Foto: Krister Andersson och Patrik Palm
SSL (Dam)

17-åringen debuterade i SSL – storspelade mot världens bästa lag

ANNONS

Isa Böcker om debuten: "Såg det som en möjlighet att visa vad jag verkligen kan"

Det var på pappret ingen lätt SSL-debut som stundade för Warbergs Isa Böcker. Målvakten, som är född 2007, slängdes in från start borta mot Thorengruppen – världens bästa lag (i egenskap av regerande Champions Cup-mästare) som inför omgången hade snittat över nio mål gjorda per match.

Då gick Isa Böcker in och storspelade. Hennes Warberg förlorade "bara" med 1-4 och Böcker stoppade själv hela 34 skott under matchens gång, och efter slutsignalen fick hon motta hyllningar från många håll och kanter.

Daniel Jernberg, tränare i Thorengruppen, sa exempelvis följande till Innebandymagazinet efter matchen:

– En match där vi har väldigt mycket boll men är mycket längs med sargerna och när vi väl kommer in centralt spelar Warberg ett väldigt tight och bra försvarsspel. Deras debuterande målvakt Isa Böcker gör en fantastiskt bra insats och är banans bästa spelare. 

Vad säger då Isa Böcker själv om upplevelsen, att få debutera så som hon gjorde?

– Det var jätteroligt! Alltså, det var ju en tuff match och mycket att göra. Jag förväntade mig inte att det skulle bli en så bra match som det blev, men jag gick in med rätt inställning och liksom gjorde mitt bästa och jag är jättenöjd med min och lagets prestation under matchen, säger Böcker till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Det känns bra inför framtiden att ha gjort en sån stabil första match, och visa att jag inte bara är en bänkspelare.

Ville hellre debutera mot Thorengruppen än mot bottenlag

Att som 17-åring få gå in och möta Veera Kauppi, Maja Viström och Emelie Wibron i sin allra första bortamatch kan teoretiskt sett ses som en obehaglig uppgift på förhand – men så fungerar inte Isa Böcker.

– Jag hade väl räknat lite med att jag skulle få den matchen, eftersom det är en match vi kanske inte förväntar oss att vinna. Men jag tyckte att det skulle bli jättekul. Speltid är speltid, säger hon.

– Jag såg det tvärtom – som en möjlighet att visa vad jag verkligen kan. Jag menar, match mot Thorengruppen, det är ju inte så att man förväntar sig att gå in och göra så bra som det blev. Jag hade ju ingen press på mig inför matchen direkt. Jag tyckte det var en bra möjlighet att få spela mot världens bästa spelare, det får inte alla göra. Jag såg det verkligen som en rolig match. Det var för mycket att göra och vara påkopplad hela tiden.

Du debuterar hellre mot Thorengruppen än mot något av bottenlagen?

– Ja, men det skulle jag nog säga. Jag är jättenöjd. Jag fick göra min första match mot Thorengruppen och det var verkligen jätteroligt.

Vad säger du då om din egna insats som har blivit väldigt hyllad?

– Jag är jättenöjd! Det är klart att det blev någon kasse och det hade man väl räknat med. Men jag tycker ändå att jag fortsätter att ta nästa boll, jag håller fokus på rätt saker och peppar laget och mig själv. Jag går bara på nästa och försöker verkligen hålla mig lugn i målet, förflytta mig rätt och inte bara börja flänga runt för mycket trots att det blev snabb innebandy. Så jag fick hålla lugnet och vara fokuserad och kontrollerad under matchen.

Vem var svårast att möta i Thorengruppen utifrån din position?

– Veera Kauppi har ju en himla teknik. Det är klart att det var många som var på att skjuta och sånt, men när hon är bakom mål så vet man aldrig riktigt vad hon ska göra. Man får ju vara på helspänn om hon ska zorra, skjuta eller passa. Hon är absolut den som prövar en mest.

På onsdag väntar ytterligare en tuff match för Warberg som ställs mot Pixbo i svenska cupen. Böcker vet inte om det blir hon själv eller ordinarie keepern Hanna Svensson som står, men hon tycker det vore kul att få starta på nytt.

– Jag vet inte hur det blir men det hade varit jätteroligt att få den möjligheten också. Det är också ett bra lag så det hade varit jätteroligt.

Hyllar kollegan: “Vi klickar väldigt bra”

Böcker har under säsongen fått stå i division 1 samt i Juniorallsvenskan, men att stoppa skott i SSL var en ny upplevelse för henne. Den största skillnaden mellan serierna är – som de flesta säger – tempot.

– Det är mycket snabbare innebandy i SSL och mycket mer individuellt duktigare spelare också. Energin också! Det är en hel del energi att spela i SSL tycker jag. I JAS har man lite mer betänketid, i SSL måste man verkligen vara rätt skolad och rätt positionerad. Det går så fort när de skjuter så sitter man fel så blir det mål.

I Warberg konkurrerar Böcker med betydligt med rutinerade Hanna Svensson, klubbikonen som tillhört föreningen under hela sin innebandykarriär.

– Hon är en väldigt glad och positiv människa. Hon är jätteerfaren och har mycket att lära mig, jag har mycket att lära av henne. Vi funkar väldigt bra tillsammans tycker jag. Vi klickar väldigt bra. Jag trivs jättebra med att spela med henne och jag är jätteglad att jag får chansen att göra mina första år med henne för hon har varit med länge och hon är jätteduktig. Så det tycker jag är superroligt.

Därför valde Böcker spel i Warberg

Böcker är nu inne på sin andra säsong i klubben, 2023 lämnade hon moderklubben Engelholm för att gå gymnasiet i Varberg. Möjligheten till att spela i SSL var en av de bidragande faktorerna till flytten.

– Det var absolut en grej man ville ha för framtiden, att det fanns den möjligheten. Det kändes som en positiv och bra miljö att börja i. En stabil klubb och det kändes helt rätt från första intrycket.

Till sist, hur vill du beskriva dig själv som målvakt ute på planen?

– Jag har bra reflexer och är ganska snabbtänkt på planen, jag kan fatta beslut ganska fort som gynnar mig. Jag är rörlig och kan ändå ha ett ganska bra kast. Jag vill mycket, jag vill framåt och jag kämpar ganska mycket. Jag tycker det är kul att få slita och göra en sån här jobbig match som mot Thorengruppen, avslutar Böcker.


TV: "Oskar Weissbach kan göra något rejält viralt på VM"

Vad är statusen på svenska herrlandslaget med mindre än två månader kvar till VM? Magnus Anderberg och Magnus Fredriksson diskuterar.

Matchrapporter: Straffar avgjorde – Täby vann mot Warberg Warberg besegrade Lockerud/Mariestad efter Hilma Ahnlunds dubbel Warberg segrare hemma mot Åkersberga IBF – Ida Sundberg matchvinnare Målfest för Pixbo Wallenstam hemma mot Warberg IBF Falun vann efter avgörande i tredje perioden mot Warberg

Den här artikeln handlar om: