Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Karen Farnes om sin innebandykarriär: En härlig resa

ANNONS

En lång karriär är över för norska Kalmarsundsbacken Karen Farnes. Innebandymagazinet har varit i kontakt med norska landslagsbacken

Den norska innebandyveteranen och Kalmarsundsbacken Karen Farnes meddelande förra veckan på sin Instagram att hon lägger sin innebandyklubba på hyllan efter en lång innebandykarriär. 34-åriga norskan har i karriären vunnit SM-guld med IKSU och NM-guld (Norgemesterskapet) med Holmlia i Norge. Hon avslutade nyligen sin sista säsong med Kalmarsund, där laget åkte ut i kvartsfinalen mot seriesegrarna Thoréngruppen. Hon beskriver känslan av att ha lagt klubban på hyllan

– Det känns väl bra. Men jag tror också att jag inte riktigt förstår att jag har slutat utan man försöker ta in det till sig själv. Nu är ju säsongen ändå över och då är det alltid tomrum med inga träningar eller matcher. Men det känns bra. Sen tror jag att det kommer att kännas konstigare åtminstone längre fram när nästa säsong drar igång igen, säger Karen Farnes till Innebandymagazinet. 

Hur skulle du vilja sammanfatta din karriär? 

– Lång och fantastisk. Jag är glad och stolt över min karriär egentligen. Det har varit en resa och jag är nöjd med vad jag har fått till både i medajlvägar och bättre än vad jag någonsin hade kunnat drömma om och sen också med allt runt omkring och vad jag har fått uträtta och att få sätta prägel. Så det är jag väldigt nöjd med. En stolthet känner jag över min karriär. 

Innebandykarriären börjar

Karen började sin innebandykarriär i sin födelsestad Trondheim i Freidig SK. Karen berättar vad som fick henne att börja med innebandy. 

– Jag spelade fotboll och sen skulle de starta upp ett innebandylag i Trondheim för flickor. Det var inte så mycket innebandy generellt i Trondheim utan det var fotboll och skidor (skratt). Sen skulle de starta upp en flickserie och frågade runt i alla fotbollslag om de ville spela innebandy på vinterhalvåret. Jag och mitt fotbollslag hoppade på det här, så det var den vägen det började. Med tiden blev det mer och mer innebandy och mindre och mindre fotboll. 

Vilket år började du? 

– Oj ingen aning (skratt). Jag tror att jag var tolv eller 13, det kan man räkna på från 1989, så det måste varit antingen 2001 eller 2002 kanske. 

2008 Tog Karen beslutet att lämna Freidig SK och flyttade till norska huvudstaden Oslo och spelade för laget Holmlia SK i tre säsonger. Holmlia hade säsongen innan Karen kom dit blivit norska mästare efter vinst mot Tunet i NM-finalen. Karen berättar om sina minnen från sin tid i Holmlia.

– Först kommer jag ihåg att innan jag flyttade till Holmlia så lyckades vi ta oss upp i högsta ligan i Norge (Eliteserien) med min moderklubb Freidig, men vi åkte ut mitt sista år som jag var där (säsongen 2007/08). Men när jag kom till Holmlia så minns jag väldigt väl att det var en nivå upp och att det var väldigt lärorikt. Sen minns jag också vi vann NM-guld mitt sista år med Holmlia. De har varit ett topplag hela tiden, så de hade kunnat vinna alla åren, men till slut lyckades vi vinna när jag var där, vilket jag tyckte var stort. Guldvinsten är det jag minns mest från min tid i Holmlia. Det var också en brant inlärningskurva att som ung tjej komma in i ett mer vuxet lag när man lämnar sin moderförening. 

Karen tog sig till NM-final redan första året med Holmlia, där det dessvärre blev förlust mot Tunet med 7-5, där Karen också gjorde en assist i finalen. I hennes andra säsong blev det ingen NM-final för Holmlia, som fick se Tunet försvara sin titel mot Sveiva (Stovner i Oslo). Men i hennes tredje och sista säsongen för Holmlia, tog sig laget till NM-finalen mot Grei/Målløs (Ammerud i Oslo) och vann finalen med 4-1, där Karen också gjorde 2-0 målet i matchen och hon kunde äntligen titulera sig norsk mästare. 

SSL-äventyret börjar

Efter sitt NM-guld med Holmlia, flyttade den då 22-åriga backen från Oslo till Umeå i Västerbotten för att spela med tidigare SSL-laget IKSU. Karen berättar om sina minnen i Umeå.

– Många minnen såklart. Där var det verkligen en kulturchock och det är en stor skillnad mellan de bästa lagen i Norge och de bästa lagen i Sverige uppenbarligen. Jag var så tacksam att jag fick spela för ett så bra lag och känna på den professionalism som fanns där i den föreningen och att få vara med i den absoluta toppen av innebandyn. Det var topptopp allting. Det första året vann vi dessutom SM-guld och jag kan knappt fatta att jag har ett SM-guld. Jag minns en del medaljer där såklart och den resan jag gjorde där gjorde att jag lärde mig otroligt mycket och fick veta vad som krävs för att bli bäst. 

Karen förklarar vidare hur det kändes att bli svensk mästare med IKSU på direkten i första säsongen. 

– Jag tror knappt att jag har drömt om ett SM-guld, eftersom det har känts så långt bort. Norsk mästare hade jag drömt om när jag var yngre och fick uppfylla den. Så när vi vann SM-guld så kände jag “hur hamnade jag här” (skratt) och allt det där. Jag var verkligen ingen drivande spelare i det där laget så jag vet inte riktigt vad det där guldet har gett mig, jag vet inte hur mycket jag förtjänade det. Men det gör man om man har tillhört ett lag och det har jag försökt bevisa för mig. Att oavsett om man spelar eller inte så ingår man i ett lag och bidrar. Så det kändes bara otroligt obeskrivligt. Jag hade inte ens drömt om det och sen plötsligt så står man där och bortsett från VM-guldet så är SM-guldet det största man kan vinna i innebandy. Så det var en “out of body experience” skulle jag säga. 

Jag tycker oerhört mycket om den föreningen

Samma säsong som Karen kom till IKSU och blev svensk mästare med laget, blev Umeålaget också Champions Cupmästare efter att de besegrade finska laget Classic med 10-5 i finalen. Efter 36 seriematcher och 10 slutspelsmatcher fördelat på två säsonger med IKSU tog Karen beslutet att flytta söderut till Gotland och Gotlandslaget Endre IF, som också spelade i SSL och som än idag är i SSL. Karen berättar om tiden i Endre. 

– Det var lite som att komma hem skulle jag säga. Det var fantastiskt roligt och det klart man har varit med om höga toppar och djupa dalar överallt, vilket är en del av resan. Jag tycker oerhört mycket om den föreningen, ön och allt vad det innebär. Föreningen i stort och publiken och allt runtomkring. Det var bra säsonger där i föreningen. Det var många år jag var där och jag tyckte om att vara där och kände mig väldigt hemma och jag tyckte att det var en förening som “lineade” upp bra med mina värderingar som jag hade. Det var då en förening som jag kände att jag ville vara länge i och känna att jag kunde bidra tillbaka och vara en del av. 

Säsongen i Schweiz

Karen gjorde totalt sju säsonger för Gotlandsklubben och hade rent statistiskt sina bästa år i SSL med föreningen. 12 poäng (6+6) säsongen 2013/14 och 14 poäng (10+4) säsongen 2016/17. Laget tog sig dessutom till slutspelet samtliga år och säsongen 2015/16 gick laget också till semifinal där de förlorade mot Pixbo. Men innan sitt sjunde och sista år i Endre blev det en säsong för schweiziska klubben Piranha Chur säsongen 2019/20 i schweiziska högstaligan. Karen förklarar varför hon ville spela i Schweiz. 

– Det var inte en dröm kanske, men jag har bott på olika ställen och spelat innebandy på olika ställen och jag hade en tanke att man kunde spela Innebandy i Schweiz. Jag vet flera norska spelare som spelat i Schweiz tidigare. Så jag hade en liten dröm att få bo i Schweiz. Jag har dessutom spelat med några schweiziska spelare i Sverige, så jag visste lite om landet också. Vilket gjorde det extra intressant. Sen också äventyret åka dit. Det var också planen att det skulle bli mitt sista år och avsluta karriären med ett år i Schweiz. Testa spela och bo i ett annat land, som många beskrev som ett äventyr. Det var tanken, men som du säkert vet så hände det lite saker och det blev inte som jag hade tänkt, men tanken var att jag skulle avsluta med ett coolt år i Schweiz. 

Nej året blev inte som Karen hade tänkt sig i Chur. Först en korsbandsskada tidigt under säsongen stoppade henne från fortsatt spel med laget. Sen uppstod en pandemi och slutet av säsongen ställdes in. Karen beskriver en stor besvikelse från den säsongen. 

– Säsongen kändes som ett stort misslyckande där och då. Jag fick korsbandsskadan så tidigt redan första matchen. Jag hade så stora planer om du förstår vad jag menar (skratt). Men jag skulle åka dit, ha roligt, vinna guld och sen lägga klubban på hyllan. Sen också spela VM i Schweiz skulle jag göra då. Jag tyckte att allt var uppradat för att bli det perfekta avslutet och sen gick allt väldigt snabbt åt skogen liksom. Det var ett tufft år, kanske det tuffaste jag någonsin haft. Framförallt när förväntningarna var så höga, så blev det extra hårt att svälja. Men det var ett oerhört fint lag, ett väldigt fint land och jag fick väldigt bra hjälp med min rehab, så jag försökte göra något bra av det. Så jag hade även bra stunder, men det var jättetufft såklart och man var också i ett främmande land. Men det är något som gjorde mig starkare och det gjorde mig förbannad, då jag inte ville sluta på det här sättet. Så jag fortsatte att spela efter det. Sen kan man också tänka att om jag ändå hade kunnat spela så kom det en pandemi som förstörde, så jag fick aldrig vinna något guld då det inte blev något slutspel. Så vem vet vad som hade hänt om jag inte hade skadat mig (skratt) 

Återkomsten i Endre och allsvenska FBC Kalmarsund

Efter besvikelsen i Chur beslutade Karen att gå tillbaka till Gotlandsklubben Endre, där hon gjorde sin sjunde och sista säsong för klubben, där laget gick till slutspel och åkte ut i semifinalen mot Pixbo återigen från säsongen 2015/16. Karen berättar varför hon gick tillbaka till Endre. 

– Jag bestämde att “såhär kan det inte sluta” och sen var det ett väldigt tufft år. Så jag kände att jag behövde komma hem på något sätt och hitta lite trygghet när jag kom tillbaka från skadan. Så då beslutade jag för att gå tillbaka till Endre för att hitta den tryggheten i och med att det var ett så jobbigt år, så tänkte jag att det var det bästa. 

Efter hennes sjunde säsong för Endre skrev Karen på för Kalmarsund som då spelade i Damallsvenskan. Karen förklarar varför hon valde att gå till Kalmarsund. 

– Sista året i Endre blev inte heller mitt bästa år. Det är svårt att komma tillbaka ordentligt från en korsbandsskada och det blev inget toppenår och då kunde inte jag heller se det som min sista säsong (skratt), när det inte var min bästa säsong personligt. Sen ringde Brinkmann (Alexander) som jag kände från tiden i Endre och han presenterade ett projekt för mig då att de skulle satsa på damlaget för att få upp dem till SSL och göra verksamheten mer professionell. Han känner ju mig lite då, så han och jag tyckte båda att det var ett bra sätt att få avsluta min spelarkarriär. Dessutom att jag kunde bidra med att både spela dem upp till SSL, sätta en bra träningskultur och allt vad det innebär för att göra föreningen mer professionell. Det tyckte jag lät perfekt och det kändes bra, så därför hoppade jag på det. Det var en liten chansning såklart, att gå ner en division då. Men det var många delar som kändes rätt för att göra det beslutet. 

Det var en chansning som gick hem på direkten. Säsongen 2021 / 2022 hade Karen sin bästa säsong poängmässigt i Sverige och gjorde totalt 24 poäng på 20 grundspelsmatcher, när Kalmarsund stormade igenom hela gruppspelet och vann serien överlägset med 16 poäng före tabelltvåan IBK Göteborg. Laget förlorade inte en enda match under seriespelet och gjorde 207 mål och släppte in 43, för en målskillnad på sagolika +164. De tog dessutom steget upp till SSL efter kvalvinster mot Västerås IBS och serierivalen Göteborg IBK, där de inte heller förlorade en enda match. För första gången sedan 2016/17 var Kalmarsund tillbaka i SSL. Karen berättar om känslan över att ta Kalmarsund upp till SSL

– Vi var överlägsna hela säsongen, så det blev inte den här stora euforin, som man kan få när man slitit en hel säsong. Det gjorde vi inte på det viset. Men för oss var det en otrolig känsla. Det klart att det var en höjdpunkt i karriären att spela upp ett lag. Det är inte heller ofta man kan eller att man aldrig kan gå rent en hel säsong utan att ha förlorat en enda match och bara göra det här uppdraget som man var där för att göra. Det var en otrolig och speciell känsla. Det var väldigt “satisfying” (skratt).

Karen spenderade totalt tre säsonger i Kalmarsund och var med och spelade kvartsfinal båda säsongerna som laget spelade i SSL sedan återkomsten i serien. Karen berättar om sin tid i föreningen. 

– Det har varit väldigt olika säsonger. Men första säsongen handlade det om att komma in i något nytt och försöka sätta en träningskultur och lagkultur och det var en stor press att prestera såklart. Andra säsongen handlade mer om överlevnad och att anpassa sig till SSL-nivå, vilket var väldigt kul och utmanande på sitt sätt. Sen också kanske med den här svåra andra säsongen var att hitta en stabilitet och inte bara växa växa. Utan växa lite i taget och hitta en stabilitet i verksamheten. Men jag tycker att tiden har varit väldigt lyckad och väldigt glad att jag gick till Kalmarsund och fått ut det jag ville och varit med och bidragit till att kunna göra den här resan och få dem dit där de är idag. Sen också att jag kunde bevisa efter några dåliga säsonger att man fick plats, utrymme och förtroende att visa hur jag är på att spela innebandy. Vissa säsonger har jag varit mycket i skymundan och jag fick visa min bästa sida och jag tycker att det har varit tre lyckosamma år i Kalmarsund och jag känner mig väldigt bekväm nu att kunna lägga klubban på hyllan. Nu har jag inget mer och bevisa utan nu har jag gjort mitt (skratt). Det är dags att lämna över nu. 

Landslagsmerit och framtiden

Karen har även fått representera Norge i diverse landskamper. Hon har över 70 matcher i norska landslagströjan. Framförallt har hon fått representera Norge i sex A-landslagsturneringar. Senaste VM-turneringen var 2021, där hon gjorde 5 mål och 1 assist när Norge slogs ut i kvartsfinalen mot värdnationen Sverige. Karen beskriver hur det har varit att få representera Norge i landskamper. 

– Det har varit en dröm och det har varit en stor ära att få representera Norge. Även om det har varit en lång resa med ett lag så har detta alltid varit konstant och det har alltid varit bra. Jag har älskat att spela i landslaget. Oavsett hur det har sett ut så har jag blivit fylld med en ära och stolthet att få göra det. Jag har verkligen brunnit för det och jag har älskat att få göra det. 

Efter en lång karriär från norska Freidig till svenska Kalmarsund, lägger nu Karen Farnes sin klubba på hyllan. Med ett SM-guld, ett NM-guld, 256 SSL-matcher, 32 mål och 32 assist är spelarkarriären över för norska backveteranen. Karen är osäker hur framtiden ser ut

– Först så ska jag landa lite och inte hoppa på något och fylla upp kalendern direkt när man har fått fylla upp kalendern i princip i 34 år. Sen tror jag inte att någon jag känner eller jag själv riktigt tror på att det kommer att hålla sig så länge. Dels för att jag gillar att hålla mig aktiv och jag brinner fortfarande för innebandyn. Jag är inte less på innebandyn så. Så tanken är väl när jag har fått landa lite att jag ska försöka hitta någon ny roll inom innebandyn. Jag har fått känna lite på tränarambitioner på ungdomssidan. Så det är nog åt det hållet som jag känner själv att jag kommer gå och jag känner att det finns saker där som jag har att bidra med också. Sen får vi se hur snabbt det går.

Är tanken att du vill vara tränare i Sverige eller i Norge exempelvis?

– Det beror lite på. Jag kommer att bo kvar i Sverige åtminstone på kort sikt. Det finns såklart mer att lära i Sverige. Sen är det så att om man ska flytta hem , så vet jag att jag kan bidra med alla de lärdomar jag fått från Sverige. Det är livet som får bestämma vart jag ska någonstans, men båda ställen låter bra. 


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: