Det är viktigt att man har koll på hur sena träningstider påverkar unga spelare, menar sömnforskaren John Axelsson.

Sömnforskaren: Så påverkas barn av sena träningar

ANNONS

Hallbristen är ett stort problem i Stockholmsområdet. Och en av konsekvenserna, som flera föreningar vittnar om, är att många ungdomslag får väldigt sena träningstider.

Sömnforskaren John Axelsson, professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, ger klarhet i hälsoaspekten för unga spelare som tränar sent på kvällarna.
- Man bör ta hänsyn till två aspekter. Dels ska träningen inte ske när effekten är låg och ineffektiv. Om man tränar sent är risken att man tränar när personer är trötta och har mindre plastiska hjärnor, vilket gör att effekten av träningen blir sämre. Om deltagarna har svårt att hålla fokus så är det klart för sent. Sedan finns stöd att man har sämre plasticitet ju längre dagen lider, säger John Axelsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Den andra aspekten är att träningen får störa återhämtningen. 6-13-åringar behöver kunna få 9-11 timmar sömn per dygn, 14-17-åringar ska sova 8-10 timmar per dygn, och 18-25-åringar ska få minst 7-9 timmar sömn per dygn. Får barnen inte tid till denna återhämtning innan nästa skoldag är träningen för sen. Om en person behöver 9 eller 10 timmar sömn och gå upp klockan 7 måste de kunna gå och lägga sig 9 eller 10. Ska de gå upp tidigare så ska de kunna gå och lägga sig ännu tidigare.

Man ska även ta hänsyn till individuella skillnader, menar Axelsson.
- Man kan inte förutsätta att alla klarar att träna sent eller sova kort. Sedan kan sen träning även göra att vissa personer får svårt att somna på kvällen och en tränare måste se och ta ansvar för att träningen passar respektive barn och ungdom.

Vad får en störd sömn för konsekvenser, kort- och långsiktigt?
- Störd sömn ger ett sämre välmående, trötthet, svårare koncentera sig, svårare följa med i skolan, lägre betyg, störd ämnesomsättning med risk för att utveckla övervikt, diabetes med mera.

Är det något man kan göra för att förebygga och undvika problem som ungdom och förälder?
- En stor del av alla proffs som ska prestera sent på kvällen tar en lång tupplur under dagen så att de klarar av att fokusera mentalt. De som är morgonpersoner ska helst undvika att träna hårt kvällstid. Som förälder bör man kolla hur barnen är dagen efter att de tränar sent. Har de svårt med sömn, skola eller annat måste ändra på schemat, till exempel hoppa vissa träningspass eller införa tupplurar under dagen innan.

Vad har man för ansvar som förälder?
- Att ha stenkoll på hur hård träning och sen träning påverkar sömn, skolarbete, och annat, och om man ser det - tar en diskussion med den det berör och kanske tränare. Tränare måste ta ansvar för att vissa i laget inte bör träna sent, om de till exempel är morgonpersoner.

Läs även
”Behövs ett tillskott på 27 hallar fram till 2022”
AIK: ”De välkomnar oss att flytta till en annan kommun”
15-16-åringar får träna till klockan tio på kvällarna
”Begränsar hur många medlemmar vi kan aktivera”