Foto: Tomas Brandt Wangel
SSL

Stjärnans oro mot Sirius: "Hennes syfte var bara att skada mig"

ANNONS

Veera Kauppi om rädslan att möta Sirius: "Tyvärr kan man inte känna sig trygg på planen när vi möter det där laget"

Efter helgens möte mellan jumbon Sirius och svenska mästarna Thorengruppen i Svenska Superligan blossade det upp ett ordkrig mellan lagen i media. Thorengruppens tränare Daniel Jernberg gick ut i lokalmedia efter matchen och kritiserade Sirius för att spela för tuff och för tråkig innebandy. Sirius-stjärnan Sara Attermo gav svar på tal i Expressen och försvarade Sirius spel med att det inte alls var över gränsen, hon tyckte istället att Thorengruppen förstörde för svensk innebandy. Läs mer om ordkriget här

Efter ordkriget i media tog ett nytt över men på sociala medier istället där det blossade upp ett "Twitterkrig" mellan stjärnorna Matilda Östlund Visén och Veera Kauppi, om vilket lag som egentligen spelade fulast. Läs mer om det här

Innebandymagazinet har pratat med Thorengruppen-stjärnan Veera Kauppi om både matchen och efterspelet och hon säger så här om matchen som Umeålaget vann med 6-1. 

– Jag tycker att vi gör ändå ett stabil match. Sedan har vi väldigt mycket boll. Det kanske inte är den roligaste match jag spelat när Sirius backar hem så som de gör. Men vi gör det som behövs för att ta tre poäng så vi kan vara nöjda.

Coach Jernberg tyckte att Sirius inte försökte vinna matchen, utan att de parkerade bara bussen för att hålla nere siffrorna. Och han kritiserade att flera spelare spelade över gränsen. Han sa också att ni hade bollen i 95 procent och att det inte var roligt att bara spela mot ett mål. Var matchen så tråkig att spela som han ville få det till? 

– För min del kan jag säga att efter det som hände så var det verkligen inte en rolig match. Tyvärr kan man inte känna sig trygg på planen när vi möter det där laget. Det tar min fokus från att spela innebandy och det är inte en rolig känsla. Men det är deras gameplan. Jernberg får tycka precis som han gör. Sirius försöker hålla ner siffrorna och de lyckades helt okej med det men vi vann ändå med 6-1. De var inte nära att vinna matchen men jag kan konstatera att det inte var en rolig match att spela.

Varför kan du inte känna dig trygg på planen när ni möter Sirius?

– Jag tror att många har sett klippet på Twitter. Det är samma spelare som var med i den situationen som när jag bröt handleden för drygt ett år sedan. Hon väljer att tackla mig igen när bollen inte var i närheten. Hennes syfte var bara att skada mig. Jag förstår inte varför hon gör så. 

Klippet som Kauppi refererar till la hon upp på Twitter som svar till Siriusmålvakten Matilda Östlund som hade lagt upp ett klipp innan från matchen. Östlund Visén hade citerat Jernbergs uttalande om att Sirius spelade över gränsen och kontrade med ett klipp på en situation där hon menade på det omvända. På klippet hade hon lagt in texten “Fingertoppskänsla, du behöver ju inte bli sur eller var det en lyckospark kanske”. En situation som Kauppi bara skrattar åt:

– Jag skrattade lite grann när jag såg det för vår spelare försöker kliva över henne och inte sparka henne. Man ser ju att hon tar upp knät och försöker verkligen inte sparka henne. Det är hennes uppfattning och jag förstår att de är desperata nu när de är på väg ut. Då måste de hitta sätt att försöka störa oss. Än så länge har de inte lyckats med det. Som sagt, de är på väg ut från SSL och försöker bara fokusera på helt fel saker. Det kanske är därför de inte kunnat prestera så bra för att de fokuserar på massa andra saker och inte så mycket på innebandy.

För drygt ett år sedan missade Kauppi ett par månader på slutet av grundserien på grund av en tackling från samma Siriusspelare, Virve Bjerkefeldt. Tacklingen lede till att Kauppi fick en fraktur på armen. I klippet som Kauppi la upp på Twitter från det senaste mötet tacklar samma spelare omkull henne igen utanför spelet. Något som Kauppi reagerar starkt på. 

– Alla måste ta ansvar för sitt eget beteende men när hon valde att inte göra det så var det väldigt tråkigt att domarna inte såg något. Alla kan nog hålla med om att det måste vara en utvisning, minst. Det var väldigt tråkigt. Jag var inte beredd för att bollen var inte nära oss. Så jag slog i bakhuvudet när jag ramlade på ryggen och slog rumpan i golvet. Jag hade bara väldigt mycket tur att det inte blev värre än så. Så jag spelade resten av matchen med smärtor och jag har fortfarande kvar lite grann.

Det som retar upp Thorengruppen-stjärnan mest är att Bjerkefeldt inte bett om ursäkt någon av gångerna. 

 – Hon har inte hört av sig någonting efter de här händelserna. Oavsett om du gör något med meningen eller inte så ska man ändå kunna be om ursäkt. Framför allt när någon skadar sig. Hon har inte gjort det så därför kan jag inte förstå det och därför har jag inte mycket bra saker att säga om henne. Jag tycker hon gör väldigt mycket onödiga och dumma saker på planen.

Det mesta talar för att Sirius kommer att åka ur SSL då de har 14 poäng upp till säker mark när det återstår 18 poäng att spela om. Det låter inte som att du kommer att sakna Sirius om de åker ur?

– Nej, det kommer jag inte göra. Det kan jag lätt säga.

Sirius Sara Attermo gick i taket efter Jernbergs uttalande i media om att Sirius inte försökte vinna matchen utan bara parkerade bussen för att hålla nere siffrorna. Så hon kontrade i en artikel med Expressen och anklagade Thorengruppen för att förstöra svensk innebandy.

– Man är så trött på deras snack: ”Vi utvecklar innebandyn”. Bullshit. Ni förstör den. Det räcker med att det är noll spänning internationellt. Det är förödande att det inte är spänning i SSL heller. Jag hoppas fler lag gör som vi och bara går in för att förstöra deras spel så att det blir mer jämnt. Det är bättre för sporten på sikt, sa Attermo till Expressen

Ett uttalande som Kauppi har viss förståelse för.

– Jag kan hålla med i vissa saker. Jag förstår vad hon är ute efter. Det är klart att i idrott vill man ha spänning och tajta matcher och känslor och tuffa kamper. Men att vi förstör innebandyn… de är bara frustrerade. De vill försöka hitta saker som kan störa vårt jobb. Jag håller inte med där men jag förstår varifrån det kommer, men förstår inte riktigt varför de uttalar sig så.

Du säger att du du håller med i vissa saker hon säger. Kan du själv känna samma frustration som spelare i finska landslaget att Sverige är för bra för innebandys bästa med tanke på att de har vunnit 8 raka VM-guld?

– Nej, inte riktigt. I de stora matcherna har inte Sverige varit så överlägsna. Det går inte att jämföra med Sirius och Thorengruppen på samma sätt som Sverige och Finland. Sverige har ju haft ett väldigt bra lag genom åren och resultatmässigt har de vunnit allt som går att vinna. Finland har ju inte gjort det på många många år. Men om man tittar på matcherna som vi spelat i de senaste VM-turneringarna, så har vi varit väldigt nära. Så man ska titta bakom resultaten tycker jag. Sverige har varit det bästa laget på damsidan men tittar man på herrsidan så är det väldigt annorlunda. Men vi gör allt för att ta ikapp och jag tror att vi kommer lyckas med det på damsidan också. Men tycker Attermo att det inte är spännande internationellt så har hon nog inte sett de senaste VM-finalerna. 

Fotnot: Innebandymagazinet söker Virve Bjerkefeldt.

Matchrapporter: Målfest när Thorengruppen krossade IBK Lund i Thoren Arena Målfest för Thorengruppen borta mot Kais Mora Formstarka Thorengruppen vann mot Täby Thorengruppen vann toppmötet mot Pixbo Wallenstam Storseger för Thorengruppen hemma mot Malmö FBC

Den här artikeln handlar om: