Foton: Magnus Fredriksson, Henrik Jansson
#TackMika

Hellgård eller Kohonen bäst genom tiderna?

ANNONS

Efter Hellgårds utspel - Kohonen ger sin syn: "Tittar man på ett ärligt sätt så..."

Vem är världens bästa innebandyspelare genom tiderna? Många skulle säga Mika Kohonen, som blivit utsedd till just bäst i världen flest (fem) gånger. Men en som många också lyfter fram är Pixbolegendaren Anders Hellgård, som blev utsedd till världsetta 2006 och 2007, och avslutade sin elitkarriär på topp när han lade klubban på hyllan 2007. 

I en nyligen publicerad intervju på Innebandymagazinet menar Hellgård själv att han var bättre än Kohonen.

– Ja, jag har aldrig förlorat någon final i SM eller VM mot honom. Det är svårt att mäta någon så individuellt. De matcher som betydde något så förlorade jag aldrig mot hans lag. Jag var bättre än Kohonen under min karriär. Absolut, det tycker jag, sa Hellgård.

Mika Kohonen har läst intervjun med Hellgård och ger sin syn i Fredrikssons innebandypodd på hur maktförhållandena var mellan Sverige och Finland på den tiden då Hellgård och Kohonen möttes i VM-finaler. Mika poängterar att Sverige hade betydligt bättre lag än Finland på pappret.

– I finska landslaget hade vi en tro att vi kunde vinna VM-guld och vinna en enskild match mot Sverige. Men tittar man på ett ärligt sätt så hade Sverige otroligt bra lag på den tiden, makalösa lag. Nivåskillnaden var ändå så pass stor att även om vi kunde vinna en match, och det var därför vi jobbade, så var det stor skillnad på lagen. Det var svensk dominans, menar Kohonen och fortsätter:

– 2004 var vi bättre än Sverige i semifinalen i 50 minuter, de vände matchen och vann. 2006 var vi bättre än Sverige spelmässigt och torskade i sudden. 2008 sedan när vi till slut vinner så är det också en galen final, inte lika som Globen-finalen men där tycker jag att Sverige är bättre spelmässigt. Så det är lite lustigt att när vi var bättre -06 så förlorade vi och när Sverige var bättre -08 så var vi effektiva och vann. 

Förbundskaptenen Petteri Nykky låg bakom förändringen som gjorde att Finland kunde ta första VM-gulden 2008 och 2010, menar Mika Kohonen.

– Jag vill tro att den mängden av jobb som lades från -04 och till och med innan, så lade Nykky sista stöten att det funkar inte på det här sättet. Vi måste träna så mycket mer än Sverige och vara så mycket bättre lag. Fortfarande idag har Sverige bättre lag om man tar spelare för spelare på pappret, men det är på pappret och nu har de här nivåskillnaderna blivit väldigt små. Kontra -98, -00 och där. Då började vi jobba och slita. Det blev som ett brödraskap i landslaget. Galna sommarläger, fem-sex dagar ihop med stenhård träning. Några dagar hemma och sedan tillbaka. Sedan -08 när vi lyckades vinna så var vi ganska många som hade varit med ett bra tag. 76:or, 77:or och det yngre gardet där, 80-talisterna. 

– Grunden i laget var ganska samma 2010. En börda från axlarna hade fallit och vi bestämde när vi kom hem från Prag till Helsingfors att vi skulle hänga ihop en dag till i laget. Vi bestämde att om två år kommer vi vara ovanför slumpen, det kommer inte vara någon studs eller något domarbeslut som påverkar. Vi kommer vara så bra att det inte är något snack. Och så blev det ju också.

Angående om Kohonen är bäst genom tiderna har han själv i en tidigare intervju svarat: 

 Det är några spelare som är med där uppe i toppen men det känns fel att prata om sig själv i det sammanhanget. Men tittar man på min karriär och hur länge jag spelat på topp så vore jag väl dum om jag inte tyckte att jag hörde hemma där uppe. Alla får ju tycka vad de vill men helt fel har väl inte de som tycker att jag är världens bästa spelare genom tiderna.

Mika har också sagt att Anders Hellgård är den bästa spelaren han har mött. 

– Vi mötte varandra ofta eftersom vi båda var centrar så vi duellerade mot varandra i serien, slutspel, landskamper och finaler. Han var en helt komplett spelare.


Podcast avsnitt 20: Mika Kohonen

Två och en halv timmes innebandynostalgi med världens bästa spelare genom tiderna

Den här artikeln handlar om: