Historiska Skånederbyt
Foto: Jimmy Palm
Superligan

Lundspelarens svar på Malmöspelarens psykning

ANNONS

Ordkriget har redan börjat inför kvällens historiska Skånederby.

Ikväll är det dags för det historiska första skånederbyt någonsin i damernas Svenska Superliga och det är två poängdesperata lag som mötts. Just nu ligger båda lagen på nedflyttningsplats efter en väldigt svag inledning. Det förväntade topplaget Malmö har bara tagit en enda poäng på de fyra första omgångarna och nykomlingarna Lund har inte ens en gång lyckats med det.  

- Det har varit lite både och. Jag tycker ändå att vi har visat att vi hör hemma i SSL och att vi har en chans. Sedan är det såklart tråkigt att vi inte tagit några poäng än och visa förluster har varit surare än andra. Men jag är stolt över gänget så här långt, säger Lunds kapten Lisa Stellansdottir till Innebandymagazinet. 

Hur går tankarna inför kvällens historiska derby?

- Det ska bli kul framförallt nu när Malmö inte tagit så många poäng. Men sedan vet jag att Malmö är väldigt bra och att de är oerhört hungriga efter poäng. Så det kommer bli tufft men kul. Dock väldigt tråkigt att publiksituationen ser ut som den gör annars hade det varit väldigt mycket folk på matchen.

Malmö har varit #1 i Skåne ett bra tag nu och gör sin sjätte säsong i SSL medan uppstickaren Lund gör sin debutsäsong i dessa sammanhang. Normalt sett skulle Malmö vara stora favoriter men lagets miserabla inledning, för att citera Yamou Njai, så känner kaptenen att Lund har en stor chans ikväll.   

- Det är klart att Malmö kan mycket bättre än vad de presterat hittills. Men samtidigt tror jag att vi har en väldigt bra chans. Malmö har haft det väldigt tufft så man ska definitivt inte räkna bort oss. Är det någon gång vi ska slå dem så är det nu.

Ni har ju aldrig tidigare mötts i SSL, hur mycket prestige finns det mellan föreningarna egentligen?

- Det finns en hel del prestige, skojig hets och lite andra känslor också. Jag har ju själv spelat i Malmö och känner väldigt många där. Det är klart att det är kul att det är första derbyt någonsin men för mig är det som vilken match som helst.

Varför lämnade du Malmö i början av fjolårssäsongen och gick tillbaka till din moderförening?

- Jag bytte för drygt ett år sedan och det berodde på att jag inte fick ihop livspusslet så då passade det att gå ner en division. Men vi gick ju upp till SSL direkt så nu tar det mer tid igen. Det var huvudanledningen men jag ville även få en större roll i laget och det fick jag genom att byta.

En häftig match i matchen ikväll är den mellan Lundforwarden och Malmöbacken Yamou Njai. De båda har spelat ihop i både Malmö och Linköping tidigare och ska nu ställas öga mot öga. När vi tidigare idag pratade med Njai så skickade hon iväg en varning till Stellansdottir att det inte var någon idé att försöka sig på att göra hennes första mål. "Jag ska proppa henne tillbaka till Linköping. Hon är kraftfull men det spelar ingen roll jag kommer proppa henne ändå. Men efteråt kommer vi vara vänner igen och hon kommer att sticka en mössa till mig som hon brukar göra"  Ett uttalande som Stellansdottir tar lätt på men antar utmaningen och ska se till att göra sitt första mål för säsongen. 

- Haha, jag hon kan ju försöka men hon kommer inte lyckas och hon kommer inte få någon mössa heller. Det är bara att kötta på henne med full fart och styrka, hon är stark och smart så det gäller att komma med lika mycket power som hon har. Då ska jag nog flytta på henne och göra mitt första mål.

Du har ju inte gjort något mål i SSL sedan säsongen 2017/18 vad talar för att du lyckas med det ikväll?

- Det börjar bli dags för det nu och det gäller för hela laget. Vi är alldeles för få som producerat poäng så här långt och det är en anledning till att vi inte tagit några poäng än. Så det är definitivt dags för mig att kliva fram nu och framförallt nu när jag fått en utmaning av Yamou.

Njai påstod att det inte fanns på en världskarta att de skulle förlora ikväll, vad kommer krävas av er för att knäppa storasyter på näsan och ta med er alla tre poäng hem till Lund?     

- Vi ska trumma på med vårt spel och försöka hålla upp tempot lite bättre än vad vi gjorde mot Sirius senast. Fortsätter vi bara köra på med vår spelstil så kommer Malmö ha lika svårt som alla andra lag att göra mål på oss. Då kommer det bli tufft för dem att vinna.


Podcast: Avsnitt 12 - Vidar Jonsson Wallin

Skånska tränarprofilen gästar Fredrikssons innebandypodd

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam lyckades bärga segern mot IBK Lund Drömläge för Pixbo Wallenstam att avgöra mot IBK Lund efter ny seger Pixbo Wallenstam fick en drömstart – vann mot IBK Lund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: