SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets center: Anna Wijk, KAIS Mora IF

ANNONS

"Anna Wijk-priset" - får utmärkelsen för nionde (!) gången: "Känns nästan overkligt"

För 19:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets center på damsidan. Årets pristagare är Anna Wijk, KAIS Mora IF.

Motivering: Sveriges och hela världens bästa center genom tiderna har prenumererat på den här utmärkelsen sju år i följd och fått den totalt nio gånger. 28-åringen från Sandviken har på nytt gjort en fantastisk säsong och genomgående hållit en hög nivå i KAIS Mora, det är ytterst sällan som Wijk gör en dålig match. Passningsgeniet vann återigen Svenska Superligans assistliga i överlägsen stil med totalt 52 framspelningar till mål och visade att hon fortfarande är nummer ett på centerpositionen.

Grattis Anna!

– Stort tack! Som jag sagt tidigare år så är det ett fint kvitto på att man presterar i många matcher och många säsonger. Det är tränarna som röstar och man möter inte alla lag så många gånger per år så det måste betyda att man presterat i flera matcher och hållit en hög nivå hela säsongen, säger Anna Wijk till Innebandymagazinet.

Vad tänker du om att du alltså får priset för sjunde året i rad, och totalt nionde gången? Snart får vi döpa om det till Anna Wijk-priset!

– Det känns sjukt och är verkligen ett kvitto på att man presterat på en otroligt hög nivå under väldigt många år. Det känns nästan overkligt på något sätt. När jag lagt karriären på is och ser tillbaka så är det något jag kommer vara stolt över.

Du har fått många pristavlor nu, hur löser du det rent praktiskt hemma? Får de plats på väggen?

– Jag hade dem på väggen i början i min lägenhet i Mora, bakom en dörr i sovrummet. Men nu när jag flyttat till Stockholm och blivit sambo så ligger de faktiskt nerpackade fortfarande.

Hur vill du summera din säsong 2019/20 personligen?

– Jag tycker att jag har hållit en hög nivå den här säsongen igen. Det är på något sätt min styrka, att ha en hög lägstanivå. Det är inte ofta jag går in i en match och gör en piss-insats. Jag tycker att jag lyckades toppa formen till VM. Så jag är nöjd med säsongen, förutom att det inte blev slutspel som jag och alla andra hade väntat på.

Och lagets (KAIS Moras) säsong?

– Man kan beskriva det som en bergochdalbana. Ganska mycket upp och ner. Vi hade en lite turbulent start på säsongen i år igen med strul med tränare och fick in Uffe (Hallstensson). Mot slutet av säsongen kändes det som att vi var på väg att hitta något riktigt bra. Det var tråkigt att vi inte fick visa det i slutspelet.

Vad hade ni åstadkommit i ett slutspel, tror du?

– Vi hade förmodligen tagit silver i år igen… (skratt). Nej, men jag tror vi hade haft goda chanser att vara med och kriga om medaljerna i år igen. Det tror jag verkligen. Sedan om vi hade tagit oss till Globen så har vi haft det tufft där tidigare men allt kan hända, jag tror absolut vi kunde ha tagit oss hela vägen. 

Många är nyfikna på om det blir spel nästa säsong och isåfall i vilken klubb. När tror du att du har tagit ett beslut?

– Jag vet inte, jag hade hoppats att jag hade vetat nu. Jag var inställd på att sluta men det känns tråkigt att sluta på det här sättet. Jag vet inte när och inte hur jag kommer kunna ta ett beslut om jag ska vara helt ärlig. Det känns fortfarande som att jag har mer innebandy i mig, jag gjorde en bra säsong och tror att jag kan göra det igen. Det är ett tufft beslut. Men jag hoppas ha tagit det inom en månad.

Tidigare pristagare:

2018/19: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2017/18: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2016/17: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2015/16: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2014/15: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2013/14: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2012/13: Johanna Holmbom, IBF Falun

2011/12: Anna Wijk, KAIS Mora IF

2010/11: Karolina Widar, Rönnby IBK

2009/10: Anna Wijk, IKSU

2008/09: Karolina Widar, Rönnby IBK

2007/08: Hermine Dahlerus, Balrog IK

2006/07: Hermine Dahlerus, Balrog IK

2005/06: Karolina Widar, Rönnby IBK

2004/05: Karolina Widar, Rönnby IBK

2003/04: Camilla Granelid, IBF Falun

2002/03: Hermine Dahlerus, Balrog IK

2001/02: Karolina Widar, Rönnby IBK


Fotnot: Utmärkelsen Årets center delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

Den här artikeln handlar om: