SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets forward: Ellen Rasmussen, Malmö FBC

ANNONS

Först Årets spelare - nu även Årets forward: "Min bästa säsong hittills"

För 19:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets forward på damsidan. Årets pristagare är Ellen Rasmussen, Malmö FBC.

Motivering: Malmö gjorde sin bästa säsong någonsin i Svenska Superligan och Ellen Rasmussen var den stora ledaren på planen. 24-åringen användes både som center och forward för att få ut maximalt av sitt vägvinnande spel och höll en jämnhög nivå över hela året. Poängmässigt tog hon också ett stort kliv, totalt blev det 66 poäng (24+42) på 25 matcher. Rasmussen har mognat mycket som spelare och tar kloka beslut.

Stort grattis Ellen, först Årets spelare och nu även Årets forward!

– Det känns skitkul! På Årets forward är det ju alla tränare som har röstat. Det är kul att tränarna tycker jag är bra, man brukar inte gilla motståndarna så mycket. Så man blir glad när andra tycker man är bra, säger Ellen Rasmussen till Innebandymagazinet.

Du har ju även spelat center den här säsongen?

– Första halvan av säsongen spelade jag center och andra halvan forward. Jag har sagt till Mikael Jeppsson (tränaren) att jag spelar där han vill ha mig, och i vissa matcher har jag spelat på båda positionerna. Jag tycker det är kul att variera, då blir man också bättre som spelare. Man breddar sitt register. Det spelar mig faktiskt ingen roll vilken position jag spelar på.

Vad är skillnaden mellan att spela forward och center?

– Det beror på vilken match och vilka vi möter. Om det är ett lag som har mycket boll så gillar jag mer att vara center och styra och ställa lite mer i försvaret. Men om vi möter ett lag där vi har mer boll och kan styra spelet så gillar jag att vara forward. Då kan jag komma i många en mot en-dueller. Men jag är ganska rörlig på banan så det är ingen jätteskillnad.

Vad säger du om din säsong 2019/20?

– Det här var helt klart min bästa säsong hittills. Jag tycker att jag har varit med och bidragit till att laget har utvecklats och jag har tagit mer ansvar. Tycker också att jag hållit en jämn nivå över hela säsongen. Det var bara synd att vi inte fick avsluta med ett slutspel.

Kan du peka på några specifika saker i ditt spel som du har utvecklat?

– Jag har framför allt utvecklat mitt tålamod och beslutstagande. Mognat i mitt spel. Tidigare har jag varit dålig på att ha bra tålamod, det tror jag att det är många unga spelare som har svårt med. Att känna sig lugn. Det är något jag har jobbat på denna säsong. Tålamod och beslutstagande hänger ihop, att inte alltid vilja slå en farlig passning utan att också kunna lugna ner spelet och inkludera alla i femman. Ta rätt beslut.

Ni gjorde en väldigt fin säsong i Malmö, vad ligger bakom det?

– Vi har utvecklats jättemycket, speciellt i spelet med boll, att vara ett mer bollförande lag. Det är det som ligger bakom, och att vi fått in duktiga spelare. VI har en stor och bred trupp med många spetsspelare och dessutom en bra ledarstab som kompletterar varandra. Mikael Jeppsson som huvudtränare men även Mikael Karlberg och Martin Kosarek som jobbat mycket med detaljer, det har fungerat jättebra. Så jag skulle säga att det är kombinationen av bra ledarstab och bra spelartrupp. 

Vad tror du ni hade kunnat åstadkomma i ett slutspel?

– Jag tror helt klart att vi hade kunnat gå hela vägen. Vi har en så pass hög tro på oss själva och hade ett väldigt bra flow. Vi hade kunnat utmana om guldet, utan tvekan.

Vad talar för att ni blir ännu bättre nästa säsong?

– Vi får behålla nästan hela laget. Jag tror vi bara tappat tre spelare, så vi kommer behålla stommen och samtidigt fylla på med några spetsspelare. Vi kommer spetsa till oss ordentligt och bli ännu bättre.

Tidigare pristagare

2018/19: Veera Kauppi, IKSU

2017/18: Amanda Delgado Johansson, IKSU

2016/17: Jennifer Stålhult, Täby FC IBK

2015/16: Emelie Wibron, IKSU

2014/15: Madelene Backlund, Rönnby IBK

2013/14: Anna Jakobsson, Endre IF

2012/13: Anna Jakobsson, Endre IF

2011/12: Therése Karlsson, KAIS Mora

2010/11: Therése Karlsson, KAIS Mora

2009/10: Emelie Lindström, Balrog B/S

2008/09: Emelie Lindström, Balrog B/S

2007/08: Sara Anteryd, Endre IF

2006/07: Sara Kristoffersson, IBF Falun

2005/06: Anna Jakobsson, Endre IF

2004/05: Johanna Ekeroth, IBK Lockerud

2003/04: Johanna Ekeroth, IBK Lockerud

2002/03: Minna Heponiemi, Södertälje IBK

2001/02: Birgitte Lersbryggen, Balrog IK


Fotnot: Utmärkelsen Årets forward delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

Du kanske även vill läsa:
Årets 120 bästa FORWARDS i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Plus Årets 120 bästa FORWARDS i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Den här artikeln handlar om: