VÄRLDENS BÄSTA SPELARE 2022
Foton: Per Wiklund
Internationellt

Emelie Wibron utsedd till världens bästa innebandyspelare

För andra gången på sex år är en svensk spelare utsedd till världens bästa innebandyspelare på damsidan.

In English: World's best floorball player: Emelie Wibron

30-åriga Emelie Wibron blir den femte svenska damspelaren att utses världens bästa innebandyspelare. 2022 var verkligen hennes år med SM-guld, bästa poänggörare i Svenska Superligan, samt utsedd till Årets forward i SSL och Årets spelare i Sverige.

– Det finaste individuella pris du kan få och väldigt ärofyllt. Jag vill att mina lag jag spelar för ska vara bäst och jag tar mitt ansvar för att landslaget och mitt klubblag vinner titlar, säger Emelie Wibron om att få utmärkelsen världens bästa spelare.

Motivering: Emelie Wibron har tillhört världstoppen i många år, men nu är hon bättre och mer komplett än någonsin. Förmågan att hålla en hög nivå i match efter match, och samtidigt avgöra de största och viktigaste matcherna, gör Emelie unik. År 2022 vann hon SM-guld med Thorengruppen och var bästa mål- och poänggörare i Svenska Superligan. Hon blev utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy och Årets forward i SSL.

Emelie Wibron har poängrekordet (201 poäng) i svenska landslaget. Foto: Per Wiklund

“Aldrig varit ett mål att bli bäst i världen”

Håller du med om att du är bäst?

– Jag tänker lag före individuellt. Jag tycker det är superkul med innebandy. Jag jobbar hårt i varje byte, är den som drar upp tempot i spelet och ser mig först och främst som en lagspelare. Jag vill se ett snabbt spel med snabba avslut och där vi snabbt tar tillbaka bollen.

– Förra säsongen gick mycket bra med titlar både i Sverige och internationellt. Den här säsongen har varit lika bra. Jag tycker jag har levererat bra då det krävs av mig att ta ännu mer ansvar vilket jag gjort.

– Det har aldrig varit ett mål att bli bäst i världen. Jag har gjort allt för laget och att vi ska bli så bra som möjligt men jag är jätteglad att få priset. Utnämningen som världens bästa innebandyspelare kommer jag garanterat uppskatta troligen ännu mer efter min aktiva karriär.

Hur fungerar serielunken efter 13-14 år på högsta nationella och internationella nivån?

– Har vi en bortamatch så vill jag inte bara spela av den. Jag vill få ut det bästa möjliga av varje match. Annars är det bortkastad tid och att kasta bort tiden vill jag inte eftersom jag annars kunde spenderat den med min familj i stället.

Under sin tid i klubbarna Sundsvalls IBF, RIG Umeå, IKSU, Pixbo Wallenstam och Thorengruppen har Wibron tagit 6 SM-guld, 6 VM-guld, 6 Europacup-guld, blivit utsedd till Sveriges bästa spelare två gånger och nu även blivit utsedd till världens bästa innebandyspelare.

SM-guldet 2022 var Wibrons sjätte. Foto: Per Wiklund

Sveriges förbundskapten Åsa “Kotten” Karlsson tycker att utmärkelsen gick till rätt spelare.

– Med en enorm vilja, professionalism, nyfikenhet och ständigt driv att utvecklas, hon är sällan nöjd efter en match, så har ”Empa” tillhört den absoluta toppen under en lång tid och hon blir bara bättre och bättre, säger Karlsson.

Topp 10: Världens bästa spelare 2022
1. Emelie Wibron, Sverige
2. Veera Kauppi, Finland
3. Maja Viström, Sverige
4. Wilma Johansson, Sverige
5. Oona Kauppi, Finland
6. Ida Sundberg, Sverige
7. Eliška Krupnová, Tjeckien
8. Ellen Rasmussen, Sverige
9. Milla Nordlund, Finland
10. Jana Christianová, Tjeckien

Världens bästa spelare år för år
2022: Emelie Wibron, Sverige
2021: Veera Kauppi, Finland
2020: Eliška Krupnová, Tjeckien
2019: Anna Wijk, Sverige
2018: Veera Kauppi, Finland
2017: Veera Kauppi, Finland
2016: Anna Wijk, Sverige
2015: Anna Wijk, Sverige
2014: Anna Wijk, Sverige
2013: Emelie Lindström, Sverige
2012: Emelie Lindström, Sverige 
2011: Emelie Lindström, Sverige
2010: Hermine Dahlerus, Sverige
2009: Karolina Widar, Sverige 
2008: Simone Berner, Schweiz 
2007: Karolina Widar, Sverige 

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2007 på damsidan, vilket gör detta till 16:e gången ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Anna Wijk har fått priset flest (4) gånger.


TV: Här slogs Anna Wijks poängrekord i landslaget av Emelie Wibron

Emelie Wibron har gjort 201 poäng i svenska damlandslaget och är med det bäst någonsin.

FAKTA

Emelie Wibron

Född: 27 februari 1992. 
Position: Forward. 
Fattning: Left. 
Klubb: Thorengruppen IBK. 
Tidigare klubbar: Sundsvalls IBF, RIG Umeå IBF, IKSU, Pixbo Wallenstam IBK.
Moderklubb: Sundsvalls IBF.
Landskamper: 117.
Landslagspoäng: 201 (115+86).
Meriter: 6 SM-guld, 6 VM-guld, 6 Europacup-guld, Årets spelare i Svensk Innebandy 2018/19 och 2021/22, Årets back i SSL 2011/12 och 2014/15, Årets forward i SSL 2015/16 och 2021/22, Årets rookie i SSL 2009/10, Världens bästa innebandyspelare 2022.

Du kanske även vill läsa:
Världens bästa innebandyspelare: Emil Johansson
Världens bästa innebandyspelare: Emil Johansson
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Historik: Världens bästa spelare - år för år
"Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Plus "Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten