VÄRLDENS BÄSTA SPELARE 2022
Foton: Per Wiklund
Internationellt

Emelie Wibron utsedd till världens bästa innebandyspelare

ANNONS

För andra gången på sex år är en svensk spelare utsedd till världens bästa innebandyspelare på damsidan.

In English: World's best floorball player: Emelie Wibron

30-åriga Emelie Wibron blir den femte svenska damspelaren att utses världens bästa innebandyspelare. 2022 var verkligen hennes år med SM-guld, bästa poänggörare i Svenska Superligan, samt utsedd till Årets forward i SSL och Årets spelare i Sverige.

– Det finaste individuella pris du kan få och väldigt ärofyllt. Jag vill att mina lag jag spelar för ska vara bäst och jag tar mitt ansvar för att landslaget och mitt klubblag vinner titlar, säger Emelie Wibron om att få utmärkelsen världens bästa spelare.

Motivering: Emelie Wibron har tillhört världstoppen i många år, men nu är hon bättre och mer komplett än någonsin. Förmågan att hålla en hög nivå i match efter match, och samtidigt avgöra de största och viktigaste matcherna, gör Emelie unik. År 2022 vann hon SM-guld med Thorengruppen och var bästa mål- och poänggörare i Svenska Superligan. Hon blev utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy och Årets forward i SSL.

Emelie Wibron har poängrekordet (201 poäng) i svenska landslaget. Foto: Per Wiklund

“Aldrig varit ett mål att bli bäst i världen”

Håller du med om att du är bäst?

– Jag tänker lag före individuellt. Jag tycker det är superkul med innebandy. Jag jobbar hårt i varje byte, är den som drar upp tempot i spelet och ser mig först och främst som en lagspelare. Jag vill se ett snabbt spel med snabba avslut och där vi snabbt tar tillbaka bollen.

– Förra säsongen gick mycket bra med titlar både i Sverige och internationellt. Den här säsongen har varit lika bra. Jag tycker jag har levererat bra då det krävs av mig att ta ännu mer ansvar vilket jag gjort.

– Det har aldrig varit ett mål att bli bäst i världen. Jag har gjort allt för laget och att vi ska bli så bra som möjligt men jag är jätteglad att få priset. Utnämningen som världens bästa innebandyspelare kommer jag garanterat uppskatta troligen ännu mer efter min aktiva karriär.

Hur fungerar serielunken efter 13-14 år på högsta nationella och internationella nivån?

– Har vi en bortamatch så vill jag inte bara spela av den. Jag vill få ut det bästa möjliga av varje match. Annars är det bortkastad tid och att kasta bort tiden vill jag inte eftersom jag annars kunde spenderat den med min familj i stället.

Under sin tid i klubbarna Sundsvalls IBF, RIG Umeå, IKSU, Pixbo Wallenstam och Thorengruppen har Wibron tagit 6 SM-guld, 6 VM-guld, 6 Europacup-guld, blivit utsedd till Sveriges bästa spelare två gånger och nu även blivit utsedd till världens bästa innebandyspelare.

SM-guldet 2022 var Wibrons sjätte. Foto: Per Wiklund

Sveriges förbundskapten Åsa “Kotten” Karlsson tycker att utmärkelsen gick till rätt spelare.

– Med en enorm vilja, professionalism, nyfikenhet och ständigt driv att utvecklas, hon är sällan nöjd efter en match, så har ”Empa” tillhört den absoluta toppen under en lång tid och hon blir bara bättre och bättre, säger Karlsson.

Topp 10: Världens bästa spelare 2022
1. Emelie Wibron, Sverige
2. Veera Kauppi, Finland
3. Maja Viström, Sverige
4. Wilma Johansson, Sverige
5. Oona Kauppi, Finland
6. Ida Sundberg, Sverige
7. Eliška Krupnová, Tjeckien
8. Ellen Rasmussen, Sverige
9. Milla Nordlund, Finland
10. Jana Christianová, Tjeckien

Världens bästa spelare år för år
2022: Emelie Wibron, Sverige
2021: Veera Kauppi, Finland
2020: Eliška Krupnová, Tjeckien
2019: Anna Wijk, Sverige
2018: Veera Kauppi, Finland
2017: Veera Kauppi, Finland
2016: Anna Wijk, Sverige
2015: Anna Wijk, Sverige
2014: Anna Wijk, Sverige
2013: Emelie Lindström, Sverige
2012: Emelie Lindström, Sverige 
2011: Emelie Lindström, Sverige
2010: Hermine Dahlerus, Sverige
2009: Karolina Widar, Sverige 
2008: Simone Berner, Schweiz 
2007: Karolina Widar, Sverige 

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2007 på damsidan, vilket gör detta till 16:e gången ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Anna Wijk har fått priset flest (4) gånger.


TV: Här slogs Anna Wijks poängrekord i landslaget av Emelie Wibron

Emelie Wibron har gjort 201 poäng i svenska damlandslaget och är med det bäst någonsin.

FAKTA

Emelie Wibron

Född: 27 februari 1992

Position: Forward

Fattning: Left

Klubb: Thorengruppen IBK.

Moderklubb: Sundsvalls IBF

Säsonger i SSL: 13

Poäng i SSL 2022/23: 81 (45+36)

Du kanske även vill läsa:
Världens bästa innebandyspelare: Emil Johansson
Världens bästa innebandyspelare: Emil Johansson
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Förbundskaptenerna hyllar världsettorna: "Blir bättre och bättre"
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Historik: Världens bästa spelare - år för år
"Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Plus "Kärleken till innebandy har Emil och Emelie gemensamt"
Den här artikeln handlar om: