Foto: Alamy
Allsvenskan

Sundsvalls sportchef positiv till eventuell SSL-plats – men ett hinder finns

ANNONS

Kan få friplats i SSL om Helsingborg väljer att dra sig ur: "Tycker man ska ta chansen"

Den stora snackisen sen igår har varit att Helsingborg inte kommer kunna betala några spelarlöner kommande säsong. Spelarna är därför fria att lämna och får man inte ihop ett lag så riskerar man att få dra sig ur Superligan.

Skulle det Svenska Innebandyförbundet besluta sig för att i så fall ersätta Helsingborgs plats i SSL med ett annat lag, så säger stadgarna att det lag som gick längst i SSL-kvalet utan att gå upp ska få förstatjing.

I det här fallet hade det blivit Sundsvall FBC, som föll i vårens kvalfinal mot Warberg efter 1-3 i matcher.

Stefan Hammerstedt, sportchef i Sundsvall, berättar här för Innebandymagazinet om hans första reaktion var när han läste nyheten om Helsingborgs besked.

– Det är jättetråkigt för Helsingborg och för SSL som helhet. Det är ju känt, bland dig, och mig och alla andra, att det är tufft att få ihop det. Sen är det ju väldigt beklagligt att det kom så sent inför seriestarten, för alla inblandade. Det är ju tråkigt men samtidigt så ges det ju eventuellt en chans till något annat lag, säger Hammarstedt till Innebandymagazinet.

Du kan se höjdpunkterna från Sundsvalls kvalseger mot Warberg i spelaren längst upp.

Insåg du tidigt att det potentiellt skulle öppna för er i SSL?

– Vi bildade ju Sundsvall FBC 2018 och målet sen den dagen har ju varit att ta oss upp i SSL, så det är klart att tanken slår oss. Vi gjorde ju ett bra kval och en bra säsong i fjol. Sen har jag ju sett hos er att vi ligger närmast till hand.

Vad kommer då Sundsvall svara om förbundet ringer och berättar att Helsingborg dragit sig ur, och att ni är först på tur att ersätta?

– Om förbundet skulle ringa och ställa den frågan till oss så är det klart att vi måste ju börja jobba nu. Det är som jag sa: Det är väldigt lite tid att förbereda sig. Vi har ju byggt en trupp efter allsvenskan. Samtidigt så har man ju gjort om allsvenskan så rent kostnadsmässigt så skulle det nästan kunna bli lite billigare för oss! Då åker vi ju två gånger till Umeå om man tänker på resor och så vidare. Den biten tänker jag spontant – utan att förankrat allting – inte är någon större skillnad.

– Det är klart att man skulle vilja förstärka truppen om man skulle spela SSL,  men vi är ju i det läget vi är. Spontant så tycker jag ju att man ska ta chansen om man får.

Lutar det åt ett "ja" från er, rent av?

– Jag har ju suttit i telefon sedan klockan nio igår, tänkte jag säga, och pratat med mycket folk i föreningen. Vi jobbar ju för att frågan ska komma såklart, för att vara förberedda om den kommer så inte vi tar ett förhastat beslut. Det är ju liksom ett stort beslut även om vi skulle tacka nej likväl som vi tackar ja. Det måste vara genomtänkt på alla sätt och vis.

– Vi förbereder oss på att frågan kommer och ska ha ett genomtänkt svar, och jag hoppas att det blir ett ja om det är så att vi får den. Men skulle det bli ett nej så står jag bakom det, för då är vi inte riktigt redo. Vi är en välmående förening och vi vill fortsätta vara det. Det är många aspekter att ta hänsyn till.

Kan gå miste om platsen – på grund av sin hemmaplan

Skulle det faktiskt bli så att Sundsvall i slutändan får en SSL-plats så måste en annan fråga lösas. Man spelar sina hemmamatcher i Sundsvall Sporthall på parkett, något som inte är tillåtet i SSL.

– Den är inte SSL-mässig. Egentligen får man ju inte spela på parkett i allsvenskan heller, men har man en åtgärdsplan inför kommande säsong så kan man få dispens och det har vi fått. Det är här ju så pass nytt, men vi måste jobba med kommunen att få till en plastmatta i hallen. Annars tror jag faktiskt inte att vi kommer att få spela i SSL och det vore ju förjävligt om det faller på det.

Han tycker samtidigt att parkettförbudet i SSL är “hundra procent rätt”.

– Helt klart. Vi gillar ju parkettet för att vi tränar på det fem dagar i veckan. Men det är klart att i långa loppet så vill ju vi ha en platsmatta i Sporthallen. Många säger att vi har fördelar med parkett men vi har ju nackdel varenda gång vi får spela bortamatch.

Foto: Alamy

Sundsvall slutade som nykomlingar trea i allsvenskan förra säsongen och tog sig sedan till kvalfinal efter att ha slagit ut storfavoriten Visby via två segrar efter straffläggning.

– Tänker man hur vi tränar och hur vår verksamhet är, så…alltså jag har ju lite insyn i SSL och jag skulle nog att vilja vidhålla att vi tränar som ett SSL-lag. Vi är väldigt bra tränade och seriösa i det vi gör. Vi har en tränare som är oerhört noggrann och duktig med allt han gör.

– Där tycker jag att vi är väldigt långt i framkant. Materialmässigt? Jag tycker vi har en jättebra trupp för allsvenskan men hade man vetat att det blir SSL-spel så hade man velat ta in tre, fyra spelare med både rutin och lite mer kvalitet kanske för att få bättre spets.

– Vi vet väl hur jäkla tufft det skulle bli. Vi hade fått kämpa med en näbbar och klor, varje omgång. Men det tycker jag att vi har visat i Sundsvall, att vi kan kämpa. Vi har ju stått upp lite grann mot Dalen och mot Thorengruppen i svenska cupen, så vi vet att vi kan spela en bra innebandy. Men det är en jävla skillnad att göra vid 26 omgångar.

Ja, det är ju den "lilla" utmaningen som blir då?

– Vi har ett ungt lag där både föreningen och alla spelare har ambitioner och målsättningar att nå SSL. Jag vet ju hur mycket Warberg har kämpat för att ta sig tillbaka i fem år. Det är kanske once in a lifetime för våran förening, även om vi är stabilt allsvenskt lag. Så att inte ta chansen och ge oss själv förutsättningar för att lyckas? Det skulle kännas jättetråkigt.


Fredriksson om FCH-krisen: "Dags att förbjuda spelarlöner?"

"Spelarna är inte bovar – handbollen är i samma knipa som innebandyn."

Den här artikeln handlar om: