Kalmarsund-Växjö 7-4 (3-3 i matcher, bäst av 7)
Kim Nilsson gjorde sina två första slutspelsmål 2024.
Foto: Bejto Demiri/FBC Kalmarsund
SM-slutspel
Snark, dags att ta passivitetsregeln till nästa steg
ANNONS

Snurra med fingret i luften oftare, det vill Innebandymagazinets Henrik Jansson se domarna göra från och med nästa regelbok 2026.

Läs även: Förbundskaptenen positiv till nya passivitetsregler: "Måste göra något"

Smålandsderbyt skulle bli den roligaste kvartsfinalserien. Den jämnaste blev det, den lever fortsatt efter match 6, men roligare kunde det ha varit. Rubrikerna så här långt har mest handlat om stjärnor som inte spelar, och underhållningsvärdet kunde definitivt ha varit högre.

Ikväll spelade Växjö med två femmor. Ett bra läge för Kalmarsund att sätta extra press och dra upp tempot, kan tyckas, men så blev det inte. Publiken i SBB Arena fick i alltför långa sekvenser se gästerna stå och bolla back-back, detta otyg i vår sport. Mot Kalmarsunds man-man-femma passade man särskilt på att ta ett och annat “vilobyte”.

Det enda uppfriskande med första perioden var när domaren Håkan Söderman fick nog, snurrade med fingret i luften och tillämpande passivitetsregeln som faktiskt finns. Det gäller dock endast när man systematiskt agerar passivt bakom egen förlängd mållinje, det vill säga när man tar burskydd, vilket var fallet denna gång.

Min instinktiva känsla när han blåste var verkligen “YES!”, äntligen. Varför kan inte det här ske oftare?

Jag har länge starkt förespråkat att ta varningar och regler kring passivitet till nästa steg, även när det gäller framför förlängd mållinje. En vanlig diskussion som uppkommer är vilket lag man ska ge ansvaret. De som har bollen, eller de som försvarar. Vad som är bäst där har jag svårt att svara på, men oavsett vilken väg man väljer att gå blir det lika för alla. Eftersom nuvarande (tunna) regler kring passivitet riktar sig till bollförande lag så kanske det naturliga vore att fortsätta där.

Jag vet att det är på gång att hända något på det här området. Det har ganska länge varit ett fokusområde hos Internationella Innebandyförbundets regelkommitté där man tillsatt en särskild grupp som tittar på den här typen av problem. För mycket dötid är något som IFF vill få bort. Återstår att se vad man har hittat på till nästa uppdatering av regelboken till 2026.

Passivt agerande straffade sig också i vissa fall med mål i baken. Vid Kalmarsunds 2-1-mål hade Växjö ett bra läge till kontring men där Manuel Maurer valde att försöka passa hemåt för att lugna ner spelet. Bollen nådde fel adress och sekunden senare i nät. Att driva uppåt och vara framåtlutad istället är inte sällan bästa försvar. Men utifrån förutsättningarna ikväll fanns det förstås skäl till att Växjö ville dra ner på tempot.

Foto: Bejto Demiri/FBC Kalmarsund

Jag minns själv när jag spelade på ungdomsnivå och tyckte att mina lagkamrater inte “fattade” hur man spelar innebandy. I mitt lag var det jag som gick och tittade på flest elitmatcher och hade där förstås sett mycket back-back. Jag var mest forward, men de gånger jag fick chansen att ta ett kliv ner i banan så försökte jag få till lite sidledsspel med backkollegan. Sällan förstod de varför, så det blev kortvarigt, och egentligen förstod jag inte själv heller. Det var ju bara så man “ska göra”. Knappast utvecklande. Det kanske också delvis förklarar varför jag aldrig blev något.

Är det så att stjärnorna är de som har tittat minst på elitinnebandy i ung ålder? Det stämmer i alla fall in på årets rookie i SSL, Gabriel Kohonen. Han minns knappt sin pappas spelstil. “Gabbe” spelade själv i Fyrishovs korridorer istället medan Mikas matcher pågick.

***

Kim Nilsson! Där har vi ett utropstecken för kvällen. Noll mål stod 36-åringen på tidigare i detta slutspel, han har varit ganska blek och bitvis även bänkad, men ikväll blev det två fullträffar. Dock kan vi väl slå fast att det mesta tyder på att Kim inte kommer få spela ett VM till.

När Växjö blev tvungna att jaga i underläge så kändes det som att de inte riktigt hade orken att gå upp och sätta tillräcklig press. Man försökte men det blev lite halvdant och Kalmarsund utnyttjade det vid både 4-1- och 5-2-målet. Kalmarsund vann med 7-4 och vi får en “game seven” på torsdag.

Highlights: Kalmarsund-Växjö 7-4

***

Från regelboken om passivt spel


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund

Du kanske även vill läsa: Klart: De möts i damernas SM-semifinaler Den här artikeln handlar om: