Allsvenskan västra/södra

TV: Incidenten i allsvenskan som Västerås ska anmäla

ANNONS

Västerås kommer under måndagen skicka in en anmälan på ett situation som inträffade i slutet av matchen mot GS 86.

Mötet i allsvenskan västra mellan nykomlingarna GS 86 och Västerås IBS fick ett tråkigt avslut. Västerås ledde med 5-4 men med en minut och 14 sekunder kvar kvitterade GS 86 till 5-5. Men inte nog med det 19.50 gjorde även hemmalaget 6-5 och 19.59 7-5. 

Enligt Västeråstränaren Jani Pyykönen borde aldrig 6-5-målet ha godkänts utan han menar på att hans spelare blev överfallen precis innan GS 86 vänder på spelet. En incident som klubben ska skicka in en anmälan på. (Kan se incidenten i klippet ovan).

– Det är i ett läge där matchen står och väger vid ett 5-5-läge i ett möte mellan två lag som kan kallas för ett ångestmöte. Små marginaler avgör sådanna här matcher. Men att det är såhär vi skall förlora tre poäng är helt bisarrt, säger Pyykönen till Innebandymagazinet.

Hur upplevde du situationen?

– Jag ser att våran spelare Sara Juhlin får några lättare smällar precis i sekvensen innan där hon är hårt uppvaktad. Sen sker i mitt tycke ett totalt överfall. Vi tappar bollen och Juhlin gör allt för att ta ett stenhårt hemjobb för att bryta anfallet som sitter i vårat mål slutligen. Men hon blir totalt stoppad av en spelare som medvetet vänder sig bort från spelet och crosscheckar Sara rakt i ansiktet/ huvudet med såpass kraft att det bara smäller till. Hon faller sen ganska hårt och slår i huvudet i golvet omgående och är märkbart groggy och påverkad av det.

Pyykönen menar på att incidenten borde ha lett till ett solklar matchstraff och att spelet borde ha blåsts av direkt.

– Men domarna blåser inte av trots att GS-spelaren struntar helt i spelet och gör allt för att stoppa vår spelare. En spelare som är mer eller mindre helt utslagen på planen efter en tydlig tuff smäll mot huvudet är inte tillräckligt för att tycka detta är farligt spel mot huvudet? 

 

Hur gick det med Juhlin?

– Jag är glad att det i det stora hela har gått bra för Juhlin även fast hon blev/är omtumlad av händelsen. Detta ska inte få hända i en så pass viktigt match på den här nivån. Den här sekvensen blir totalt avgörande för utgången av matchen. Och det är poäng som i slutändan på en säsong kan vara direkt avgörande för om vi håller oss kvar eller inte.

Förutom just den incidenten så vill Pyykönen poängtera att domarna skötte sig bra under matchen.  

– Domarna syns inte så mycket under matchen vilket jag tycker är bra. Då gör dem sitt jobb. God dialog både på och vid sidan av planen är något jag gillar skarpt som jag gärna ser av fler domare. Men detta får inte hända på elitnivå. Det får bara inte det. Att låta spelet fortgå nästan fem sekunder och vänta på målchansen som blir är helt bisarrt vid en allvarlig huvudskada. Domaren står enligt videomaterial och det jag ser på bänken med klart synfält över situationen. Är det såhär vi vill ha det? Vi alla gör självklart vårt bästa där ute. Oavsett om vi är spelare, ledare eller domare. Och jag har full respekt för våra domare. 

Västerås, som kvalade till SSL ifjol, har satt sig i ett prekärt läge och detta var Pyykönens första match efter att den förre Västeråstränaren fick sparken för någon vecka sedan. Efter nio omgångar ligger Västerås nästsist med endast sex inspelade poäng, lika många poäng som GS 86 nu har efter helgens seger. 

– Självklart svider detta något enormt med tanke på vårat utsatta tabelläge och sen förlust men hälsan på våra spelare måste för gudsskull gå först. Speciellt huvudskador. Det är något vi MÅSTE ta på allvar. Om detta inte är farligt spel/tillräckligt för att blåsa av för huvudskada. Då vet jag inte var vi hamnar.

Kommer ni anmäla incidenten?

–  Vi kommer anmäla detta och vi kommer att skicka in detta under dagen. 

Bortsett från den snöpliga avslutningen på matchen. Vad säger du om din första match i Västeråsbåset?

– Det kändes riktigt bra. Underbar känsla att få va på bänken igen och känt mig hemma här sen dag ett. Allt har gått rätt så fort på en vecka bara. Och mycket nytt att lära sig. Men jag och spelarna har redan kommit sjukt långt under den korta tiden och är tacksam att spelarna själva lägger ned ännu mer tid just ju vid sidan av innebandyn för att vi ska kunna lära känna varandra och redan börjat jobba individuellt och kollektivt så snabbt det går.  

– Självklart vill jag inte stå här och måla upp massa bra saker när vi förlorade i helgen i en såpass viktig match. Men det finns så mycket positivt att ta med sig som både jag och laget tycker inte har funnits på hela säsongen. Vi har verkligen enats om en väg framåt och vi alla ser fram emot den. Vi kommer slita hela vägen in i kaklet för att säkra kontrakt. Även fast det tabellmässigt ser tungt ut. Men vi ska vända detta. Tillsammans.

 

 

  

 

  

Matchrapporter: Förlust för Bergs IK mot GS 86 med 5-7 Skoghalls fina svit håller i sig efter 5-2 mot Västerås IBS Tredje perioden avgörande när Västerås IBS föll mot GS 86 Storseger för Västerås IBS hemma mot Bergs IK Efter förlustraden: Seger igen för Katrineholm – 9-8 mot Västerås IBS

Den här artikeln handlar om: