I FOKUS: DANMARK
"Jag ser fram emot att leda dansk innebandy in i en spännande framtid" säger Steen Houman.
Foto: IFF/Privat
Internationellt

Danska förbundschefen: "Innebandyn finns i svenskarnas DNA"

ANNONS

Dansk innebandy är på stark frammarsch. Nu har det offensiva danska förbundet valt ett spännande namn som ska leda sporten de kommande åren.

Den nya ordföranden i danska Innebandyförbundet är sedan 2019 med styrelsen i Internationella Innebandyförbundet. Han är ett välkänt namn i dansk innebandy i massor av olika roller som spelare, tränare och utvecklingskonsulent bland annat.

– Jag ser fram emot att leda dansk innebandy in i en spännande framtid. Vi är redan igång med vårt strategiarbete för 2022-2025. Dansk innebandy hade ett ekonomiskt underskott på en miljon danska kronor 2018 som har arbetats bort. Vi har även en del av dansk idrotts stora projekt ”Bevaeg Dig för Livet” som är inne i fas tre under åren 2021-2025 som ger vårt förbund bra ekonomiskt stöd, säger Steen Houman ordförande i danska Innebandyförbundet till Innebandymagazinet.

Internationellt arbetar Steen för att innebandyn ska växa globalt. För dansk innebandy gäller det att gasa upp för att fortsätta den positiva utvecklingen som redan har påbörjats. Närheten till Sverige och framförallt innebandyn i Skåne har gjort att den nya förbundsbasen har haft goda kontakter med svensk innebandy.

– Sedan jag började arbeta för dansk innebandy 2002 har jag haft god kontakt med svensk innebandy. Redan från början av Skånes Innebandyförbund och personer som Magnus Nilsson, Jan Öhrskog och Mattias Linnell. Sverige är världens största innebandynation och är såklart väldigt viktig för alla innebandyländer. Det finns mycket inspiration att hämta av svensk innebandy med det är viktigt att vi gör vår egen sak och inte tittar på svensk innebandy allt för mycket.

Svensk innebandy fick sitt genombrott på 1970-talet. Det var Svenska Korpförbundet och Frisksportförbundet som hade runt 20 000 spelare. Dessutom spelades innebandy brett, lågt och högt på fritidsgårdar och sporthallar över hela Sverige. Från att innebandyboomen startade dröjde det över 10 år innan Svenska Innebandyförbundet bilades. För dansk innebandy var det lite tvärt om. Först bildades danska innebandyförbundet och sedan kom utvecklingen när fler och fler började spela. I jämförelse med Sverige ligger Danmark massor av år efter med breddverksamheten.

Innebandyn finns sedan decennier i den svenska folksjälen. I Danmark hoppas entusiasterna på samma utveckling på längre sikt.

– Innebandy är en del av svensk DNA, där är vi inte med innebandyn i Danmark ännu. Det är därför vi måste gå vår egen väg men självklart ska vi ta sparring mot Sverige på grund av närheten. Sverige var först och är världens största innebandynation och att ha er som granne är en tillgång för vårt fortsatta arbete med dansk innebandy.

Den här artikeln handlar om: