zorrostraffar
Superligan

Avslöjar detaljerna bakom zorroräddningen: "Ett chansspel"

ANNONS

Leo Torell Hagström berättar om hur han stoppade Michel Wöckes zorrostraff.

Måndagens möte mellan Linköping och Dalen blev händelserikt. Efter 65 minuters spel var ställningen 6-6 och matchen fick avgöras på straffar. Där gick Dalen segrandes, men straffläggningens kanske största prestation stod Linköpings målvakt Leo Torell Hagström för – om än med lite tur.

När Dalen skickade fram zorrospecialisten Michel Wöcke för en straff så var Torell Hagström förberedd på vad som komma skall – detta efter senaste matchen mot Helsingborg. 

Allt började med Daniel Johnssons zorromål mot mig. Jag var helt ute och simmade! Det fick jag höra rätt så mycket av Martin Laakso och Martin Hovlund (båda i ledarstaben), säger Torell Hagström till Innebandymagazinet med ett skratt.

Efter att ha släppt in Johnssons zorrostraff så satte sig Torell Hagström ner med målvaktskollegan David Henningsson för att resonera hur man ska agera vid zorrostraffar. 

– Det är ett chansspel egentligen. Vi bestämde oss för att man måste attackera, för annars är det helt kört som målvakt. 

Han tog även ett snack med lagets egna zorrospecialist, Jesper Alm, för att höra utespelarnas hemligheter när det kommer till zorrostraffandet. 

– Det är lättare att skjuta på backhand än på forehand. Så vi bestämde oss för att jag skulle attackera på backhand. 

Sagt och gjort: Leo Torell Hagström gjorde det han övat på och stoppade Wöckes zorroförsök, efter lite flyt. (Se straffen i spelaren ovan, tidpunkten i videon är 03.30)

– Men jag var lite sent ute och han fick över bollen, men så träffade han min klack. 

Är det svårt att tajma när man ska kliva ut, med tanke på hur snabbt det går i zorrandet?  

– På träningen kändes det väldigt enkelt men det är hundra gånger svårare på match, när det är andra saker man tänker på. Det blev inte alls som jag tänkt att jag skulle göra. I grund och botten skulle jag attackera bladet och det gjorde jag, men ibland har man tur också. 

Är den här typen av agerande framtiden för målvakter när man ska försöka rädda en zorrostraff?

– Ja, jag tror det. Men man måste tjuva ganska rejält för att göra så för annars får man ingen fart i det hela. Nästa gång någon ser att jag kommer ut så lägger han kanske bollen efter marken (skratt).

Wöcke är en känd zorrospecialist – måste man veta om det när man ska göra en sådan räddning, att det kommer komma en zorrofint?

– Det är svårt att säga. Man vet vilka som kan zorra mycket och vilka som gör golvzorros. Men jag tror det är svårt att läsa, man måste ha koll på att de kan zorra. Annars är man helt ute och simmar igen.

Under de senaste åren så har vi fått se flera exempel på hur målvakter försöker stoppa zorrostraffar. Djurgårdens Andreas Beckius lyckades fullt ut medans Hovslätts Philip Axelsson gjorde ett gott och innovativt försök.

Aritkelfoto: Skärmdump SportExpressen Play och Per Wiklund.

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: