Foto: Per Wiklund
Superligan

Han ersätter Johan Schönbeck som huvudtränare för Växjö

ANNONS

Plockar in finsk tränare från den schweiziska ligan: "Växjö Vipers som klubb är verkligen professionell"

I slutet av januari blev det officiellt att Växjös huvudtränare Johan Schönbeck skulle lämna sin roll efter säsongen, detta för att bli förbundskapten för Schweiz herrlandslag.

Nu har Växjö hittat sin ersättare i form av finländaren Jyri Korsman.

Den nyblivna 41-åringen ansluter närmast från schweiziska Floorball Köniz, en förening han verkat i sedan fem år tillbaka. Höjdpunkten i hans sejour där var ligatiteln man tog säsongen 2020/21. Köniz slutade tvåa i grundserien den här säsongen och slog sedan ut Tigers Langnau i kvartsfinalen med 4-2, nu stundar semi mot Rychenberg Winterthur.

Korsman har också varit huvudtränare för finska EräViikingit samt assisterande i Happee från samma land. Han har också haft en roll om assisterande förbundskapten för Finlands U19-herrar.

– Från det ögonblick Erik (Eskils, sportchef) kontaktade mig gick allting väldigt smidigt och kändes rätt. Växjö Vipers som klubb är verkligen professionell och jag ser en riktigt stor potential i laget. Jag ser fram emot att fortsätta Niklas Nordéns och Johan Schönbecks arbete, säger Korsman till Växjös hemsida och fortsätter:

– Jag tror att det finns en intressant utmaning framför oss, vilket jag tycker är väldigt motiverande. Jag tycker också mycket om Växjö som stad - jag besökte den två gånger när jag arbetade med herrarnas U19-landslag.

Korsman beskriver sedan sin coachingstil som ”spelarorienterad och holistisk”.

– För mig är det alltid viktigt att börja med att bygga upp en kultur och definiera vilka vi vill vara och hur vi arbetar tillsammans. Spelare är alltid människor först, efter det kommer deras idrottsliga identitet. På grund av detta bör varje spelare tränas på olika sätt och hans mål och personlighet bör beaktas i coachningen.

– Coachningsprocessen bygger på ett holistiskt tillvägagångssätt som tar hänsyn till spelarens och lagets fysiska, psykologiska, sociala och innebandybehov. Som tränare vill jag gärna tro att jag är en krävande, lättillgänglig tränare som fokuserar på detaljer.

Korsman får också frågan hur han vill stärka laget ytterligare, och svarar då:

– Jag tror att jag kan bidra med nya idéer till laget och har redan haft bra diskussioner med Johan om i vilken riktning laget ska utvecklas. Spel och spelutveckling är min passion. Jag tror att genom att kombinera finsk spelfilosofi, schweiziskt sätt att göra saker, med Växjös starka spelkultur, kan vi ta stora utvecklingssteg framåt. 

– Vid sidan av utvecklingsarbetet gör jag allt jag kan för att hjälpa laget att också nå tävlingsmålen. Mina tidigare lag har vunnit cupen och nått Superfinalen både i Finland och Schweiz, så nu är det dags att göra samma sak i Sverige också.

ANNONS

TV: Säsongens dråpligaste utvisning?

Bisarra starten på SM-slutspelet!

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: