I FOKUS: DANMARK
Det finns just nu 174 innebandyföreningar i Danmark. Når landet 20 000 spelare till 2030?
Foto: Thomas Krogh Photography
Internationellt

30 år för att nå drömgränsen 10 000 spelare

ANNONS

Glädjande nyheter internationellt är att även dansk innebandy har nått en ny drömgräns i antalet tävlingsspelare.

För ett par veckor sedan kunde Innebandymagazinet avslöja att norsk innebandy nått nya rekordsiffror gällande tävlingsspelare. Med 6 000 ungdomsspelare och 9 000 junior och seniorspelare finns det över 15 000 utövare inom norska förbundets verksamhet.

Danmark har ökat antalet spelare med 8 procent jämfört med året innan. För första gången har det danska förbundet nått magiska siffran 10 000 när det nu finns 10 090 spelare. 

Det tog 30 år att nå 10 000 tävlingsspelare i Danmark. Hur långt tid tar att nå 20 000?

Räknas även Danmarks DGI, sportförbund är siffrorna ännu bättre. Då landar antalet licenserade spelare på 12 470 utövare. Det är en ökning med 15 procent jämfört med jämförelsen året tidigare. Framförallt har danska klubbar med multiverksamhet tagit till sig innebandy och startat upp verksamhet. Här finns en enorm utvecklingspotential framöver.

– Vi vill göra det ännu enklare att börja spela innebandy. Allt som ska behövas är inneskor och så ska du kunna prova på innebandy genom att låna en klubba. Det viktigaste är inte hur stor planen är eller hur många som spelar. Det viktigaste är att de upptäcker innebandy som sport, säger Danmarks förbundsordförande Steen Houman till Innebandymagazinet.

Dansk innebandy vill framförallt hitta fler ungdomsspelare och göra bredden ännu bredare.

– Idag är fördelningen 40/60 mellan ungdomsspelare och seniorer. Vi vill ha det omvänt i alla fall. I Sverige är det 25/75 eller mer som jämförelse.

Den här artikeln handlar om: