Älvsjö AIK:s medlemsantal begränsas av hallsituationen.
Foto: John-John Roslund
Landet runt

Älvsjö AIK: Hallbristen i Stockholm är katastrofal

ANNONS

Stefan Ålander, kanslist i Älvsjö AIK, tycker till om den stora hallbristen i huvudstaden - och menar att det drabbar innebandyn enormt.

Stockholms idrottsförbund har nyligen tagit fram en rapport - tillsammans med förbunden för innebandy, handboll, basket, ishockey, fotboll och simning - som visar invånartätheten per hall eller plan i huvudstaden. Siffrorna visar att det finns över tre gånger så många idrottshallar per invånare i andra stora städer i Sverige, än i Stockholm. Läs hela rapporten här

Vi pratade med Älvsjö AIK:s kanslist Stefan Ålander.

Hur påverkar hallbristen i Stockholm er i Älvsjö?
— Det är katastrofalt. Vi får liksom inte halltider för att kunna växa som vi vill, det begränsar hur många medlemmar vi kan aktivera. För två år sedan hade vi 90 timmar i veckan och i år är vi nere på 67 timmar i det som klassas som fullstora hallar. Det går att fixa gympahallar, men det är fullstor plan som är problemet.

Vilka drabbas hårdast?
— Våra seniorlag är drabbade, men har väl okej tider. Det är barn och ungdomar som är värst drabbade. De flesta har önskat att få en och en halv timme i veckan i stor hall per lag, men vi kan bara ge varje lag en timme.

När ligger träningstiderna?
— De ligger tidigt på dagarna och ofta på fredagar, och det jublar ju ingen över direkt, och det gör det inte lättare att få så många som möjligt att fortsätta så länge som möjligt heller. Framförallt är det svårt med våra äldre barnlag och juniorer. När de börjar på gymnasiet så har de ofta längre dagar och får svårt att hinna med att träna också, eftersom de tider vi har i stor hall ligger tidigt på dagen.

— Vi har haft tider i mindre hallar som exempelvis Olympen, men den tog de bort. I Olympen hade vi 24 timmar förut, som försvann. Det sägs att det ska byggas en ny hall på fotbollsplanen bredvid Olympen. Det kanske håller på att projekteras, men jag har inte sett några väggar ännu, och jag åker förbi där varje dag.

Vad behöver göras tycker du?
— Politikerna är ju de ändå som har något att säga till om i det ärendet. De ska bygga en ny hall här för skolverksamhet. Vi har skrivit på protestlistor för att de ska bygga en fullstor plan som man kan dela av istället för en mindre plan, vilket idrottslärarna vi pratat med inte har några problem med. I så fall skulle båda kunna använda hallen. Men så blir det inte på grund av en tvist mellan idrottsförvaltningen och SISAB som är skolans fastighetsbolag. Båda vill äga projektet, men här kan ju en politiker gå in ovanför och se till att de samarbetar. Det finns möjligheter men inte riktigt samarbetsvilja.

Vad får det här för konsekvenser tror du?

— Jag tror att man skjuter sig själv i foten. Att bygga hallar kommer självklart att kosta mycket pengar, men idrottsrörelsen gör många bra saker. Den ger folk en vettig sysselsättning så att man inte håller på med annat dumt, som kommer att kosta pengar. Det är bara ekonomiskt, sen har vi ju hälsoperspektivet också. Om färre är aktiva idag så kommer det att belasta sjukvårdsystemet i framtiden. Jag tycker att man tänker väldigt kortsiktigt.

Läs även
”Behövs ett tillskott på 27 hallar fram till 2022”
AIK: ”De välkomnar oss att flytta till en annan kommun”
15-16-åringar får träna till klockan tio på kvällarna
Den här artikeln handlar om: