Herrettan

Är det så här man ska rädda zorrostraffar i framtiden?

ANNONS

Hovslätts IK:s målvakt testar en ny variant för att försöka rädda en zorrostraff.

Zorrostraffarnas vara eller icke vara är en hetpotatis och en vattendelare ute i Innebandy-Sverige. Kritikerna menar på att det förlöjligar sporten och förminskar målvakternas chanser att rädda straffar för det är i princip omöjligt att rädda en bra slagen zorrostraff. 

I helgen fick vi se Hovslätts målvakt Philip Axelsson testa på en ny variant som är lite aggressivare mot skytten än vad vi brukar se vid zorrostraffar. Kolla in räddningsförsöket i klippet ovan. 

Dock lyckades CL98:s David Carrington att göra mål ändå men det var inte utan problem och kanske att en mer vältajmad “attack” mot skytten är framtidens melodi för att överraska skytten och få honom ur balans?

När de nya straffreglerna infördes för tre säsonger sedan pratade vi med nuvarande målvaktstränaren i damlandslaget, Pontus Boman, som svarade så här på frågan om det fanns något sätt att stoppa en bra slagen zorrostraff på.

- Det finns alltid ett sätt att göra räddningen, men jag har inte funnit något facit för det. Skytten är den som för dansen och jag tror att det kommer, nu ännu mer än förut, att handla om att läsa och följa spelaren, utan att bli för passiv. Möter du någon som är säker med klubban och som är uppmärksam så kommer aggressivitet inte att vara lösningen, är min bedömning.

Något som stöder Bomans teorier till fullo är väl att Axelssons aggressiva försök inte gick vägen medans en av förra säsongens största snackisar var Djurgårdenmålvakten Andreas Beckius innovativa variant för att rädda zorrostraffar, som du kan se här. Beckius variant funkade första gången men frågan är vad som händer om Axelsson slipar lite mer på sin variant, kommer den då bli facit som Boman söker efter eller inte? Det enda vi vet med säkerhet är väl att debatten om zorrostraffarnas vara eller icke vara kommer att fortsätta. 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: