#TackMika

Brottman hyllas av Kohonen: "Den bästa jag spelat med"

ANNONS

Mika Kohonen om Brolle: "Han är den spelare som har kunnat ge mig tid"

År 2004 vann Mika Kohonen SM-guld med Balrog och bildade en superfemma med Hannes Öhman, Adam Grane, Thomas Brottman och Jonas Steffen. I Innebandymagazinets podcast berättar Kohonen om rollfördelningen och varför "Brolle" är den bästa spelaren han någonsin spelat med.

– Jonas Steffen var en defensiv back, en terrier som kunde offra sitt hjärta och kropp för laget och femman och lagkompisar. Brolle var bollförande back i femman. Jag har sagt i alla intervjuer att Brolle är den bästa som jag har spelat med, men ingen har egentligen frågat varför. 

Varför?!

– Ja, du är den första! Nej, men han är den spelare som har kunnat ge mig tid. Skapa tid till mig själv. I de flesta fall under karriären har jag varit den som ger tid till alla andra. Men han kunde göra det oavsett hur bevakad jag var. Det förändrades ganska snabbt första säsongen, det var inte direkt så att jag kunde stå i lugn och ro och måtta passningar. Han kunde leverera bollarna och min styrka har alltid varit att jag kan räkna framåt tre-fyra steg vad som kan hända och läsa spelet och passa bollen i alla ställningar oavsett om den är i luften eller inte. Jag kan få bollarna rätt tajmade och på bladet där de som skjuter vill ha den. 

– Adam Grane var duktig på att göra mål också men en otrolig idrottare med snabbhet och ork. Han rev sönder försvar och löpte sig fri, men samtidigt öppnade ytor till mig och Hannes med sina löpningar. Sedan vet alla att Hannes är en av de bästa i världen genom tiderna att göra mål, men det överlägset bästa direktskottet. Det är vacker enkel vals när han skjuter. 


Så han var glamourkillen i er formation?

– Jag skulle vilja säga att han jobbade minst. Men det är typiskt för sådana målgörare och snipers, de brukar jobba minst. 

Men han jobbade mest med tugget mot domarna…

– (skratt) Jag har alltid sagt att Hannes är Ålands enda latino. Han spelar med känslor och har sitt självförtroende som krävs för att vara toppspelare. Han backade inte på de där snacken i alla fall. 


Podcast avsnitt 20: Mika Kohonen

Två och en halv timmes innebandynostalgi med världens bästa spelare genom tiderna

Den här artikeln handlar om: