Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Tronskiftet kan bli ett faktum: "Malmö har mycket press"

ANNONS

IBK Lund kan nå en historisk slutspelsplats idag: "Många i föreningen som ser fram emot att få heja på oss där"

Efter att ha slagits för sin existens i SSL de två senaste åren så gör nu IBK Lund sin bästa säsong någonsin i högstaligan. Med en omgång kvar att spela ligger man på slutspelsplats, bara lokalkonkurrenten Malmö har chansen att gå förbi.

Lund har tagit en poäng mer än Malmö så lyckas man vinna dagens match borta mot tabellfyran Falun så är den historiska slutspelsplatsen säkrad. Malmö möter i sin tur nästjumbon Nacka på hemmaplan.

– Det är lite spänt såklart. Som du säger så är det ju en historisk möjlighet vi har framför oss. Samtidigt så har vi ju ofta bra matcher mot Falun med oss sedan tidigare. Vi har plockat många poäng mot dem de senaste säsongerna. Det är ingen omöjlig uppgift, säger Lisa Stellansdottir, forward i Lund, till Innebandymagazinet.

Både Falun och Lund var nykomlingar i SSL 2020/21 och har sedan dess ställts mot varandra vid fem tillfällen. Jämnt har det varit när man mötts: Lund har visserligen vunnit fyra av matcherna men allt som oftast har det bara varit ett mål som skiljt lagen åt.

– Nu var inte jag när vi mötte dem hemma i höstas (4-3 till Lund efter sudden) men min bild är att att de har blivit bättre med åren. Samtidigt mår vi bra av att möta bra motstånd, när det blir hög fart och mycket intensitet. Det syns i våra resultat och kan passa oss bra.

Kan bli bäst i Skåne för första gången

Malmö har i sin tur ett lättare motstånd då man alltså möter Nacka hemma. Nacka har redan åkt ur men slog visserligen topplaget Västerås Rönnby på hemmaplan senast.

Känns det som att ni kommer behöva ta alla tre poäng mot Falun för att ta er till slutspel?

– Tar vi två poäng så har vi I alla fall goda förutsättningar. Men tre poäng är skönt såklart, för då är det ju säkert. Men samtidigt så får man inte underskatta Nacka heller. De visade ju upp sig denna helgen som var mot Rönnby, och när man inte har så mycket att spela för längre så kan det ju vara tändvätska också att få avsluta på ett bra sätt.

Lund har fått infinna sig i att vara lillasyster till Malmö de senaste åren. Malmö gjort åtta raka säsonger i SSL, tagit sig till slutspel vid fyra tillfällen, och alltid slutat före Lund i tabellen.

Vilket lag har mest press på sig då av er och Malmö att ta sig till slutspel?

– Jag skulle nog tro att Malmö känner mycket press. Dels för att att det är ett Skånederby där de vill vara det bättre laget, men också för att det ändå ligger på dem att de måste ta poäng för att gå om. 

– Vi behöver ju ta poäng för att vi behåller vår plats, men det är ändå vi som ligger där nu. För vår del är det ju ändå fantastiskt kul att gå till slutspel, det är ju första gången och vi har ju inte lika mycket historik att försvara. Oavsett hur det blir den här säsongen så ska ju alla tjejerna i Lund ta med sig en otroligt bra säsong där vi ligger klart bättre än vi har gjort tidigare.

Skulle det vara ett stort misslyckande för Malmö om de missar slutspelet?

– Ja, det är väl klart att de har haft en lite sämre period nu de senaste matcherna. Samtidigt får man väl säga att det är ju en otroligt tajt tabell. Åkersberga har gjort en jättefin säsong som nykomlingar och Kalmarsund är redan i slutspel, så det är ju otroligt jämnt. Det är svårt att säga att det är någon som har gjort det dåligt. Alla har gjort det väldigt bra.

Hur stort vore det då för er i Lund att ta er till slutspel för första gången?

– Varje milstolpe är stor och vi har kommit förbi många milstolpar de senaste åren. Mitt tidigare lag, SödraDal, som tillsammans med Lugi blev IBK Lund, var uppe och nosade på ett kval för längesedan men lång stadigt i division 1 länge. Nu har vi tagit kliv med de här unga tjejerna som jag har sett växa upp i den här klubben.

– Vi visar att vi hör hemma i SSL, och det är klart att ett slutspel vore fantastiskt kul och en stor grej. Det är många i föreningen som ser fram emot att få heja på oss i den delen också, som alla supportrar runt omkring och ungdomar som hjälper till på matcher. Det är ett stort ekipage som har tagit oss hit.

Gjorde comeback mitt under säsongen

Stellansdottir är en av Lunds mest erfarna spelare. 27-åringen har tidigare spelat i SSL, främst med Linköping men också en kort sejour i just Malmö, men har inte heller hon lyckats ta sig till slutspel innan.

– Det hade ju varit fantastiskt kul, någonting som man inte har varit med om innan, och som man kanske inte riktigt såg framför sig i början av den här säsongen då jag inte spelade i början.

Säsongen inleddes alltså utanför innebandyplanen då Stellansdottir hade tagit en paus från spelandet, hon sedan anslöt mitt under säsongen. Vad som händer framöver vet hon inte i dagsläget.

– Det är många bitar som ska pusslas ihop. Det var ett tufft beslut att lämna i somras. Jag tog beslutet ganska sent även då. Det är svårt att bestämma sig, men nu får vi fokusera på den här säsongen och se hur det blir.


TV: Här slår Sam Madani nytt poängrekord i Allsvenskan

Bele Barkarby-forwarden blev historisk när han gjorde sin 88:e poäng under samma allsvenska säsong.

ANNONS

TV: Magnus Fredriksson efter SSL-dramat: "Hur har det här gått till?"

Ger sin syn på nedflyttningskampen och slutspelsvalen: "Laget med störst frågetecken – har de lurat oss?"

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam lyckades bärga segern mot IBK Lund Drömläge för Pixbo Wallenstam att avgöra mot IBK Lund efter ny seger Pixbo Wallenstam fick en drömstart – vann mot IBK Lund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Målfest för Rönnby IBK hemma mot IBK Lund

Den här artikeln handlar om: