Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Berglinds kalla & heta: "Då tror jag tränarens dagar är räknade"
ANNONS

Sågar iskalla Endre: "Helt spårat ur"

Jag trodde på förhand att den här omgången skulle bli väldigt jämn i matcherna Endre-Falun och Kalmarsund-Lund men där Kalmarsund kör över Lund. Jag vet inte om Lund någonsin släppt in så många mål någon gång i SSL? Jo, man förlorade mot Pixbo med 9-3 året 2021 och man förlorade även mot samma Pixbo med 8-3 den  3 mars 2023, och även nu i år med hela 15-2 mot Thorengruppen. Men många lag förlorar mot dessa giganter.

Sen har vi Falun som saknade mängder av startspelare i den tuffa bortamatchen mot Endre som i sin tur hade hela sin trupp nu till förfogande. Man kör över Endre totalt och vinner matchen med 9-2. Kanske hade det blivit än mer om Einstulen, Svensson och Forssén hade varit med.

Endre har nu förlorat fyra matcher i rad och förlorat sex matcher på de senaste åtta, endast vunnit med 3-0 hemma mot Lockerud och efter straffar mot Lund. Jag tror tränarens dagar är över om man nu i sin kommande match även förlorar mot Åkersberga.

Västerås Rönnby körde programenligt över Karlstad och där Karlstad var med bra i början som många av de sämre lagen brukar klara av att vara. Men sedan orkar man inte och det rinner på som det också gjorde i den här matchen med en klar 11-4-seger för Rönnby. Rönnby slåss ordentligt om tredjeplatsen i serien med lagen Täby och Falun. Kommer man trea så får man nog Endre/Kalmarsund i en kvartsfinal istället för Falun/Täby och slipper också Thorengruppen i en semifinal. Så det blir spännande vem som tar tredjeplatsen.

Matchen mellan Malmö-KAIS Mora trodde jag på förhand kunde bli lite spännande , men som blev tvärtom då Malmö körde över Mora. Malmö känns mer och mer som ett slutspelslag då man har två bra femmor som man också kör mycket på och som är helt rätt. Dagens Malmö känns mer stabila och bättre än fjolårets Malmö och de får nog hoppas att man får med sig Lund till slutspel då Thorengruppen kanske väljer Lund då istället för just Malmö.

Matchen mellan Täby och Warberg, Sandra Hawermans sista match och där Warberg saknade Andrea Envall som de verkligen hade behövt. Eller med det spelet och med det försvarstänket som Warberg spelar med så spelar det ingen roll vilka de har med då det här är seriens absolut sämsta försvar. Man måste göra om det här försvaret så man blir mycket tightare och tätare då det är för enkelt att komma på avslut mot lagets bästa spelare, målvakten Hanna Svensson. Noterbart är att Klara Molin var så där jäkla bra igen och hade med sig sin lekkamrat Hanna Nordstrand där dessa två spelare efter VM vuxit enormt och stod för två mål vardera som kunde blivit betydligt flera.

Nu till listan där några ska hyllas och där några inte ska hyllas.

3 kall) KAIS Mora IF som åker och möter laget som ligger på åttonde plats med 16 poäng i Malmö och där det ska finnas en liten chans att få med sig någon poäng hem, men som ligger under med 2-0 redan efter 4.51 och där man förlorar klart i varje period (3-1 , 5-2 , 6-2). Man förlorar matchen med hela 14-5.  Nu väntar Rönnby i nästa match och Lund i nästa, så nu får man nog fokusera på att träna växlar och spärrar kommande träningar, samt en mot en-dueller, om man ska överleva dessa matcher.

2 kallare) IBK Lund som i år skulle fokusera mer på sitt anfallsspel och där man började säsongen mycket bra men som släpper in hela nio mål mot FBC Kalmarsund, samt att man gör endast två mål där man har fokuserat så mycket på sitt anfallsspel. Det håller inte och nu känns det som Lund är det laget som kommer missa slutspel där man slåss mot lagen Malmö, Endre och nu också Kalmarsund som man släppte in om slutspelsplatserna.

1 ISKALL) Endre IF som gjorde av sig med sin förra tränare och pratade om att man väljer ett nytt spår för att nå finalspel och man har nog valt ett spår som helt spårat ur! Man har en väldigt bra trupp med mängder av bra spelare som ska kunna vara med att vara topp 5-6 helt klart, men som nu riskerar att missa slutspel. Med spelare som Bäckstedt, Roos, Dynefalk, Jirakova, Gredig, Johannesson, Moberg, Lindgren, Hållstam, Terjesen, Plogner, Berglund, Ekenlinde, Ander, Ström, Girfalk, Nilsson, Wallin, Roos, Edwall, Westberg, och Sandelin som nu är tillbaka som jag tycker är grym. Sen har man en av världens bästa målvakter i Frida Görtz som förövrigt inte fick stå i denna viktiga match?

Som sagt så har laget nu förlorat sina fyra senaste matcher och ligger just nu på den åttonde och sista slutspelsplatsen, jagade av just nu mycket duktiga Kalmarsund, och gör man inga förändringar i Endre så kommer man missa slutspelsplatsen. Varför spelar man inte Ellen Bäckstedt i varannat byte då hon klart och tydligt är en vartannat byte-spelare och gör skillnad för laget? Och komponera ihop en femma kring henne som kommer då producera än mer för laget, och börja matcha femmorna mer klart och tydligt mot sina motståndare. För just nu blir man ju överkörda och det är inte det Endre IF jag är van att se.

Men det som slog mig allra mest var att man har ingen tydlig spelidé mot topplagen och coachningen är katastrof, då man också åker ut på utvisning med för många spelare på planen. Och när man i slutet på matchen tar ut målvakten i helt fel läge med 30 sekunder kvar? Man går ner på två femmor så sent in i tredje perioden? Gör ändringen redan när Falun gör 3-0, 10 sekunder in i den andra perioden.

Nu går man in i ett spelschema där laget ska kunna vinna fem raka matcher och ta 15 poäng, men man har också Malmö och framför allt Kalmarsund att möta för sina kommande fem matcher och förlust där, då ryker nog tränaren.

3 het) Malmö som förlorar mot topplagen som inte är någon större skräll, men där laget vinner precis rätt matcher hela tiden för att kunna nå slutspelet. Till skillnad mot Kalmarsund och även Endre som tappat flera poäng mot lagen nedanför dem, så har Malmö vunnit mot samtliga och det gjorde man nu igen med besked då man körde över KAIS Mora med hela 14-5, och det är inte många lag som gjort hela 14 mål i en och samma match. Grattis Malmö mot ett närmare slutspel och en bra första halva av säsongen.

2 hetare) Kalmarsund som hade en tuff uppgift hemma mot Lund och där lagets självförtroende nog har fått sig en törn då man inför denna match endast spelat ihop 11 poäng, samma poäng som Warberg och endast en poäng mer än Karlstad och Lockerud , samt endast vunnit två matcher på hela säsongen. Men nu har man gjort ett genidrag i att sätta ihop Buczek med framför allt Tschöp som var fenomenalt bra i den här matchen och som tillsammans med Tschöps radarkompis Sjödin gjorde vad de ville på planen. Även Samuelsson (två mål) och Liebgott (tre mål) ska nämnas. Den här femman är en av seriens bästa femmor och lagen Endre, Lund och Malmö får passa sig för ett jagande Kalmarsund.

1 hetast) Falun, som åkte över till “öjn”, och man gör det utan flera av sina startspelare. Man möter Endre som för dagen hade samtliga spelare tillbaka och extra roligt att se Elin Roos igen på planen och även Sandelin, men dessa spelare hade nog fått en roligare uppgift då Falun var bättre på allt i den här matchen. Vinner närkamperna, spelvändningarna, spelet i sig och framför allt coachningen. Kan Falun spela så här framöver , samt att de får tillbaka flera av sina startspelare som inte var tillgängliga i den här matchen, så är man med och slåss om den där viktiga tredjeplatsen. Upp till bevis nu i de kommande omgångarna mot Thorengruppen och Pixbo.  Glädjande också för Falun är att Philippa Blom var tillbaka med besked och gjorde 3+1 i den här matchen. Moa Gustafsson 2+3.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.


TV: "Kungen trodde inte att innebandy spelas i Globen"

Alexander Galante Carlström avslöjar detaljerna från mötet med Carl XVI Gustaf: "Väldigt stelt - man skulle hälsa på ett visst sätt"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Täby avgjorde matchserien mot Endre Täby har Endre i sitt grepp efter ännu en seger Bra start för Täby efter seger mot Endre efter straffdrama Revansch och tre poäng för Endre Seger med 8-4 för Thorengruppen mot Endre

Den här artikeln handlar om: