BÄST I VÄRLDEN 2021
Foton: IFF & Per Wiklund
Internationellt

Tobias Gustafsson utsedd till världens bästa innebandyspelare 2021

ANNONS

Storvretabacken får priset för första gången efter bland annat sina avgörande insatser i VM-turneringen där Sverige tog guld. "Det är fantastiskt att vinna detta pris. Jag känner mig enormt hedrad. Jag är även väldigt stolt över mig själv, att jag tagit mig till den nivån jag är på nu", säger Tobias Gustafsson till Innebandymagazinet.

75 nationer är anslutna till Internationella Innebandyförbundet där det finns över en miljon spelare, varav drygt 350 000 tävlingsspelare runt om i världen. När Innebandymagazinet för 17:e gången utser världens bästa spelare efter att förbundskaptener samt media röstat står det klart att en svensk är bäst i världen 2021 på innebandy.

– Tack så mycket. Det känns såklart väldigt, väldigt bra. Jag har jobbat hårt och dedikerat mig till innebandyn under många år nu och jobbat mycket med detaljer i mitt spel för att hela tiden bli bättre och bättre. Jag har alltid velat bemästra alla delar av spelet och jag tror att det är det som gjort mig rätt allround, och jag tror att i dagens innebandy så kan man inte bara vara bra på en sak, man måste vara lika bra offensivt som defensivt, säger Gustafsson.

Vad tror du varit avgörande stegen i din karriär för att ha lyckats som du gjort?

– Det är flera saker som varit avgörande. Först och främst älskar jag sport. Jag höll på med många idrotter som ung där jag först vid 16-17 års ålder valde att bara satsa på innebandyn. Jag tror att man kan ta med sig saker från andra sporter in i innebandyn, i mitt fall bidrog hockeyn mycket till min balans och att jag blev stark i närkampsspelet. Sedan tror jag även att det är lätt att "tröttna" om man bara håller på med en och samma sport 4-5 gånger i veckan från tidig ålder.

En annan avgörande del i 29-åringens karriär har varit det nära samarbetet med mentalcoachen Ronnie Lindahl.

– Det är helt rätt. Ronnie gav mig nycklar för att bygga upp det självförtroende jag har i dag när jag står på planen och han lärde mig hur man hanterar press och stress. Utan hans hjälp hade jag aldrig varit på den nivån jag är idag.

Storvretaspelaren nämner även just flytten till Storvreta som det där sista steget som behövdes i hans utveckling som innebandyspelare.

– Förutsättningarna i Storvreta IBK, miljön och spelarna jag spelat med är de största anledningarna till att jag utvecklats så mycket under de senaste åren.

Hur är det att representera Storvreta i SSL?   

– Storvreta är den mest anrika förening vi har i innebandy-Sverige och det har från första dagen jag kom hit varit en ära att få bära klubbmärket. Storvreta har fans runt om i hela landet och det är häftigt att se supportrar med Storvretatröjor på läktaren när vi möter exempelvis Helsingborg i Skåne.

Tobias studerar för att bli ingenjör inom elektroteknik och enligt honom fungerar det utmärkt att spela i landslaget och i SSL.

– Att studera fungerar väldigt bra att kombinera med elitkarriären som innebandyspelare. Det blir lite plugg ibland på bussresorna men det är det värt.

Hur upplever du landslagsåret 2021? Först var hela den internationella verksamheten avstängd i över ett år och sedan augusti har det exploderat.

– Det var varit annorlunda och intressant. De nya förbundskaptenerna Nordén och Brottman kom in med en massa ny energi och nya spelidéer som kändes intressanta. Samtidigt satte restriktionerna stopp för mycket och vi kunde inte ses lika ofta som tidigare år, vilket försämrade våra förberedelser inför VM. Men vi tog vara på tiden vi fick ihop på bästa sätt, för när vi sedan åkte till Finland så kände vi oss trygga i spelet och gruppen kändes sammansvetsad.

Hur var den innersta känslan i VM-finalen när Finland kvitterade till 4-4 och Hartwall Arena kokade?

– När Finland gjorde 4-4 så var det såklart tungt. Ljudvolymen där och då var det värsta jag varit med om men trots Finlands momentum och att vi tappat en rätt betryggande 4-2-ledning så hade jag ändå en rätt bra känsla i kroppen.

Vad fick dig att våga ta ett ordentligt initiativ i VM-finalen i näst sista minuten som ledde till 5-4-målet?

– Det är svårt att säga exakt vad det var men jag har sagt till mig själv sedan senaste VM-finalförlusten att jag vägrar att förlora en VM-final igen så det kanske var det som fick mig att, när tillfället tillslut dök upp, ta det.

Det var ett magiskt ögonblick, kan du ta oss med och förklara hur du kände och tänkte i just detta ögonblick som redan nu är en klassiker i svensk innebandy?

– När jag vann bollen så skulle jag bara framåt, efter närkampen med finska forwarden så såg jag att jag hade fått några meter till deras back och jag bestämde mig för att bryta in och skjuta. Jag tittade inte alls på målvakten utan fokuserade bara på att skjuta runt backens fötter samtidigt som jag ville dra den lågt mot första. När jag inser att bollen har gått in så exploderar känslorna och jag blir så glad att jag får en liten blackout där i några sekunder.

TV: Se Tobias Gustafssons avgörande mål i VM-finalen här

Hur har tiden efter VM-festen varit för dig, förstår att det är en häftig bubbla att vara del i men hur blir det efteråt?

– Även om jag älskar att vara i VM-bubblan så är det väldigt skönt att komma tillbaka till verkligheten och träffa familj och vänner. Nu blev det lite speciellt då jag drog på mig influensan i stort sett direkt när jag kom hem och låg nedbäddad med feber i fem dagar. Men visst saknar man VM-pulsen och den där bubblan. Därför kan jag berätta att finalen har rullat några gånger på TV:n.

Redan i november 2022 är det ett nytt VM och då är innebandyvärlden sig lik från förr. Nu är det de andra nationerna som jagar och för varje år som går kommer även nationer som Tjeckien och Schweiz allt närmare, eller hur?

– Ja, VM i Schweiz kommer bli tufft det med. Finland kommer såklart vilja ha revansch.  Tjeckien kändes starka nu under VM och med lite rutin på alla deras yngre spelare kommer de vara bättre nästa år och Schweiz kommer ha ett massivt stöd på läktarna som kommer göra dem bättre än någonsin. Så för oss så gäller det att göra en ännu bättre turnering än i Finland om vi vill ha chansen att försvara VM-guldet.

Vilka personer vill du tacka speciellt mycket för din karriär efter en utmärkelse som denna?

– Jag vill framförallt tacka min familj för allt stöd och kärlek de givit mig under åren. Mamma och pappa har alltid varit mina största supportrar och åkt land och rike runt för att se mig spela. De har alltid uppmuntrat mig att ha kul på planen. Deras stöd betyder allt och jag vet att utan dem hade jag aldrig tagit mig så här långt.

Har du själv haft några förebilder när du var yngre?

– Absolut, mina förebilder när jag var ung var Markus Palokangas i Balrog och Mattias Samuelsson i Storvreta. När jag blev äldre fick jag inte bara äran att spela tillsammans med dem utan även lära känna dem. Otroliga innebandyspelare men ännu bättre människor.

Du har blommat ut till en världsspelare lite senare i karriären. Kan du berätta hur din nyckel till framgång har varit?

– Mitt framgångsrecept är att jag haft tålamod med min utveckling. Jag hade ingen stress att komma till SSL och valde att få speltid och utvecklas i Allsvenskan i lugn och ro innan jag som 20-21-åring tillslut debuterade i SSL.

Och då var du redo för nästa steg?

– Det är så jag känner. När jag väl kom upp till SSL så var jag redo att lägga ner den träning som krävs för att bli bra. För det är just hård träning, under många år, som jag tror föder framgång. Ska man bli duktig gäller det att hela tiden utveckla sitt spel och man ska ta vara på varje träning och match för att testa nya saker.

 

Fakta: Tobias Gustafsson

Född: 17 oktober 1992 (29 år).

Position: Back.

Fattning: Left.

Klubb: Storvreta IBK.

Moderklubb: Hölö/Mörkö IF.

Landskamper: 65.

Poäng i A-landslaget: 57 (32 mål, 25 assists).

Meriter: 1 VM-guld (2021). 2 SM-guld (2017/18, 2018/19). Årets spelare i Svensk Innebandy (2017/18). Årets back i SSL (2017/18). Världens bästa innebandyspelare (2021).

 

Motivering: Tobias Gustafsson är en komplett innebandyspelare med en unik kombination av fysisk styrka, speluppfattning och teknik, en stjärna såväl defensivt som offensivt. År 2021 var han kapten i det svenska landslag som vann VM-guld i Helsingfors, där Gustafsson på ett spektakulärt sätt gjorde det avgörande målet i finalen men också var en ledande spelare genom hela turneringen. I klubblaget Storvreta är Gustafsson en av de stora nyckelspelarna och spelar med en väldigt hög lägstanivå.

 

Världens bästa spelare 2021

1. Tobias Gustafsson, Sverige

2. Sami Johansson, Finland

3. Jonathan Edling, Sverige

4. Marek Beneš, Tjeckien

5. Ville Lastikka, Finland

6. Emil Johansson, Sverige

7. Lukáš Bauer, Tjeckien

8. Justus Kainulainen, Finland

9. Hampus Ahrén, Sverige

10. Jan Zaugg, Schweiz
 

Världens bästa herrspelare genom tiderna

2021: Tobias Gustafsson, Sverige

2020: Kim Nilsson, Sverige

2019: Emil Johansson, Sverige

2018: Eero Kosonen, Finland

2017: Alexander Galante Carlström, Sverige

2016: Alexander Galante Carlström, Sverige

2015: Rasmus Enström, Sverige

2014: Kim Nilsson, Sverige

2013: Rasmus Enström, Sverige

2012: Mika Kohonen, Finland

2011: Mika Kohonen, Finland

2010: Mika Kohonen, Finland

2009: Mika Kohonen, Finland

2008: Magnus Svensson, Sverige

2007: Anders Hellgård, Sverige

2006: Anders Hellgård, Sverige

2005: Mika Kohonen, Finland

 

Fakta om utmärkelsen

Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan, vilket gör detta till 17:e gången ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Finske Mika Kohonen har fått utmärkelsen flest (5) gånger.

Du kanske även vill läsa:
World's best floorball player 2021: Tobias Gustafsson
World's best floorball player 2021: Tobias Gustafsson
Topp 10: Världens bästa innebandyspelare 2021
Topp 10: Världens bästa innebandyspelare 2021
Niklas Nordén: "Det är en helt komplett innebandyspelare"
Niklas Nordén: "Det är en helt komplett innebandyspelare"
Hyllas av tränaren: "Ser ut som att han käkat dunderhonung"
Hyllas av tränaren: "Ser ut som att han käkat dunderhonung"
"Kotilainen stod i vägen, sedan stod han inte i vägen längre"
"Kotilainen stod i vägen, sedan stod han inte i vägen längre"
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Historik: Världens bästa spelare - år för år
Den här artikeln handlar om: