krisen i helsingborg
Foto: Alamy
SSL (Herr)

Helsingborgs ordförande om krisen: "Det är därför klubbarna blöder"

ANNONS

Markus Bergdahl, ordförande i FC Helsingborg, i lång intervju efter gårdagens besked: "Tror inte vi kan ha de här spelarlönerna i SSL"

FC Helsingborg meddelade under tisdagen för sina SSL-spelare att de inte kommer kunna betala ut några spelarlöner kommande säsong. Orsaken till det är klubbens ekonomiska problem. 

Risken finns därför att man tvingas dra sig ur Superligan. 

Man skrev då bland annat följande i ett pressmeddelande:

FC Helsingborgs herrelitlag har under många år varit ett av Sveriges främsta. Ekonomin har emellertid under många år varit mycket ansträngd för föreningen. Till följd av det generella läget i svensk innebandy där flera klubbar går med stora förluster, har styrelsen för FC Helsingborg beslutat att inte längre avlöna spelare i vårt herrelitlag. Styrelsen måste tyvärr konstatera att det inte finns ekonomiska förutsättningar för detta och att det viktigaste för styrelsen är att sätta hållbarhetsarbetet och den övriga verksamheten före elitverksamheten.

Innebandymagazinet har nu varit i kontakt med Markus Bergdahl, som varit ordförande Helsingborg sedan förra sommaren. Han ger här sin bild på gårdagens besked.

– Det är klart att det är oerhört tungt att fatta och leverera ett sådant beslut. Men framförallt är det tungt för spelarna att motta det beslutet, naturligtvis. Samtidigt är det det enda beslut vi kan ta för att vi inte ska äventyra hela föreningen, säger Bergdahl till Innebandymagazinet.

Han fortsätter:

– Vår styrelse har sagt vi inte kan riskera den övriga verksamheten – alltså ungdom, dam och inte minst parverksamheten och vårt hållbarhetsarbete – för att vi ska ha ett elitlag i Helsingborg. Hållbarhetsarbetet går före elitverksamheten helt enkelt. Det är enkel matematik: Om våra kostnader överstiger våra intäkter så håller det ju inte länge, konstigare än så är det inte. Den största kostnaderna för alla SSL-klubbar är lönekostnaderna.

Han berättar att spelarlönerna utgör mellan en tredjedel och fjärdedel av den totala omsättningen. 

– Då har vi inte någon väldigt hög budget för SSL-laget, jag tror att det är andra klubbar som har betydligt högre.

Hur har ni hamnat i den här sitsen som gör att ni tvingas ta det här beslutet?

– Man kan väl säga att vi har haft ekonomiska bekymmer förr. Då har personer och företag med stort hjärta för klubben fått rädda oss flera gånger, och det är ju tiden innan jag var ordförande. Man kan väl säga att de hjärtepengarna är slut just nu.

– Ska man prata generellt så tycker jag att föreningen SSL har misslyckats kapitalt med att dra in pengar på centrala sponsorer, som inte bara skulle gått till oss utan till alla SSL-klubbar, både på dam- och herrsidan.

– Jag satt i styrelsen i Helsingborgs IF (fotboll) och vet hur mycket pengar varje förening fick av centrala medel i allsvenskan. Innebandyn kan naturligtvis inte konkurrera med fotbollen på det sättet, men att man inte ens lyckas nå upp till 5% eller 10% av fotbollen eller hockeyn? Det är ju ett stort misslyckande och det är ju därför klubbarna blöder. Vi är ju inte de enda som blöder utan det är ju ganska många klassiska klubbar i SSL som blöder kraftigt.

Hur har dialogen med Svenska Superligan sett ut kring detta?

– Det har inte varit så mycket dialog egentligen. Det är väl mer ett konstaterande. År efter år, efter år, så händer det ju ingenting. Det är snarare så att de centrala pengarna har minskat för varje år som går. Det är den största utmaningen för innebandyförbundet nu, och att SSL också finns kvar i det avseendet. Det gäller att säkra upp centrala pengar om man vill att innebandyn ska vara en sådan sport där det går att avlöna spelarna.

– Vi är den första klubben som gör det här men jag är inte säker på att vi är den sista.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att inte hamna i den här sitsen?

– Nej, det skulle inte jag vilja säga på det viset. Det finns inte ett tillräckligt stort intresse för innebandy i den region vi verkar. Det har gjort att våra intäkter har sjunkit för varje år. Sen är vi ju klämda mellan två gigantiska sköldar också i form av Helsingborgs IF och inte minst Rögle (ishockey). Rögle är ju otroligt framgångsrika nu och dammsuger marknaden, förra året hade de partnerintäkter på runt 60 miljoner.

Hur kommer det sig att ni tar det här beslutet nu, när SSL startar om drygt en månad bara?

– Det handlar om att vi har jobbat hela sommaren. Vår klubbchef (Andreas Lindström), som primärt är säljare, har ju jobbat och försökt dra in partnerintäkter hela sommaren och egentligen sen han startade i mitten av april. Styrelsen har gjort sitt med sina kontakter, och marknadsutskottet har gjort sitt. Vi har hela tiden jobbat med avsikten och förhoppningen att vi ska få in pengar. Men som det är nu så kan vi inte se att vi får in pengar på det sättet som vi måste få.

Men fanns det inga indikationer på att det faktiskt kunde bli så här innan ni värvade ihop ett lag för SSL?

– Vi gjorde ju vissa förändringar på kanslisidan i våras där vi hade förhoppningen att det här kommer att bära sig. Det var vår förhoppning och den tron vi hade.

– Man ska alltid vara självkritisk men jag kan inte se att vi skulle gjort det på ett annorlunda sätt tidigare. Ja, vi har vissa värvningar som är långväga, men de flesta av värvningarna är ju lokala killar från Höllviken, så jag tror inte att det hade spelat någon stor roll på det sättet.

Det händer med spelarna som tackar nej till en fortsättning

Helsingborg har under sommaren värvat in trion Axel Lindkvist, Isac Olson Ferm och dansken Emil Brixager från skånekollegorna Höllviken som förra säsongen åkte ur allsvenskan. Utöver det har man också tagit in Pär Forsman från Dalen samt Jakub Kopecký som ansluter från hemlandet Tjeckien.

Bergdahl berättar att man ska försöka hitta arbete eller sysselsättning för spelarna som kompenserar det tappet de får genom att inte få någon lön.

– Det ska vi lösa, säger han.

Spelarna kommer under kommande vecka ta beslut kring huruvida de kommer fortsätta för Helsingborg utan lön eller inte. Tackar de nej till det så är de fria att förhandla med andra klubbar.

Någon vidare indikation på vilket beslut majoriteten av spelarna kommer ta har inte Berghdal in nuläget.

– Nej, jag vill inte spekulera i det utan jag låter spelarna få fundera i lugn och ro kring detta. Sen får de leverera det beslutet och därefter få ta styrelsen ta ställning till hur vi ska agera. Det viktigaste är att de i lugn och rå får snacka ihop sig och fundera, både på kollektiv och individuell basis, om de vill stanna kvar och om de har ekonomiska möjligheter till det.

“Tror inte vi kan ha de här spelarlönerna i SSL”

I ett brev till klubbens medlemmar skrev Helsingborg att "vi är inte den enda föreningen i SSL som går med stora minusresultat; bl.a. Storvreta, Kalmarsund, Växjö och Falun gick minus med flera miljoner.", och Bergdahl har sin teori kring varför man inte är den enda klubben i Superligan som fått kämpa med sin ekonomi.

– Jag tror inte man har anpassat kostnaderna efter intäkten, det är ju helt uppenbart. Går man minus 3 miljoner – som vissa andra klubbar har gjort – så tycker jag att man blöder. Vi gick minus 1 miljon och det är tillräckligt för att vi blöder. Men går man med förlust på 3 miljoner så kan man väl konstatera att de har alldeles för höga kostnader i förhållande till intäkterna. Jag har inte granskat de andra föreningarnas årsredovisningar men jag inbillar mig att det är lönekostnaderna som gör att de går med förlust.

Han tycker att spelarlönerna är för höga i Superligan.

– Jag tror inte vi kan ha de här spelarlönerna i SSL, om vi ens kan ha spelarlöner i SSL om jag ska vara helt ärlig. Visst, man tjänar inte jättemycket som innebandyspelare, men uppenbarligen tjänar man ju för mycket när klubbarna blöder och inte klarar att ha intäkter som motsvarar sina kostnader.

Kan lönetak vara en lösning på detta?

– Jag vet inte, jag har inte funderat på det. De är FC Helsingborg jag funderat på de senaste veckorna och månaderna och inte Svenska Superligan i stort. Det är väl en mer allmän reflektion. Det är inte bara vi som gör fel – det ser likadant ut på flera ställen och då är lönekostnaderna för höga. Svensk innebandy kan inte bära de kostnaderna som vi tror att vi kan bära.

– Nu ska jag vara mycket ärlig: Beslutet att allsvenskan ska vara en riksserie visar i min värld en bristande förståelse från förbundets sida, hur ekonomin ser ut för de flesta klubbarna.

Du tror inte det kommer bli hållbart?

– Nej, absolut inte. Det är fler klubbar som inte kommer klara det. Jag vet att det finns klubbar i nordvästra Skåne som mycket väl rent organisatoriskt och även kunskaps- och spelarmässigt mycket väl skulle kunna hävda sig i allsvenskan, men som inte vill gå upp i allsvenskan eftersom de inte vill riskera föreningen. De ligger hellre kvar i division 1 för att inte dra på sig de kostnaderna som det innebär.

Till sist – tror du fler klubbar kommer behöva ta samma beslut som er och inte betala ut några löner?

– Ja, det tror jag.

Uppdatering: FSSL har svarat på kritiken från Helsingborg - läs mer här.

I videon nedan så uttalar sig Innebandymagazinets Magnus Fredriksson om gårdagens nyhet:


Fredriksson om FCH-krisen: "Dags att förbjuda spelarlöner?"

"Spelarna är inte bovar – handbollen är i samma knipa som innebandyn."

Matchrapporter: Team Thorengruppen IBK vann efter drömvändning i andra mot FC Helsingborg Pixbo IBK vann på bortaplan mot FCH Tre klara poäng för Kalmarsund mot FCH Förlängningsseger för Nykvarns IBF mot FCH Storvreta utklassade FCH – vann med 9-2

Den här artikeln handlar om: