Utveckling
Fredrikssons svar: "Inte den snabbaste vägen fram"
ANNONS

"Drömmer om en snabbare förändring i vår sports popularitet i den stora mediavärlden"

Mika Monzon Packalén skriver i en kommentar kring min krönika om innebandy och TV att jag ger en skev bild när jag jämför innebandyn med handbollen. Han menar också att ungdomarnas mediavanor har förändrats vilket kräver nya lösningar än de traditionella TV-sändningarna. Han menar att webbnärvaro och via streamingtjänster och sociala medier lär vara mer framgångsrikt. Och han menar att ett samarbete med SVT inte bör innehålla ”tablå-TV”.

Däremot delar han mina tankar om att innebandyns TV-exponering är en utmaning.

Det är väl strålande att det ändå finns en debatt i gång mitt i sommaren om innebandy och TV. Både jag och Mika vill samma sak, att innebandyn ska få mer exponering, men i övrigt skiljer det ändå en del mellan våra åsikter.

Jag är naturligtvis medveten om ”de ungas medievanor” och deras allt kortare tålamod att konsumera media i alla dess former.

Jag eftersträvar eller drömmer om en snabbare förändring i vår sports popularitet i den stora mediavärlden. Därför tänker jag att den snabbaste vägen fram inte är att hamna enbart på någon klicklänk på SVT eller annan mediakanal som Expressen.

Mitt resonemang kring TV-frågan kanske uppfattas mossigt när det kanske låter mer djärvt att i stället fokusera på sociala medier, där både de unga och alla flesta befinner sig. Jag tänker att den breda massan, en massa som ger stora mängder TV-tittare ändå är en maktfaktor i det stora hela som dessutom ger ringar på vattnet i alla mediala väderstreck som går att skåda. Det är inte för inte som TV-programmet Idol eller för den delen Melodifestivalen får en sådan bred mediabevakning varje år. ”De vet att många tittar på programmet” och därför skriver eller bevakar alla om dessa typer av program oavsett dess kvalité. Motorn i det hela är att det sänds på de stora TV-kanalerna.

Kan SSL lyckas få SVT att sända en match per omgång med deras kravbild på en direktsändning kommer det lyfta vår sport något enormt. Om en eller två matcher sänds på riktiga SVT kommer de generera fler tittare än kanske under en hel grundserie (killgissar jag). Någonstans behöver innebandyn nå ut till dem utanför dem som följer sporten idag, för den gruppen behöver bli större på alla sätt. Vi behöver fler som följer SSL och landslaget oavsett ålder.

Jag är också medveten om vilka åldersgrupper som är de absolut största som följer ”sport på TV”. Även om de är pensionärer eller är på väg åt det hållet är det personer som ger statistik och faktiskt har tid och lust att följa live-sport. Jag tänker inte fortsätta att skriva om vilka åldrar som är mest värdefulla men kan konstatera att i min bekantskapskrets utanför innebandyn men som är idrottsintresserade är medvetandet om spelare eller lag betydligt sämre än tidigare. Jag har beredd att säga samma sak om väldigt många idrotter runt omkring mig eftersom många sporter gått samma väg som innebandyn i exponering.

Jag fortsätter att konstatera att det är en förbaskat tuff utmaning för innebandyn att nå igenom och ta nästa kliv som TV-sport. Om SSL lyckas få in en fot hos SVT där innebandyns sänds i ett rullande schema under en säsong blir såklart en lika stor utmaning att hitta en hållbar lösning för alla andra matcher som inte kan sändas av vår statliga TV-myndighet. Precis som både jag och Mika skriver kan en lösning vara att klubbarna och innebandyn själva löser det men återigen känns det ändå som en snårig väg framåt. Jag tänker ändå att en kombination mellan dagens webb-sändningar och ”veckans match” i SVT eller vad det skulle kunna bli är en bra väg att gå. Att sedan paketera och få ut vår sport blir oavsett väg fram lika viktigt hur det än blir.

Den kvalité som kablats ut de senaste fyra åren är inte tillräckligt bra för att fånga tillräckligt med intresse. Som konsument av innebandy vill du få en bra överblick av det du ser, du vill se en situation från olika vinklar, i en arena där det ser proffsigt ut, där Tv-kameran är uppställd på ett sätt och på en plats för bästa tänkbara bild. Och kunde allt detta infrias vore det väl fantastiskt med ”SVT:s vinterstudion” med en direktsänd SSL-match från omgång 9, eller hur?!


Silly-analysen: "Falun den stora vinnaren"

Täby FC:s sportchef Alexander Brinkmann ger sin syn på silly season hittills i damernas och herrarnas SSL.

Du kanske även vill läsa:
"Drömmen om SVT måste få finnas, precis som drömmen om OS"
Plus "Drömmen om SVT måste få finnas, precis som drömmen om OS"
Packalén: "Ungas mediavanor kräver nya lösningar"
Packalén: "Ungas mediavanor kräver nya lösningar"
Den här artikeln handlar om: