Kvällens SSL-matcher
Succérookien Linus Malmström fanns inte med i senaste matchen på grund av sjukdom, men kan komma att göra comeback ikväll.
Foto: Jimmy Palm
Superligan

Helsingborgs-tränaren om superjämna tabellen

ANNONS

Mötet mellan Helsingborg och Pixbo Wallenstam är en av matcherna som sticker ut mest i den fullspäckade SSL-omgången ikväll.

Den stenhårda kampen om slutspelsplatserna fortgår, och idag bjuds vi på ett möte som kan ha stor konsekvens för utgången. Nian Helsingborg, som spelat ihop 37 poäng, möter sjuan Pixbo på 39.

Niklas Pålsson, tränare i Helsingborg, har sin teori klar vad som kommer vara avgörande ikväll:

- Jag tror att det laget som vågar spela sina bästa spelare mest kommer att vinna. Vi är ganska likvärdiga på många sått: Vi har båda våra målvakter, bra kontringsspel och 2-3 spelare som sticker ut extremt, som Max Wahlgren och Martin Östholm. Sen har båda bra spelare runtomkring, säger han till Innebandymagazinet.

Vad händer då om dina spetsspelare har en dålig dag idag? Kommer du fortsätta ge dem mest förtroende om du nu tror att spetsen kommer avgöra?

 - Ja, det tycker jag. Det kommer inte vara någon slump vilka som är bäst i laget när vi har spelat 23 matcher. Vi måste lita på de som varit bäst länge och presterat över tid. Skulle inte de göra det i en viktig match så får man gilla läget. Sen är det klart att man kommer att ändra under matchens gång. Men det är ju inte så att någon random går in och gör tre mål i en VM-final – det kommer inte vara så imorgon heller. De bästa spelarna avgör de viktiga matcherna, så har det alltid varit i alla idrotter. Jag utgår från att det går samma imorgon, även om jag mycket väl kan få fel (skratt).

Helsingborg har kanske inte en dålig form rent resultatmässigt, men den är inte bra heller. På de fyra matcher man spelat i februari har man skrapat ihop just fyra poäng, samtidigt som Pixbo har tagit 16 poäng på sex matcher i samma månad.

- Pixbo har ett bra spel och duktiga ledare med en bra spets i sitt spel. De är solida och har varit så länge. Sen har man up and downs under säsongerna. De har haft tuffare motstånd de sista matcherna, men lite lättare innan dess, som har gjort att de har kommit igång, säger Pålsson om dagens motståndare.

Trots Mölnlyckelagets fina resultatrad kommer man från en jobbig smäll. En 6-0-ledning hemma mot Falun senast slutade med en förlust i sudden death, men Pålsson drar inga stora växlar av den matchen.

- Nej, inte så. Det är samma utfall som när vi mötte Falun hemma, då förlorade vi också i sudden. Vi ledde med tre bollar och Pixbo ledde med sex. Men vi mötte Storvreta senast och jag tror inte Pixbo kan dra stora växlar av den, precis som vi inte kan göra när de möter Falun. Det är en stor skillnad mellan oss och Pixbo samt Falun och Storvreta, så det är svårt att dra slutsatser av spelet mot de lagen. Det är mer intressant att se på andra matcher med lag som är mer av vår kaliber.

Helsingborg är som vanligt inblandad i slutspelskampen sent in i säsongen, men allt som oftast brukar man lösa en plats bland de sisa åtta. Just nu har man sämst utgångsläge av alla inblandade lag rent tabellmässigt.

- Vi ska inte missa slutspel, helt enkelt. Vi är fast beslutna att vi ska ta oss dit, och jag bryr mig inte så mycket om vilket lag det är som missar. Men på förhand hade vi inte trott att det skulle krävas minst 43 poäng som det ser ut att göra nu – kanske till och med mer. De senaste 7-8 åren har snittet legat på mellan 38-40 (om det hade spelats 26 omgångar). 

- Vi hade hoppats ta 42-46 poäng, som skulle motsvarat en riktigt bra prestation där vi hade kommit sexa kanske. Nu har topplagen har delat ut mycket mer poäng jämfört med förra året, och bottenlaget har tagit otroligt mycket mindre poäng. Det gör att de lag som slåss i mitten tagit fler poäng. Ett normalår hade vi varit jäkligt nöjda med att ligga på 37 poäng, ha trea omgångar kvar och möta Pixbo, Sirius och Linköping. Då hade vi slagits om en fjärdeplats kanske istället för en åttondeplats. Så vi gör det helt okej. Vi har inte topp-presterat men ska lösa en slutspelsplats och då är vi nöjda med det, och kan börja med en ny resa därifrån.

Tror du att den här poängfördelningen i SSL är en slump just i år eller kan det börja bli en tydlig trend?

- Dels så tror jag att Falun och Storvreta inte är lika bra, eftersom vi andra utmanar och testar mer grejer mot dem, och vågar spela mer och mer. Vi känner inte att vi har något att förlora. Sen har bottenlaget varit markant sämre i år. De var dåliga de två senaste åren men nu är det en extremt låg poängskörd. De ligger på under en halv poäng per match och det brukar krävas en poäng per match för att hålla sig kvar. När Warberg och Karlstad åkte ut, och Höllviken höll sig kvar, så hade de 30 poäng (Warberg 29) och det blev en målskillnadsaffär. De borde ligga på en 25-26 poäng när de ska summeras i år och det kommer inte ens Thorengruppen upp i som gör det jättestarkt. 

Avslutningsvis, hur ser skadeläget ut för er idag?

- Linus Malmström är förhoppningvis tillbaka (efter sjukdom), vi räknar med det. Vi har haft lite otur med både Kristoffer Fält, Malmström och Jonatan Edling innan det. Men nu är vi på rätt väg och ska kunna mönstra fullt lag de sista matcherna. Vi behöver alla våra bästa tillgängliga för att kunna prestera på topp.


TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: