FSSL svarar på kritiken från Helsingborgs ordförande
Emil Risberg: "Oavsett förutsättningar så måste varje förening hitta en affärsmodell som fungerar i den kontexten som föreningen befinner sig i"
Innebandymagazinet pratade tidigare under dagen med Helsingborgs ordförande Marcus Bergdahl med anledning deras besked att de inte kan betala spelarlöner kommande säsong.
Han berättade där om några av bakgrundsfaktorerna som lett till de ekonomiska problemen och riktade bland annat kritik mot föreningen Svenska Superligan (FSSL).
– Ska man prata generellt så tycker jag att föreningen SSL har misslyckats kapitalt med att dra in pengar på centrala sponsorer, som inte bara skulle gått till oss utan till alla SSL-klubbar, både på dam- och herrsidan, sa Bergdahl.
– Jag satt i styrelsen i Helsingborgs IF (fotboll) och vet hur mycket pengar varje förening fick av centrala medel i allsvenskan. Innebandyn kan naturligtvis inte konkurrera med fotbollen på det sättet, men att man inte ens lyckas nå upp till 5% eller 10% av fotbollen eller hockeyn? Det är ju ett stort misslyckande och det är ju därför klubbarna blöder. Vi är ju inte de enda som blöder utan det är ju ganska många klassiska klubbar i SSL som blöder kraftigt.
Han fick sedan frågan om hur dialogen med FSSL sett ut:
– Det har inte varit så mycket dialog egentligen. Det är väl mer ett konstaterande. År efter år, efter år, så händer det ju ingenting. Det är snarare så att de centrala pengarna har minskat för varje år som går. Det är den största utmaningen för innebandyförbundet nu, och att SSL också finns kvar i det avseendet. Det gäller att säkra upp centrala pengar om man vill att innebandyn ska vara en sådan sport där det går att avlöna spelarna. Vi är den första klubben som gör det här men jag är inte säker på att vi är den sista.
Så svarar FSSL på kritiken
Emil Risberg, till vardags klubbchef i Warberg, är ny ordförande i FSSL, och han har tagit del av Bergdahls uttalanden. Han svarar på detta via ett mail till Innebandymagazinet som du kan ta del av nedan.
"Till att börja med så är det väldigt tråkigt att FC Helsingborg har hamnat i den här situationen. Samtidigt är det ju ingen nyhet för någon att det är flertalet SSL-klubbar som har en ansträngd ekonomi. Och det är inte lätt att bedriva elitidrott i Sverige idag, i synnerhet inte i de kommersiellt mindre idrotterna. Men oavsett förutsättningar så måste varje förening hitta en affärsmodell som fungerar i den kontexten som föreningen befinner sig i.
I en allsvensk fotbollsförening på herrsidan kommer ca 50 % av intäkterna från centrala avtal (TV-rättigheter eller sponsorer) och spelarförsäljningar. I en SSL-förening utgör de faktorerna endast ett fåtal procent av de totala intäkterna. Det kan vi tycka mycket om, men så har det alltid varit. Även om vi framöver skulle lyckas åtskilligt bättre med de kommersiella rättigheterna på central nivå så kommer ändå förmågan att driva intäkter lokalt utgöra den absolut största delen av SSL-klubbarnas totala intäkter.
Vi vill alla att SSL och elitinnebandyns förutsättningar ska bli bättre framöver. Och det är där fokus ligger för mig och mina styrelsekollegor i FSSL i den pågående dialogen med Svenska Innebandyförbundet. Däri lägger vi inte bara arbetet med de kommersiella rättigheterna utan också hur vi tillsammans kan utveckla alla delar av elitinnebandyn."
Matchrapporter: Tre klara poäng för Kalmarsund mot FCH Förlängningsseger för Nykvarns IBF mot FCH Storvreta utklassade FCH – vann med 9-2 Oscar Rohlin gjorde två mål när JIK vann mot FCH Efter fem förluster i rad – äntligen är sviten bruten för FCH