Stockholm Stad har 48 100 invånare per fullstor idrottshall. Att jämföra med till exempel Göteborg som har under 15 000.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

AIK: Betyder att man aldrig kan växa som förening

ANNONS

Hallbristen är fortsatt mycket stor i Stockholm. AIK:s ordförande Richard Markstedt ser allvarligt på situationen.

Stockholms idrottsförbund har nyligen tagit fram en rapport - tillsammans med förbunden för innebandy, handboll, basket, ishockey, fotboll och simning - som visar invånartätheten per hall eller plan i huvudstaden. Siffrorna visar att det finns över tre gånger så många idrottshallar per invånare i andra stora städer i Sverige, än i Stockholm. Läs hela rapporten här

Vi pratade med AIK Innebandys ordförande Richard Markstedt.

Hur påverkar hallbristen i Stockholm er i AIK?
— Både som bredd- och som elit-förening så är hallbristen ett problem. Träningstider som hade kunnat användas för att utveckla hela organisationen försvinner. Som exempelvis spontaninnebandy eller aktiviteter för elitverksamheten. Man får ta b-tider där det inte är så sannolikt att man får bra utslag på en cup eller liknande.

Vad tycker du om kvalitén på hallarna ni spelar och tränar i?
— Vi har fått nya tider i en helt ny hall fördelat från Solna Kommun, Raoul Wallenbergskolan. De byggde inte en hel hall utan en halv hall som inte funkar för vår verksamhet. Alla fel som går att ha finns i den hallen. Och de andra hallarna är väldigt gamla och slitna, har inte fullstor plan.

Och Solna-hallen?

— Det är vårat flaggskepp skulle man kunna säga, och även den är väldigt gammal och sliten. Gammalt läktarsystem och så golvet då. Jämför man med andra elitklubbarnas hallar runt om i landet så är Solnahallen inte en speciellt bra lämpad hall längre.

Vad säger Solna kommun?

— När man framför det till kommunen säger de att vi är välkomna att flytta till en annan kommun. Vi förstår att det finns andra kommuner i landet där man gör allt för sina elitföreningar för att de ska må bra ekonomiskt, exempelvis bjuda på hyra och så vidare.

Vad ser du som största problemet med hallbristen?
— Hallar för ungdomar är ett jättedilemma. Det som händer år för år är att det ändras. Ena året kan det vara ganska bra med träningstider, och nästa år så dras de ner. Detta betyder att man aldrig riktigt kan växa som förening. Kommunen fördelar träningstider utifrån hur många lag man haft i seriespel förra säsongen, hur ska man då kunna expandera om man startar ett nytt lag? Det finns två fullstora hallar i Solna där de fördelar träningstider, och tre andra. Men träningstiderna går till alla istället för bara till ungdomar, vilket gör det svårt.

— Innebandyn är en av få idrotter som växer, hur ska vi då kunna växa om vi inte kan få tillräckligt med halltider, det är det stora dilemmat.

Hur påverkar det klubben annars?
— En administratör eller idrottskonsulent finansieras av de lag man har, och har man inte tillräckligt många så kan man inte finansiera en sån, vilket vi inte kan i AIK. Det finns ingen möjlighet för oss att bygga upp en sån verksamhet som gör att vi kan anställa någon på heltid, utan alla i klubben jobbar ideellt.

Tror du att situationen kommer att ljusna i framtiden?

— I Solna finns det en opposition som lovat att bygga nya hallar. Vi är delägare i det bolag som äger Solnahallen och vi prospekterar på en ny hall på mark som man befogar över. Någonstans i periferin har vi hallar på gång, men det är fortfarande i planeringsstadiet, och det hjälper ju inte oss nu.

Läs även
”Behövs ett tillskott på 27 hallar fram till 2022”
15-16-åringar får träna till klockan tio på kvällarna
”Begränsar hur många medlemmar vi kan aktivera”
Den här artikeln handlar om: