match 7: Växjö-kalmarsund
Artikelfoto: Jonas Ljungdahl
SM-slutspel

Slutspelskungen i Växjö: "Aldrig varit en grundseriespelare"

ANNONS

Manuel Maurer vill förlänga sin Växjökarriär: "Försöker lägga det åt sidan"

Växjö hade chansen att avancera till SM-semifinal vid vinst i tisdagens kvartsfinal mot Kalmarsund, som spelades på bortaplan, men så blev inte fallet. Det blev förlust med 4-7 för ett Växjö som kom till spel med ett lag hårt drabbade av både skador och sjukdomar.

Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

– Vi visste att det blir tajt och jämnt men nu var det inte de bästa förutsättningarna vi hade, och inte vår bästa match. Nu handlar det bara om att ladda om och göra allt vi kan för att vara så redo som möjligt imorgon (läs: idag), säger Växjö-stjärnan Manuel Maurer till Innebandymagazinet.

Det blir alltså en så kallad match sju istället som spelas ikväll, i Växjö, där vinnarna avancerar till semifinal mot Storvreta.

– Det känns som att vi har en game seven varje säsong jag är här! Jag gillar att spela dem för det är mycket tryck från läktaren. Spänningen och känslan är där och det är kul att kunna spela sådana matcher också, säger Maurer.

– Jag tycker om en sån match mer än som förra säsongen i kvarten när vi vann 4-0 mot Helsingborg. Det är mycket roligare att kunna spela med de här förutsättningarna, med full arena, mycket tryck och lite press på oss och på Kalmar.

Ska Växjö bryta dystra trenden?

Någon vidare lycka i game seven-matcher har Växjö inte haft de senaste åren. 2021/22 förlorade man mot just Kalmarsund på hemmaplan i semifinalen, och ifjol blev det ett nytt uttåg i en sjunde och avgörande match mot Storvreta på bortaplan, även detta i en semi.

Vad är det då som gör att Växjö inte har lyckats i dessa matcher?

– Det är så svårt att säga. Det är inte en match sju som kommer att vara likt en annan match sju. Vi satt i förarsätet mot Kalmar för två år sedan, i hela matchen kändes det som. Sen kvitterar de i sex-mot-fem i och i förlängningen kan det gå åt båda hållen. Mot Storvreta var det lite bakåt hela matchen.

– Det är typ som i cupen, i slutändan är det en match som räknas och då ska man vara redo. Vi skulle ha ju en liten fördel för att vi har spelat fler sådana matcher. Visst, vi har inte vunnit dem, men ändå: Man vet vad som förväntas och vad vi ska göra för att få en bra känsla under matchen. Men, som sagt, en match sju är svårt att jämföra med en annan match sju. Det blir som det blir bara.

Årets kvartsfinalserie mellan Smålandsrivalerna präglades inledningsvis av bortasegrar, de fyra första matcherna slutade med vinst åt det lag som för dagen bar vita dräkter.

De två senaste matcherna har dock slutat med hemmasegrar.

– Det är lite konstigt med fyra raka bortavinster i början. Men annars är det jämt, så som de flesta har förväntat sig, säger Maurer om sina intryck av kvartsfinalerna.

– Bra stämning hade jag sagt! Roliga matcher, kul att spela. Jag vet inte hur det är att titta på dem, men för mig känns det väldigt kul att spela. Det är bra tryck och bra fart i alla matcher. Jag tror vi bjuder på en kul kvartsfinalserie. Nu hoppas jag att vi går i vinnande ur den och gör det som krävs.

Vad är det då som talar för att ni vinner ikväll?

– Framförallt hemmapubliken. Det var jättekul med de som reste till Kalmar hela tiden, det var jättebra stämning på läktaren och de ger oss mycket energi. Jag tror vi har hittat vårt spel i hur vi vill spela hemma mot dem, framförallt i förra matchen. Och ja, det blir väl det. Det är dags att ta en sjunde match för oss också!

Hur är Kalmarsund att möta som lag?

– För mig som är från Schweiz är det kanske inte det som för många andra, med att det är lite rivalitet mellan Växjö och Kalmö som städer. Men det är kul! Oftast så är det lite öppet, allt kan ju hända.

– Jämför man med Storvreta så vet man om att det oftast att det blir stora spelet, lite långsammare kanske och mycket kontroll över bollen. Mot Kalmarsund kan det bli 10-8 eller 2-1 i en match, i alla fall så är det jämnt och jag tycker att det är roliga matcher.

Öser in poäng i slutspel: "Aldrig varit en grundseriespelare"

Manuel Maurer trivs när det vankas slutspel. Sett till de tre senaste säsongerna har ingen spelare gjort fler poäng i slutspelssammanhang än just den 30-åriga schweizaren. Sedan säsongen 2021/22 så har det blivit 53 poäng (24+29) på 30 slutspelsmatcher för Maurer.

– Jag har alltid sagt detta – det har alltid viktigt för mig – att jag aldrig har varit en grundseriespelare som gör tio poäng mot något bottenlag. Visst, det finns matcher ibland när jag gör många poäng även mot dem…men jag har ingen aning vad det är. Oftast när det är tajt och jämna matcher så lyckas jag att…kanske inte höja nivån, men jag står på rätt ställe och på rätt tid. Sedan är jag där för att göra mål.

– Jag är stolt över att jag lyckats göra så många poäng under slutspelet i Sverige, men de siffrorna kommer ju från två år sedan när jag hade en galen säsong och galet slutspel, säger Maurer som då syftar på säsongen 2021/22 när han gjorde hela 28 poäng på 13 matcher.

Hittills, under årets slutspel, har det blivit sex mål och två assist på sex matcher, något som gör att Maurer ligger tia i poängligan.

Flest poäng i slutspelet sedan säsongen 2021/22

Pos.NamnMatcherMAP
1Manuel Maurer30242953
2Alexander Galante Carlström27341751
3Filip Eriksson29272249
4Samuel Folkesson Algman29291948
5Jesper Sankell26301545
6Emil Johansson27222345
7Malte Lundmark26281543
8Oskar Weissbach24133043
9Tobias Gustafsson29202242
10Felix Lanver24251439

Det finns ju ett uttryck att stora spelare kliver fram när det behövs som mest, det verkar stämma in på dig?

– Jag tror alla vill ju vara de där spelarna som kan kliva fram när det gäller. Jag har lyckats flera gånger och är väldigt stolt över det. Det är ju bara mina egna förväntningar, jag är här för att kunna hjälpa laget i de viktiga situationerna och hittills har jag lyckats med det. Men det krävs lite mer nu från mig och alla för att ta nästa steg.

Skulle Maurer och hans Växjö inte ta nästa steg ikväll, och åka ur slutspelet, så tyder det mesta på att han gjort sin sista match för klubben. Maurer kommer efter säsongen att flytta hem för spel i HC Rychenberg Winterthur, och han har tidigare aviserat att det inte lär bli någon återkomst till Sverige efter det.

Är detta något du går och tänker på nu, att du är inne på dina sista matcher för Växjö? Eller läggs sådana tankar åt sidan under slutspelet?

– Man försöker ju lägga det åt sidan och jag har lyckats ganska bra med det. Men ja, samtidigt vet jag att det kan ju ta slut snart. Men man är ju alltid en knäskada från att det ska vara sista matchen i karriären. Nu är det inte mycket som krävs för att bli min sista match i Vipers i Sverige. När man har lite tid för att tänka på det så gör man kanske det, men ju närmare matcherna kommer desto mer är det bara matchen som gäller, avslutar Maurer.


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: