Foto: Svensk Innebandy
Internationellt

Niklas Nordén: "Det är en helt komplett innebandyspelare"

ANNONS

Förbundskaptenen om att Tobias Gustafsson blivit utsedd till bäst i världen: "Superglad för hans skull"

Storvretabacken Tobias Gustafsson har för första gången blivit utsedd till världens bästa spelare, för hans prestationer under året 2021 där han bland annat bidrog starkt till att Sverige till VM-guld. Förbundskaptenen Niklas Nordén tycker att Gustafsson är väl värd priset.

– Jag är superglad för hans skull. Det är en helt komplett innebandyspelare. Jag tycker alltid att det är svårt att bedöma positioner mot varandra men Tobbe hanterar spelet på absolut bästa sätt. Hans spelintelligens är enorm, oavsett om det handlar om anfallsspel, försvarsspel eller vad som helst. Hela det målet som han gör till 5-4 mot Finland i finalen, där får man Tobbe precis som han är. Först tacklar han ner Peter Kotilainen, tar bollen och sedan gör han en offensiv tackling på Kotilainen en gång till. Och med kraft får han iväg ett skott. Det är Tobbe i ett nötskal, säger förbundskaptenen Niklas Nordén till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Han är en spelare som styr spelet på planen oavsett om han har bollen eller inte. Jag ska inte säga att andra anpassar sig, men när han går ut på planen så har han en enorm kraft som man känner av. Jag kommer ihåg vid första samlingen när vi körde nord mot syd-grejen och han spelade libero, när motståndarlaget spelade ner bollen i hörnet så var han där och tog bollen varenda gång. En forward i det andra laget sa då till sina medspelare att ”om Tobbe är inne så slå inte ner bollen i hörnet, slå den inte på mig då i alla fall”.

Tobias Gustafsson var en av två lagkaptener i landslaget under VM.

– Det var rätt häftigt när vi tog in honom som lagkapten och började prata med honom. Det var liksom inte bara ”här har du bindeln, nu kör vi”. Vi kan ha en kravställning på honom men han kunde också ha det på oss. Redan vid första kaptenssamtalet sa han ”så här vill jag ha det om jag ska vara kapten”. Det är en tänkare, otroligt klok som människa. Och enkel att vara med. Han har även en lekfullhet, om man ska sjunga när någon fyller år så är det Tobbe som tar ton först. Han kan ha den sidan också. En fantastisk människa.

Hur skulle du beskriva hans VM-turnering?

– Han blev som en klippa. Det är så jag vill beskriva honom, klippan i laget. Även när det kunde gå lite tungt, som i Schweiz-matchen, så var han ändå någonstans den som man kunde luta sig mot. Man vet om att nästa byte kommer Tobbe göra det riktigt bra, det var bara att ta rygg på honom. Jag är inte den som har haft flest träningspass med honom men man hittade enkelt och snabbt ett bra samarbete med honom. En häftig personlighet och häftig spelare.


TV: Tobias Gustafssons viljemål avgjorde VM-finalen

Brytning, offensiv tackling och tryckte in bollen! Återupplev Tobias Gustafssons otroliga 5-4-mål i VM-finalen mot Finland.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: