Dalen-backen Mattias Ljunggren.

Det ”nyförvärv” som kanske slår högst är den nya hallen som ska invigas i december. 

- Vi var där igår (onsdag) och fick en runda. Det ser häftigt ut. Dels själv innebandydelen men också allting runtomkring med omklädningsrum och gym. Det ser riktigt bra ut, säger Ställ som inte har några problem med att lämna Umeå Energi Arena.

- Man har spelat där länge, men har aldrig fått någon riktig hemmaplanskänsla eftersom det är så många lag som delar på den hallen. Vi har inte haft så mycket eget där. Så det känns bara bra att lämna och få en helt egen arena. 

Någon målsättning har man inte satt upp ännu, men fortsätter man på den inslagna vägen med fjolårsäsongens avslut så borde inte en slutspelsplats se som något övermäktigt. Två av lagen man slogs med i år, Jönköping och Sirius, har förlorat flera starka nyckelspelare, och nedflyttningslagen Fagerhult Habo och Höllviken har ersatts av Djurgården och Hagunda.

- Jag har bra koll på Hagunda och Djurgården efter alla år som vi slagits med dem. Det är svårt att värva sent som nykomling, men kan de få in några bra nyförvärv så får de väldigt intressanta lag för att vara just nykomlingar.

- Jönköping tappar mycket rutin och tar in mycket lovande spelare, man vet aldrig hur det faller ut. Det är samma sak med Sirius. Så det är svårt att sia om.

Hur resonerar då Ställ om sin egen framtid? Målvakten har hunnit bli 37 år, men tycker fortfarande det är lika kul med innebandy.

- Avslutet på förra säsongen gav mycket energi och den nya hallen känns ju kul, det är något att se fram emot. Det är fortfarande lika roligt att spela innebandy som det var för några år sedan, det känns bara kul – trots att man börjar bli lite till åren. 

Hur länge ser du dig själv spela?

- Man tar det år för år. Jag har ingen familjesituation som gör det svårt att fortsätta men man vet aldrig om sånt förändras framöver. Det är svårt att säga något datum. Så länge jag kan prestera på den nivån jag vill, och jag har möjlighet att lägga den tid som krävs, så ser jag inget slutdatum. Man vet att det (slutet) kommer närmare men jag känner mig i bra fysisk form, säger Ställ och tillägger:

- Jag ser inte detta som min sista säsong. 


TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: Målfest när Thorengruppen besegrade Jönköping i Jönköpings Idrottshus Målfest när Växjö krossade Thorengruppen i Umeå Energi Arena Thorengruppen vann mot Dalen borta – avgjorde i förlängningen Jim Johansson gjorde två mål när Thorengruppen vann mot Sirius Tre poäng till Helsingborg efter avgörande i slutperioden mot Thorengruppen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten