SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets tränare: Mikael Jeppsson, Malmö FBC

ANNONS

Framröstad av tränarkollegorna i SSL efter Malmös succésäsong.

För 14:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets tränare på damsidan. Årets pristagare är Mikael Jeppsson, Malmö FBC.

Motivering: Säsongens stora utropstecken i Svenska Superligan var utan tvekan Malmö, som efter att ha dansat kring slutspelsstrecket i fyra raka år nu tog ett stort kliv i utvecklingen. Skånelaget placerade sig i toppskiktet av tabellen under hela säsongen och slutade på femte plats. Mikael Jeppsson har starkt bidragit till att bygga upp en häftig vinnarkultur i laget och lyckades få ihop gruppen på ett fantastiskt sätt 2019/20.

Du har blivit utsedd till Årets tränare, hur känns det här?

En klassisk sportfråga du ställer där(skratt). Det känns ju jättebra. Det är såklart ett kvitto på att vi har gjort en bra säsong tänker jag, och det vet vi att vi har gjort. Sen är vi ganska många om det här och det är en ledarstab där vi, precis som laget klickade bra ihop under den här säsongen, så har vi i ledarstaben också klickat väldigt bra ihop och haft en bra ansvarsfördelning och bra upplägg och planering. Det är många som har tagit ett stort ansvar, säger Mikael Jeppsson till Innebandymagazinet. 

Vad betyder det för dig att få den här utmärkelsen?

Det är alltid kul att få utmärkelser, jag har väl inte tänkt så mycket på det men det är klart att det blir ett litet kvitto. Vi är många som lägger ner mycket tid och det är klart att det är alltid kul att bli lite uppmärksammad för det jobbet man lägger ner. Och det kostar ju på sig att vara tränare i SSL, det har man sett om inget annat den här säsongen som varit. Det är många som har försvunnit av olika anledningar. För mig så har det gått bra och så med laget men jag har haft en ganska tuff säsong också.

För tuff har säsongen varit för Jeppsson. Förutom att vara tränare för Malmö är han också klubbchef och berättar att det finns mycket att göra inom föreningen och att Malmö som förening expanderat något enormt under de senaste åren, men säsongen har inte enbart varit tuff på grund av de dubbla rollerna - Mikael Jeppsson har också dragits med stora gallstensbesvär under säsongens gång. För när rubrikerna i media ofta handlade om succén Malmö gjorde på planen med vinster, vinstsviter och ett fantastiskt spel så hade Jeppsson det tufft utanför planen när gallstensbesvären gjorde entré strax innan jul. 

Jag fick första anfallet dagen innan vi skulle möta Mora och låg och vred mig i plågor där hela natten och sov kanske bara en halvtimme innan jag stack till samlingen. Sen höll det där i sig, gallstensanfallen kom med jämna mellanrum. Jag fick något anfall på bussen till en bortamatch och det var inte så roligt det heller, det sliter lite extra.

När Innebandymagazinet pratar med Årets tränare så berättar han att han nyligen genomgått en operation för att ta bort gallblåsan. 

Det satt några rejäla klumpar i systemet så det var bra att få bort den där. Den var inflammerad också så jag har gått ned någon infektion i kroppen under hela säsongen. 

Det är inget som har märkts på resultaten men man har blivit några år äldre efter den här säsongen helt klart. Nu har jag dessutom legat i karantän i två veckor efter operationen, det har varit lite komplikationer med lite feber och eventuell Corona men jag är på väg att återhämta mig nu. 

Men ni gör en fantastisk säsong med Malmö där ni tar er till en femteplats, vad är det som gjort er så pass starka i år?

Jag har sagt det till många men det är en kombination av många olika saker. Det är klart att vi fick bra träff på våra nyförvärv och de har presterat jäkligt bra men sen tycker jag att våra befintliga spelare verkligen har lyft sig både som innebandyspelare men även ansvarsmässigt i gruppen och tagit stor plats där. Och det är en jättestor anledning till att vi också vuxit som spelare. 

Vi visste att det skulle bli en tuff säsong och vi visste inte riktigt vart vi stod. Sen var vi väl inte sådär jättelysande nere i Prag heller men vi fick ihop gruppen bra och sen är det många spelare, inte bara Ellen eller Josefin, som har lyft sig och blivit bättre innebandyspelare och även tagit stort ansvar i gruppen. Det är en stark bidragande faktor. Sen tycker jag också att vi har fått ganska bra träff i vår träning och sätt att träna, vi var i en väldigt bra fysisk form efter försäsongen vilket gjorde att vi kunde lyfta vårt spel lite grann. Sen tycker jag att vi har spelat med bra intensitet och med ett högre försvarsspel och jagat lite mer. 

Vi har jobbat stenhårt i laget och har en mentalitet som är lite svår att förklara men det sitter i väggarna här, lite vinnarkultur. Man är inte nöjd utan vill sträva framåt och vi har högt i tak i gruppen, hög kravsättning från spelare och även oss ledare och jag tror att det är en kombination av massor med grejor. Sen har vi bra förutsättningar i Malmö tycker jag, vi har bra träningsförutsättningar med tider och faciliteter och resor och allt sånt. Klubben satsar på att ge laget bra förutsättningar för att bedriva sin innebandy och det är rätt skönt att veta att klubben backar upp och att man inte behöver tänka på att åka med sju spelare till en bortamatch bara för att vi ska flyga, utan vi åker med full trupp och bor bra. Det kanske är en självklarhet för vissa men jag vet att det inte är en självklarhet för alla i SSL. 

Du har tidigare berättat att ni lägger väldigt lite vikt vid tabellen och vart i tabellen ni ligger, är det en nyckel till framgång tror du att ni bara fokuserar på nästa match och nästa träning?

Ja men både och. Det där är ett sätt vi har jobbat med ganska länge och det är inget bullshit utan vi jobbar inte så mycket med resultatmål utan vi sätter en hög vikt vid prestation och utveckling. Det är klart att vi är jättenöjda när vi vunnit en match men vi kan också titta på saker vi kan utveckla och bli bättre på även när vi vinner. Sen måste man vara ödmjuk, det är inte så att vi tar bort glädjen av att vinna matcher - vi älskar att vinna. Och det tycker jag att man ser också att laget blir glada när vi gör mål och vinner matcher. Nu har vi inte vunnit stort, men även när vi har några mål upp och gör mål så blir alla lika glada för det liksom. Men vi jobbar väldigt mycket mot prestationsmål och utvecklingsmål, både individuellt, i gruppen och i formationer. 

Tabellen, ja det är de frågorna man får mycket av media såklart men jag själv är så dålig på tabeller att jag ibland inte vetat vilken position vi har legat på när tidningarna har frågat. Men det är klart att jag vet att vi har vunnit matcher och jag vet att vi inte ligger i botten heller, men jag har inte så jätte hög koll på de andra resultaten alltid. Jag brukar säga att man kan inte påverka resultatet utan man kan bara påverka den egna delen, sen har man alltid en motståndare att förhålla sig till. Och SSL är såpass bra och vi är inte i en position där vi kan gå in och spela på 80% och tro att vi ska ta några trepoängare, då kommer vi förlora. Det gäller att vid varje varje matchtillfälle komma så högt upp i prestation som möjligt dels för att kunna vinna matchen såklart men också kunna utvecklas vidare. 

Men ni kommer från en fantastisk säsong och gör en stark sillysäsong. Om du måste prata lite tabell, hur långt kan det här bära nästa säsong?

(skratt) Målsättningen är alltid att utvecklingsmässigt bli bättre, sen vad det räcker till i en tabell... Det är klart att vi vill gå till slutspel och då gäller det att få en bra position inför ett slutspel också. De slutspel som vi har spelat så har vi inte haft så bra position, som när vi fick IKSU och åkte på tre raka. Sen är det klart att vi siktar på att bli bäst. Vi är nöjda och stolta över en femteplats den här säsongen men vi nöjer oss inte där, målet ligger längre fram men för att kunna nå dit måste vi bli bättre på många saker i spelet såklart. 

Tidigare vinnare

2018/19: Johan Ivarsson, Jönköpings IK

2017/18: Mikael Nilsson, Warberg IC

2016/17: Andreas Harnesk, IKSU

2015/16: Andreas Harnesk, IKSU

2014/15: Jonas Eliasson, Pixbo Wallenstam IBK

2013/14: Tom Iversjö, Endre IF

2012/13: Urban Karlsson, Dalen

2011/12: Roger Jonsson, KAIS Mora

2010/11: Joacim Bernvid, Pixbo Wallenstam IBK

2009/10: Andreas Wahman, Endre IF

2008/09: Andreas Lundmark, IBF Falun

2007/08: Curt Söderström, IKSU

2006/07: Örjan Lindberg, Rönnby IBK


Fotnot: Utmärkelsen Årets tränare delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

Du kanske även vill läsa:
Årets 120 bästa TRÄNARE i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Plus Årets 120 bästa TRÄNARE i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Den här artikeln handlar om: