Innebandymagazinet träffade Mika i IFU Arena dagen före nyheten släpptes och tackade för allt han gjort för innebandyn.
Foto: Henrik Jansson
#TackMika

EXTRA: Mika Kohonen sätter punkt för spelarkarriären

ANNONS

Världens bästa innebandyspelare genom tiderna har tagit sitt beslut.

Mika Kohonen har alltid burit nummer 29 på ryggen och idag, 29 januari 2021, offentliggör 43-åringen att han lägger klubban på hyllan efter en helt makalös innebandykarriär som spelare. 

– Det stämmer. För några veckor sedan kom jag till en punkt att jag var tvungen att vara rak och brutalt ärlig mot mig själv och ta ett beslut att min kropp är sönder, och det inte är värt att gå igenom det som skulle betyda att spela nästa år. Hur sorgligt och tufft det än är så är det enda beslutet som jag kan ta, säger Mika Kohonen till Innebandymagazinet.

Hur känns det att säga det här?

– Det är tungt. Men det är som sagt några veckor sedan jag tog beslutet. Jag grät i två timmar, sedan började jag ringa runt till nära och kära i Finland och här i Sverige. Jag tror att på fredag när nyheten kommer ut så kommer processen börja läka och man börjar bearbeta vad man har gjort och se framåt. På ett sätt är det väl skönt att få andas lite lugnare men det kommer bli tufft, jag hade velat spela i många år till. Men så blir inte fallet. 

Den finska legendaren har vunnit allt som går att vinna. På meritlistan finns bland annat fyra VM-guld, fyra SM-guld och att han blivit utsedd till världens bästa spelare fem gånger - fler än någon annan. 

Det här med när man slutar… det här har ju inte du egentligen bestämt, utan det är kroppen som säger stopp. Är det en sorg i sig?

– Nej, man kommer alltid ha en kärlek, vilja och passion att tävla och man skulle vilja vara där. Det är ett val, det är kärlek och det är livsstil. Jag har idrottat i 39 år, jag var fyra år när jag började spela hockey och fotboll. Nu 25 säsonger i högsta serierna i Sverige och Finland och 23 år med finska landslaget. Även om alla vet att man inte kan spela i evigheter, framför allt inte på toppnivå, och jag har lyckats hålla mig kvar där och spela, men det tar inte bort att kärleken är så stor och så viktigt att man skulle vilja göra det. Men livets realitet är lite annorlunda och det är samma för alla. 

Mika Kohonen har representerat Happee, Balrog, Storvreta, SPV, Helsingborg och finska landslaget.Mika Kohonen har representerat Happee, Balrog, Storvreta, SPV, Helsingborg och finska landslaget.Foto: Henrik Jansson

Nu fick du inte sluta med en stor final eller en sista seriematch. Slutet blev att när du gick ut på en match och så visste du inte att det skulle bli den sista. Hur ser du på det?

– Jag fattar själva grejen att vissa vill sluta med att ”nu vet jag att jag ska sluta”. Planera och sådant. Men även om jag hade spelat två VM till och ett World Games så hade det inte blivit ett sagoslut, att jag hade planerat det eller någonting. Det blev ett bra slut att brutalt vackert åka ambulans från matchen förra säsongen och jag gav mig själv möjligheten att kolla om min kropp pallar och om jag har fajten att spela nästa år och nästa VM. Det är inte fallet. Det är mer på mitt sätt och det är jag nöjd med att jag har gjort. 

TV: I en 2,5 timme (!) lång podcast på Innebandymagazinet berättar Mika Kohonen öppenhjärtigt om hela sin karriär och minns tillbaka på höjdpunkterna

FAKTA

Mika Kohonen

  • Född: 10 maj 1977 (43 år)
  • Födelseplats: Vaajakoski, Finland
  • Position: Center/back
  • Tröjnummer: 29
  • Fattning: Left
  • Klubbar: Happee (moderklubb-2000, 2004-2005, 2018-2019), Balrog IK (2000-2004), Storvreta IBK (2005-2015), SPV (2015-2016), FC Helsingborg (2016-2018)
  • VM-guld: 4 (2008, 2010, 2016, 2018)
  • SM-guld: 4 (2004, 2010, 2011, 2012)
  • Utsedd till världens bästa innebandyspelare 5 gånger
  • Utsedd till Årets center i SSL 7 gånger
  • Utsedd till Årets rookie i SSL 2000/01
Du kanske även vill läsa: Avsnitt 20: Mika Kohonen
Kohonen – innebandyns Wayne Gretzky
Plus Kohonen – innebandyns Wayne Gretzky
Inte sett det sista av namnet Kohonen på toppnivå
Plus Inte sett det sista av namnet Kohonen på toppnivå
Långläsning: Mika Kohonens hela karriär på 70 000 tecken
Plus Långläsning: Mika Kohonens hela karriär på 70 000 tecken
Tre punkter: Mika Kohonens nycklar för att nå framgång
Plus Tre punkter: Mika Kohonens nycklar för att nå framgång
Brottman hyllas av Kohonen: "Den bästa jag spelat med"
Brottman hyllas av Kohonen: "Den bästa jag spelat med"
Hellgård eller Kohonen bäst genom tiderna?
Hellgård eller Kohonen bäst genom tiderna?
Depressionen - Kohonens mörka tid: "Allt var grått" Den här artikeln handlar om: