SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets back: Stephanie Boberg, Endre IF

ANNONS

Landslagsbacken får priset för första gången: "Jättestort att vinna ett sådant individuellt pris"

För 19:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets back på damsidan. Årets pristagare är Stephanie Boberg, Endre IF.

Motivering: Stephanie Boberg gjorde sig känd som en offensiv back när hon fick sitt SSL-genombrott i Pixbo Wallenstam. Nu spelade landslagsbacken sin andra säsong i Endre och har breddat sitt register som innebandyspelare, särskilt på defensiv planhalva där hon utvecklat sitt försvarsarbete och närkampsspel. Men 26-åringens största styrkor finns fortfarande i offensiven och totalt noterades hon för 38 poäng (22+16) den här säsongen, mycket tack vare sitt fina spelsinne och hårda skott.

Stort grattis Stephanie! Hur känns det här?

– Det känns jättekul, det är ju första gången jag får det. Det är jättestort att vinna ett sådant individuellt pris. Det händer inte alltför ofta, så det är roligt att få uppskattning för det man åstadkommit, säger Stephanie Boberg till Innebandymagazinet.

Vad tycker du om din säsong i år?

– Det var lite stegt i seriestarten, men sedan kom jag upp i en ganska bra standard inför och under VM. Jag tyckte att jag lyckades hålla i det bra sedan. Jag har haft många spelare runt mig som presterat mycket och då är det tacksamt att spela, det gör så klart allt enklare. Det har klickat bra i laget generellt. Vi hade en väldigt tuff inledning men sedan kändes det som vi hittade någonting positivt och då blev det en bra och trevlig miljö att spela i. 

Kan du peka på några saker i ditt spel som du har utvecklat?

– Jag tycker att jag har hittat en bra balans mellan att både vara offensiv och kunna spela mer defensivt. Jag kan vara defensiv i vissa matcher när det krävs, men också utnyttja mina offensiva kvalitéer. En del skulle nog säga att jag utvecklat mitt defensiva spel och jag tycker att jag hamnat mer rätt i det jämfört med andra säsonger. Jag är hyfsat van att vara offensivt, det har jag naturligt lätt för, eftersom jag var forward när jag var yngre. Det var när jag var 16-17 år som jag blev omskolad till back. Så defensiven skulle jag säga att jag har utvecklat.

Är det något som varit uttalat att du skulle jobba på eller kom det av sig självt?

– Inte uttalat från någon annan, men jag har själv jobbat lite med närkampsspelet i hörnen och sådana saker. Det tycker jag inte riktigt att jag har kunnat utnyttja till fullo, trots att jag är hyfsat stor och stark. Så det har jag velat utveckla och det tycker jag att jag har gjort. Sedan vill man altid utveckla sitt offensiva spel, det är det jag är bäst på och det som är roligast, när jag får lov att vara offensiv. 

Vilket betyg får laget (Endre) den här säsongen?

– Det blir ett hyfsat bra betyg. Jag tycker det var mer än godkänt. Efter den tråkiga starten, som var riktigt tråkig och inte alls vad vi hade förväntat oss, så kändes det som att vi växlade upp rejält andra halvan av säsongen och verkligen utmanade topplagen som vi vet att vi kan. Därför var det tråkigt att säsongen tog slut, vi hade en bra chans att gå långt. Vi vände det negativa till något positivt och därför är jag nöjd med säsongen. 

Om vi blickar framåt, vad har du för ambitioner för nästa säsong?

– Det är så klart att vara den spelaren som jag vill vara, fortsätta utvecklas och göra det som inspirerar mig. Nu kommer det in lite nya spelare och vi har tappat några, men det känns som vi kommer kunna starta säsongen på ett bättre sätt än vi gjorde den här säsongen. Sedan vill man självklart stå och lyfta bucklan i april, det är därför man spelar, för att man satsar på SM-guld.

Tidigare vinnare:

2018/19: Cornelia Fjellstedt, IKSU

2017/18: Moa Tschöp, Täby FC IBK

2016/17: Moa Tschöp, Täby FC IBK

2015/16: Cornelia Fjellstedt, IKSU

2014/15: Emelie Wibron, IKSU

2013/14: Moa Tschöp, Djurgårdens IF IBF

2012/13: SIlvana Nötzli, KAIS Mora

2011/12: Emelie Wibron, IKSU

2010/11: Sanna Scheer, Rönnby IBK

2009/10: Lisah Samuelsson, Balrog B/S

2008/09: Emma Lundmark, IBF Falun

2007/08: Frida Stenvall, IKSU

2006/07: Lisah Samuelsson, Balrog B/S

2005/06: Ina Rhöös, IKSU

2004/05: Jeanette Giörtz, Balrog Botkyrka

2003/04: Anna Wretman, Örnsköldsviks SK

2002/03: Jenny Magnusson, IBF Falun

2001/02: Jenny Magnusson, IBF Falun


Fotnot: Utmärkelsen Årets back delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

FAKTA

Stephanie Boberg

  • Född: 1994
  • Position: Back
  • Fattning: Right
  • Längd: 172 cm
  • Moderklubb: Höganäs IBF
  • Klubb: Endre IF
  • A-landskamper: 46
  • A-landslagspoäng: 61 (38 mål & 23 assists)
Den här artikeln handlar om: