I FOKUS: DANMARK
Lite oväntat kanske är dansk innebandy mer intresserad av hur tjeckisk innebandy arbetar med spelarutveckling än svensk.
Foto: IFF
Internationellt

Dansk innebandy: Inspireras sportsligt av Tjeckien – inte Sverige!

ANNONS

Danmark som två gånger spelat VM-semifinal vill närma sig världstoppen igen. Och de vet vart de ska hitta inspirationen att nå dit.

1998 och 2000 spelade Danmark VM-semifinal. Sedan dess har nationen varit långt ifrån att utmana topp 4 i världen. Dansk innebandy har under den här perioden blivit betydligt bättre men nationer som Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien ännu bättre.

Utmaningen för vårt grannland Danmark är att hitta vägen för att bygga en stabil bredd men samtidigt bli stark på eliten. Att få de olika danska landslagen att på allvar utmana toppnationerna.

– Sportsligt hämtar vi vår inspiration av tjeckisk innebandy. Det är intressant hur de har jobbat för att närma sig och besegra både Sverige och Finland. De insatser som tjeckisk innebandy lagt på talangutveckling som gjorde att de besegrade Sverige i U19 VM, säger danska förbundsordförande Steen Houman till Innebandymagazinet.

Tjeckisk innebandy är inspiratör för dansk innebandy men närheten till Sverige gör ändå sig påmind. Säsongen 2020/21 återfinns totalt fem danska spelare i herrarnas SSL.

– Det är viktigt för dansk innebandy att vi har spelare med i världens bästa liga. Och vi följer deras medverkan ganska bra, säger danska innebandyexperten Christian Sonne till Innebandymagazinet.

Den här artikeln handlar om: