SM-slutspel

Domarna hyllas efter bilderna: "Bra agerande"

ANNONS

Dömde först straff – ändrade sedan domslutet till mål.

Det uppstod en sällsynt situation i SM-semifinalen mellan Storvreta och Växjö i torsdags.

Storvretas Otto Weidman gavs i första perioden ett öppet mål, och han sköt sedan bollen bakom mållinjen. Problemet? Att målburen inte stod där den skulle, så Weidmans skott – som du kan se i spelaren ovan – passerade alltså mållinjen men nådde aldrig nätet.

För att ett mål ska godkännas ska hela bollen passera mållinjen mellan markeringarna för stolparna och under ribbans tänkta position. Målburen har endast funktionen att ge målvakten, spelarna, domarna och publiken en referensram att förhålla sig till. Det är mållinjen och markeringen för stolparna som är det som gäller.

Därför uppstod protester från Storvreta-håll när domarna först dömde straff istället för mål, men efter att ha diskuterat ihop så ändrades domslutet till mål istället.

– I detta fall är domaren som befinner sig vid målet osäker på om bollen passerat mellan markeringarna, men det ska då åtminstone bli straff då de bedömer att målvakten sparkat på målburen så att den flyttat sig, säger Svenska Innebandyförbundets domarkoordinator Mattias Linell till Innebandymagazinet.

Därför gjorde domaren ett VAR-liknande tecken

Enligt Linell så är domarkollegan säker på att bollen passerar mellan markeringarna och de dömer då mål. Linell hyllar också domarnas agerande i samband med situationen:

– Ett bra agerande som gav rätt beslut på banan.

När domaren Glenn Boström visat tecken för mål ser det ut som han gör en handrörelse som påminner om den fotbollsdomarna gör i samband med ett VAR-beslut, men i själva verket så betydde det något helt annat: Han försöker med sitt tecken lika en målbur för att visa att de anser att bollen passerat där målburen borde stå och det blir därför likt ett VAR-tecken.

På tal om VAR så får Linell frågan om det systemet skulle kunna vara aktuellt att införa i innebandy när det kommer till om det är mål eller inte, men så verkar det inte bli i den närmaste framtiden.

– VAR är en komplex fråga som involverar många intressenter. På kort sikt finns det inga planer att inför målkameror eller VAR, säger Linell.

Storvreta vann sedan matchen med 6-2 och avancera i och med det till SM-final.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: