VÄRLDENS BÄSTA SPELARE 2022
Foton: Per Wiklund & IFF/Anssi Koskinen
Internationellt

Världens bästa innebandyspelare: Emil Johansson

ANNONS

IBF Faluns och svenska landslagets kapten utsedd till världsetta för andra gången.

In English: World's best floorball player: Emil Johansson

30-årige Emil Johansson blev framröstad som världens bästa innebandyspelare på herrsidan första gången 2019. När Innebandymagazinet nu delar ut utmärkelsen för 18:e året i rad, i samverkan med förbundskaptener och internationell media, går priset till Ersboda SK-produkten igen.

Motivering: Emil Johansson är en komplett innebandyspelare, offensivt och defensivt. Som kapten i både klubblaget Falun och svenska landslaget tar han stort ansvar på planen och får väldigt mycket speltid i viktiga matcher. Han är också bäst när det gäller som mest, det visade han med två viktiga mål tidigt i senaste VM-finalen. Under år 2022 vann Johansson SM-guld, World Games-guld och VM-guld.

– Jättehäftigt och det finaste individuella priset du kan få i vår sport. Jag känner att jag är på högsta nivån i Sverige och internationellt och jag har haft ett mycket bra år som spelare, säger Emil Johansson.

Två mål i VM-finalen. Foto: Per Wiklund

År 2022 kunde inte ha gått bättre för Emil Johansson med SM-guld, World Games-guld och VM-guld. I VM-finalen spelade Johansson en avgörande roll då han gjorde två av Sveriges fyra första mål mot Tjeckien.

– VM var en bra turnering för mig och jag kunde växla upp när det behövdes. Jag hade kanske inte huvudrollen i semifinalen och finalen men jag hade en aktiv roll i att vi besegrade Finland och Tjeckien. Vår femma fungerade magnifikt under dessa tio dagar.

“Jag nöjer mig inte”

Hur minns du tillbaka på World Games?

– Grym upplevelse och otroligt kul att spela en turnering i USA. Det var kortare speltid och förre spelare vilket ställde högre krav på oss som var där. Lettland gjorde det mycket bra men i slutet av dagen var det ändå Sverige som vann rättvist.

Du fick extremt mycket speltid i SM-slutspelet förra året!

– Det är kul att spela mycket och jag orkar att spela mycket och jag har inget emot att leverera mycket. När kroppen känns bra kan jag spela extremt mycket och ju mer förtroende jag får att spela, ju bättre för mig och förhoppningsvis laget. Jag gillar att spela med fart, komma bakifrån och göra mig mer oberäknelig. Jag nöjer mig inte. Det är den mentaliteten jag har. Man ska stanna upp och njuta när man får uppmärksamhet, men jag strävar alltid efter att vinna ännu fler titlar.

Är du bäst i världen?

– Jag är uppenbarligen det. Jag är där någonstans och har varit det nu år efter år. Jag är allround med både en offensiv och defensiv. Jag har kanske inte störst kilo på kroppen men vinner många dueller på plan och är alltid aktiv i mitt spel och ställer alltid frågor till motståndarna. Det är full fart hela tiden när jag spelar.

SM-guldet 2022 var Johanssons sjunde. Foto: Per Wiklund

Sveriges förbundskapten Thomas “Brolle” Brottman tycker att utmärkelsen gick till rätt spelare.

– Förutom att Emil är bland de bästa i klassen inom teknik, spelförståelse och fysiska attribut så vill jag påstå att Emil personifierar talesättet ”att betala priset” för att vinna. Han har vare sig någon empati eller något konsekvenstänk när det kommer till hur han använder sin kropp på planen. Hans kropp betalar priset för att tävla och att vinna i varenda aktion som han utför på planen. Och många gånger ser det ut att göra väldigt ont att vinna, säger Brottman.

Topp 10: Världens bästa spelare 2022
1. Emil Johansson, Sverige
2. Alexander Galante Carlström, Sverige
3. Tobias Gustafsson, Sverige
4. Marek Beneš, Tjeckien
5. Eemeli Salin, Finland
6. Albin Sjögren, Sverige
7. Hampus Ahrén, Sverige
8. Ondřej Němeček, Tjeckien
9. Justus Kainulainen, Finland
10. Christoph Meier, Schweiz

Världens bästa spelare år för år
2022: Emil Johansson, Sverige
2021: Tobias Gustafsson, Sverige
2020: Kim Nilsson, Sverige
2019: Emil Johansson, Sverige
2018: Eero Kosonen, Finland
2017: Alexander Galante Carlström, Sverige 
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2013: Rasmus Enström, Sverige
2012: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2009: Mika Kohonen, Finland
2008: Magnus Svensson, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2006: Anders Hellgård, Sverige
2005: Mika Kohonen, Finland

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan, vilket gör detta till 18:e gången ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Mika Kohonen har fått priset flest (5) gånger.

FAKTA

Emil Johansson

Född: 14 augusti, 1992

Klubb: IBF Falun

Moderklubb: Ersboda SK

Position: Back

Fattning: Left

Säsonger i SSL: 14

Matcher i SSL: 321

Poäng i SSL: 519 (220+299)

Landskamper: 87

Landslagspoäng: 89 (32+57)

SM-guld: 7 st

VM-guld: 3 st

Du kanske även vill läsa:
Emelie Wibron utsedd till världens bästa innebandyspelare
Emelie Wibron utsedd till världens bästa innebandyspelare
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Historik: Världens bästa spelare - år för år
"Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Plus "Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Den här artikeln handlar om: