Stockholm Stad har 48 100 invånare per fullstor idrottshall. Att jämföra med till exempel Göteborg som har under 15 000.
Foto: Elin Höglund
Landet runt

Tullinge: Många yngre får träna på obekväma tider

ANNONS

Joakim Kinnander, ungdomsledare i FBI Tullinge, tycker till om hallbristen i Stockholm, som påverkar föreningen på alla nivåer.

Stockholms idrottsförbund har nyligen tagit fram en rapport - tillsammans med förbunden för innebandy, handboll, basket, ishockey, fotboll och simning - som visar invånartätheten per hall eller plan i huvudstaden. Siffrorna visar att det finns över tre gånger så många idrottshallar per invånare i andra stora städer i Sverige, än i Stockholm. Läs hela rapporten här

Vi pratade med FBI Tullinges ungdomsledare Joakim Kinnander.

Hur påverkar hallbristen er i Tullinge?
— Många yngre får träna på obekväma tider, alltså sena tider. 15-16-åringar får träna till klockan tio på kvällarna. Det gör också att vårt herrlag får spela hemmamatcher i en annan kommun då vår hall inte är tillräckligt stor. Vi slits mellan två hallar vilket gör det svårare för ungdomslagen att se A-laget spela.

Har ni tillräckligt med tider?

— Vi har så att det räcker till det vi behöver den här säsongen. Det var värre förra året då både exempelvis både herr- och damjuniorerna tränade till 22.15. Vi har många tider, men det är brist på bra tider. Det gör ju också att det är svårt för oss att växa så kraftigt i antal lag, utan får ha stora grupper istället.

Påverkar tiden kvalitén på träningarna?

— Jag har pojkar 01-02 som har en träning i veckan till 22 som många inte kommer på. Föräldrar tycker att det är olämpligt och det påverkar ju också barnens skolgång dagen efter.

Du nämnde att herrarna spelar i en annan hall än resten av lagen.
— Ja, vårt herrlag som gick upp i allsvenskan får inte spela i Tullingehallen längre utan spelar i Eklidshallen. De är vårt representationslag och det blir längre att åka för våra ungdomar då att se sina idoler spela. Det är ju väldigt kul för ungdomarna att kunna hänga i hallen hela dagen och se både herr- och damlagen spela, nu blir det inte så. Det hade varit bra om vi kunde spela alla matcher på samma ställe.

Vad tycker du man bör göra åt det här?
— Det är väl kommunerna som bygger och står för hallarna. Man skulle kunna titta på att bygga fler träningshallar, i Botkyrka, men även inne i stan där det verkar vara ännu svårare att få träningstid. Man borde väl kunna bygga om gamla industrilokaler till träningshallar. Det handlar om politik och det börjar med att föreningarna ger sig in i hall-politiken och sätter press på kommunen. Kan både Stockholms och Sveriges Innebandyförbund stå bakom det också så är det ännu bättre.

Läs även
”Behövs ett tillskott på 27 hallar fram till 2022”
AIK: ”De välkomnar oss att flytta till en annan kommun”
”Begränsar hur många medlemmar vi kan aktivera”
Den här artikeln handlar om: