Artikelfoto: Roland Osbeck och Per Wiklund
SM-slutspel

Bakgrunden till Linköpings zorrostraffar – straffskytten avslöjar

ANNONS

Linköpings Jesper Alm bemöter den stora kritik som hans lag fick efter att ha försökt sig på fyra zorrostraffar på rad.

Gårdagens kvartsfinal mellan Storvreta och Linköping var, i ärlighetens namn, lite av ett sömnpiller i 70 minuter. 

1-1 slutade det efter både full tid och förlängning, och det var inte många farliga chanser som skapades. Istället fick vi se väldigt mycket passningar bland backarna, som ostört fick stå och bolla med varandra i egen zon.

– Det blir väl så. Förstaperioden i de här matcherna känns ganska avgörande för hur hela matchen ska se ut. Öppnar det upp sig ganska tidigt så kan det bli en hel del mål som det blev när vi mötte dem i match två. Men både den här och den första matchen har varit ganska tillknäppta, säger Linköpings forward Jesper Alm till Innebandymagazinet.

– Inget av lagen vill gambla för mycket, det finns så mycket att förlora. Det var kanske ingen sprudlande innebandy men det är en tight och tuff slutspelsinnebandy. Det känns som det blivit så i flera kvartsfinaler.

Skadad sedan två månader – deltog sedan i straffläggningen

Alm deltog inte i själva matchen, han har fått stå åt sidan i drygt två månader på grund av en höftskada och det finns ännu ingen prognos när han kan vara tillbaka, men en comeback i slutspelet ser inte ut att vara allt för realistiskt.

Trot skadan lyckades 27-åringen vara med och påverka slutresultatet, då han var en av Linköpings fem straffläggare. Precis som fyra av lagkamraterna så valde Alm att försöka zorra in bollen, något han lyckades med.

Storvreta vann dock matchen då man bara brände två straffar jämfört med Linköping som misslyckades med tre. Därmed tog man kommandot i matchserien och leder nu med 2-1.

Det stora samtalsämnet efter matchen var just Linköpings zorrostraffar. De tre första straffskyttarna använde till och med samma klubba, men Alm – som zorrat in mål förr – valde sin egna.

Svarar på kritiken: “Gör allt för att vinna”

Zorrostraffarnas vara eller icke vara är ett ständigt debattämne, och på sociala medier har det funnits kommentarer i överflöd kring gårdagens straffar.

En mycket klar majoritet av dessa kommenterar vänder sig emot zorrostraffar, och Linköping fick även de lite kängor på sociala medier samt av Storvretas Måns Parsjö efter matchen.

I Expressens TV-sändning sa han följande:

”Nånstans så vill man ju vinna en straffläggning och kunna se sig själv i spegeln efteråt.

Beslutfattandet, att man får zorra på straffar, är så jävla töntigt så det inte är sant. Det är så fruktansvärt dålig regel. Det var inget fel på den förra. Det är bara att hitta någon idiot på gatan hooka upp och dra lite fram-och-tillbaka, fortsatte han sen.

Det är bara ”Linkan” (Linköping) som utnyttjar det på det här sättet. Det är skönt. Man tycker att det ska vara någon sorts gentlemen agreement. Det har alltid varit det bland alla andra klubbar, men det finns några få som inte vill. Det är så jag känner. För att vara snäll."

Nu uttalar sig Jesper Alm om varför man valde att inleda straffläggningen med fyra zorroförsök.

– Vi vill ge oss själva så stor chans som möjligt att vinna. Vi trodde att vi hade det på det här sättet, säger Alm.

– Jag tror inte det är många spelare i SSL som uppskattar zorrostraffar, men nu är det ett slutspel och vi kommer göra allting för att vinna. Är det enligt reglerna så…ja, vi kommer göra allting för att vinna. Det är det sättet vi ansåg ge oss störst chans på men tyvärr räckte det inte igår.

Kom ni fram till det gemensamt, att ni skulle köra zorrostraffar?

– Det är precis som jag sa: Det var så vi trodde att vi skulle ha störst chans att vinna straffläggningen. Nu får vi se, det gick inte vägen och Storvreta vann. Det gav inte det resultat vi ville och vi får utvärdera hur vi ska göra om det blir så en gång till.

Vart står du i debatten om zorrostraffar?

– Jag vet inte hur längesedan de ändrade regeln, men jag har inte lagt en straff sedan dess. Det är inte för att jag inte skulle göra mål: Jag är inget större fan av det själv.

– Visst, straffar är väl aldrig 50/50, men det är en väldig nackdel för målvakterna att man kan zorra. Det var skillnad mot hur det var förr, när du inte fick dra bollen bakåt. Då krävdes det lite mer skicklighet att göra en zorrofint. Men nu…lyckas du få upp bollen ni hooken så är det bara att köra.

Hoppas se en regeländring: “Tror det flesta vill det”

Alm ser gärna att man att man gör någon form av regeländring när det kommer till den här typen av straffar.

– Det tror jag i princip att de flesta skulle göra. Sen, vad det skulle vara, vet jag inte, om man inte skulle få dra bollen bakåt. Det finns gränsfall där också. Är golvzorro att zorra eller inte zorra?

Vad tycker om Parsjös uttalade att det borde finnas ett gentlements agreement mellan klubbarna, att man inte zorrar på straff?

– Skulle det finnas så är det en sak. Men det känns som X antal lag har använt sig av det i seriespelet de här åren. Vi kommer göra allt för att vinna. Vi har inte lagt ner så här mycket tid på någonting för att sen inte ge 100 procent för att vinna.

– Regeländring är jag för, men vi spelar efter reglerna och jag kommer göra allt som står i min makt för att vinna. Är det att kliva in från bänken, iskall, och göra en zorrostraff? Då får det vara det. Det viktigaste är att jag kan gå in i omklädningsrummet och se alla mina lagkompisar i ögonen, och säga att vi gjorde allt för att vinna.

Måns sa också att det vara är ni som utnyttjar det på det här sättet.

– År det så, så är det så. Som sagt, jag är inget superfan av det själv men jag tycker om att vinna matcher med Linköping. Ändra reglerna, absolut, men vi kommer göra allt för att vinna.

– Jag förstår honom, jag har inte träffat en enda målvakt som sagt: ”Zorrostraffar, fan vilken häftig grej”. Jag förstår att alla hatar det, det kan inte var lätt att rädda.

Det har varit en rätt så snäll matchserie – kommer det bli mer känslor efter allt som hände senast?

– Det är inga problem om det blir mer känslor, det känns snarare som att det är det man vill ha. Det är kul att spela slutspel på grund av att det är så mycket slutspel. Är det här något som kan ge tändvätska till serien så tror jag absolut att det är något som kan gynna oss.

– Vi är ett stort och tungt lag som mår bra när det är mycket fysisk kamp, så jag ser gärna att det blir mer känslor. Det tror jag också att folket på läktarna och de som sitter hemma i TV-sofforna också tycker är kul. Idrott är som bäst när det är mycket känslor inblandat.

ANNONS

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: