#ibsilly genomgång
Foto: Adam Troy

Långintervju med Storvretas sportchef om silly season

ANNONS

✔ Om sociala trollen - "skulle vilja att de kom och satt sig i ett rum med mig" ✔ Om Sveriges bästa lag - "tycker inte att det är någon trupp i SSL just nu som kan matcha vår" ✔ Om sillyfyndet - "Han är en supertalang som kommer att bli en ny storstjärna"

Det har gått lite drygt två månader sedan säsongen avslutades och förbundet beslutade att dela ut SM-gulden till seriesegrarna i Svenska Superligan. På herrsidan blev det ett maktskifte då Falun utsågs till nya mästare och de regerande mätarna från 2018 och 2019, Storvreta fick lämna ifrån sig titeln eftersom de bara slutade tvåa i serien. Men till kommande säsong ska guldet hem till Uppsala igen enligt Storvretas sportsligt ansvarige, Henrik Ededahl. Innebandymagazinet har tagit ett långt #ibsilly-snack med Ededahl om kommande säsongs trupp.  

- Vi är absolut nöjda med vår silly season. Vi har gjort den generationsväxling som var målet inför säsongen. Vi har ett par spelare som har aviserat att de inte har så långt kvar på karriären och då har vi behövt att förändra lite och det påbörjade vi redan lite förra säsongen.

Klara in:

Oscar Lundin, tränare

Liam Åström, forward (Ingarö)

Filip Eriksson, forward (Sirius)

Anton Birgersson, forward (Warberg)

Emil Lindblom, målvakt (Juniorlaget)


- Vi har inget mer på gång in utan vi är helt färdiga. Det vi jobbar på nu är att ge oss förutsättningar inför nästa år.

Vad tycker du om ert pluskonto?

- Anton börjar träna med oss på måndag men Liam och Filip har sett grymt bra ut och de har levererat mer än vad jag hade hoppats på redan och de har anpassat sig väldigt bra i truppen. Emil vet vi redan vad han kan eftersom han kommer från de egna leden och vi har följt han under många år. Han kommer att sätta press på Klintsten i år.

En av spelarna som ingår i generationsväxlingen är U19-spelaren Liam Åström som ska göra SSL-debut. En supertalang som Ededahl tror har alla chanser att bli en ny Hampus Ahrén.

- Liam kan definitivt bli en ny Ahrén även om de är olika spelartyper. Men rent talang- och inställningsmässigt har han alla chanser i världen att bli en ny Ahrén. Han är en supertalang som kommer att bli en ny storstjärna.

En av de största följetongerna under silly season har inte varit någon spelare utan allt snack om hur Storvreta har råd att värva nya spelare när de inte får ihop ekonomin och har negativt eget kapital, som gjorde att de var tvungna att åberopa särskilda skäl för att klara elitlicensen.

- Det är jätteenkelt, jag har fått en budget utefter den ekonomi som vi har att förhålla oss till. Spelarna som jag värvat ligger innanför de ramarna som jag har att rätta mig efter. Så det är inte svårare än så, man får värva efter plånboken helt enkelt. Jag hade gärna gjort en större generationsväxling i år men det får vänta till nästa.

Hur stor budget har du haft till till förfogande? 

- Det är siffror som vi i Storvreta håller för oss själva. Men jag kan säga så mycket att budgeten är lägre i år än vad den varit tidigare.

Vad säger du om allt snack om er ekonomi på sociala medier som bryter ut så fort ni värvar en spelare?

- Jag förstår att folk reagerar men jag skulle vilja att de kom och satt sig i ett rum med mig så skulle jag kunna berätta för dem hur det ligger till. Jag förstår dock inte varför folk ska hålla på att smutskasta så mycket till höger och vänster på sociala medier. Vi har gjort allt by the book och förbundet har följt tävlingsreglerna som finns.

 Klara ut:

Kristofer Widlundh, tränare (blir sportchef)

Michael Jansson, forward (Sirius)

Nicklas Paulsson, forward (slutar)

Jacob Glas, back (Kloten-Dietlikon, Schweiz)


- Det är inga andra som kommer att lämna men Mattias Samuelsson är fortfarande ett frågetecken om han kommer fortsätta eller inte. Vi för samtal med honom men vi har inte sagt något datum då han måste bestämma sig. Men Oscar pratar nästan dagligen med honom hur han känner och så. Mattias kommer inte göra något halvdant utan det är allt eller inget och det beslutet har han inte kunnat fatta än.

Ifall ni tappar Sveriges meste landslagsman, kommer ni att ersätta honom med någon ny spelare då?

- Vi kommer köra på med det vi har i så fall, om vi kommer ta in någon så blir det i så fall någon från de egna leden.

En annan legendar i dessa sammanhang är Mika Kohonen som kom in som assisterande tränare efter jul när han drog av hälsenan och inte kunde fortsätta sin spelarkarriär i finska högstaligan. Ededahl hoppas på att få med Mika på tåget även den kommande säsongen. 

- Vi för samtal med Mika fortfarande och vår förhoppning är att han kliver på så snart som möjligt. Men vi är inte riktig i mål med förhandlingarna där. Vi pratar om samma roll som han hade förra säsongen och det är en assisterande roll till Oscar som är aktuell.

Vilken är den bästa värvningen så här långt tycker du, som inte är en Storvretaspelare?

- Det har gjorts flera bra värvningar där Sankell till Mullsjö måste ses som en av de bästa. Felix Lanver till Pixbo känns också väldigt intressant. Det var jäkligt kul att Thorengruppen kunde knyta till sig Jonas Svahn och Lukas Harnesk. Med de värvningar så kommer de bli konkurrenskraftiga. Det är väl de bästa värvningarna som jag ser det men sedan ska det bli oerhört roligt att se bröderna Rigogiannis i SSL. Man har hört i flera år nu hur fruktansvärt bra de är i Nykvarn så det ska bli fantastiskt kul att se vad de kan göra i Växjö.

Alla sportchefer/tränare i den här intervjuserien har fått välja fritt bland världens alla spelare för att hitta en drömvärvning till sitt lag. Valen har handlat om allt mellan utländska storstjärnor som inte spelar i SSL via konkurrenternas största stjärnor, till comebackande klubbikoner och tidigare adapter samt klonade spelare i ett asiatiskt laboratorium. Men Ededal blir först med att se en damspelare som sin drömvärvning. 

- Vi har ju redan gjort drömvärvningen av Anna Wijk men den har ju inte med SSL Herr att göra. Men det var vår drömvärvning inför säsongen. Vi har en jättebra trupp och ska vi värva något ska det ju vara någon som är bättre än det vi redan har. Det finns väl nån enstaka spelare i Sverige som är en komplett spelare på alla plan och det är Emil Johansson. Även om jag tror att den övergången är helt omöjlig så är det den enda spelaren som jag tycker sticker ut och platsar i Storvreta.

För två år sedan slog ni poängrekord i SSL och vann serien och tog sedan guldet. Men i år så hade ni den största formsvackan i Storvretaminne och slutade bara tvåa i tabellen. En dyrköpt formsvacka då Falun fick guldet eftersom de vann serien. Känner du att ni gjort en misslyckad säsong med tanke på det?

- Nej absolut inte, vi har ingen målsättning att slå rekord och vinna serier. Vi har som målsättning att vinna SM-guld. Så det är såklart väldigt tråkigt att vi inte fick spela om SM-guldet men det var inget som vi kunde göra något åt, utan det blev som det blev. Vi hade tre målsättningar inför säsongen och det var att vinna SM-guld, Champions Cup och sluta toppfyra i serien för att ge oss bra förutsättningar inför slutspelet. Så vi klarade två av dem och den tredje blev aldrig av.

Vad är en realistisk målsättning kommande säsong med tanke på truppen ni befogar över i dagsläget?

- Det är såklart ett nytt SM-guld. Jag tycker inte att det är någon trupp i SSL just nu som kan matcha vår. Det finns ingen som har den spetsen och den bredden som vi har. Visst, spetsen kanske något lag har men bredden är det ingen som är i närheten av.

Om ni har den överlägset bästa truppen i Sverige, vem har då den näst bästa truppen som ni får möta i finalen i så fall?

- Jag hoppas ju verkligen att det blir Falun. Mest för att vi inte fick spela om guldet mot dem i år som jag tror att vi hade gjort. Jag tycker att Falun är en fantastiskt rolig motståndare och jag vet att det blir mycket publik och en häftig inramning när vi möts. Så drömfinalen i svensk innebandy är såklart att vi möter Falun.

        

Flera långa #ibsilly-snack i samma intervjuserie:

 

Långintervju med Jönköpings tränare om silly season

Långintervju med Adam Kallenberg om silly season

Fagerhult Habo på väg att lyckas med två drömvärvningar

Långintervju med Helsingborgs tränare och sportchef

Långintervju med Faluns sportchef om silly seasonLångintervju med Växjös tränare om nybygget

Långintervju med Sirius sportchef om lagets intensiva silly season

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om: