VM i uppsala
Mikael Ahlerup om att VM ska spelas i Uppsala.
Foto: Per Wiklund och Svensk Innebandy
VM 2021 (Damer)

Ahlerup om kritiken från Kauppi: "Viktigt att man får med sig bakgrunden"

ANNONS

Svensk Innebandys generalsekreterare om debatten som handlar om att lägga dam-VM 2021 i Uppsala.

Den senaste tidens diskussioner i innebandy-världen har i mångt och mycket handlat om beslutet av att lägga damernas VM i Uppsala. Anledningen till missnöjet är att många anser att IFU Arena har för liten publikkapacitet (ca 2400) för sammanhanget, och att ett herr-VM aldrig skulle läggas i en sådan hall.

Thorengruppens finska storstjärna Veera Kauppi var bland de första med att ta upp diskussionen i offentliga rum, då hon skrev ett uppmärksammat inlägg på Twitter där hon kritiserade beslutet av att spela VM i IFU Arena.

– Kan du tänka dig att herrarna skulle spela ett mästerskap med en publikkapacitet på 2400, skrev hon bland annat.

Innebandymagazinet kontaktade Internationella Innebandyförbundets (IFF) generalsekreterare John Liljelund för att få hans bild av situationen, och då svarade han bland annat följande:

– Det var ett svårt val 2018, då IFF plötsligt ställdes inför faktumet att Kina gav tillbaka U19 WFC 2020. När vi sökte nya organisatörer för det eventet var det bara Sverige och där Uppsala som kom med en ansökan att slå samman U19 WFC 2020 och Dam WFC 2021, därav IFU som spelarena.

– Jag förstår väl att vi kommer att spela Dam WFC 2021 i en mindre arena än vanligt och att det väcker starka känslor. För IFF var det en fråga om att överhuvudtaget hitta en arrangör för dessa två evenemang, så vi fick välja mellan Pest och Kolera. IFF har 2019 ställt frågan om slutspelet kunde spelas i någon annan hall i Uppsala, men det var inte möjligt. Coronapandemin stängde sedan frågan helt och hållet.

Vi rekommenderar att läsa hela intervjun för att få full kontext på Liljelunds uttalanden.

Nu uttalar sig även det Svenska Innebandyförbundet. Mikael Ahlerup, generalsekreterare på förbundet, ger sin syn på kritiken i ett mail skickat till Innebandymagazinet:

Vi har full förståelse och respekt för Veera Kauppis åsikter och välkomnar debatten, men i den här frågan är det är viktigt att man får med sig bakgrunden till beslutet som togs i maj 2018, för att se den helhet som består av två delar. 

Första delen handlar om att Kina var utsedd arrangör för både U19-VM 2020 och dam-VM 2021, men då de av olika skäl inte kunde stå kvar som arrangör fick bland annat Svenska Innebandyförbundet frågan om att ta över värdskapet för mästerskapen. När vi hade fått frågan från IFF skickade vi med kort varsel och framförhållning ut en arrangörsförfrågan till de flesta stora destinationerna i landet. Ingen annan destination än Uppsala svarade ja och de presenterade samtidigt ett väldigt gediget och professionellt upplägg som godkändes av IFF. Alternativet för IFF hade där och då varit en svår fråga att lösa. 

Den andra delen om att dam-VM skulle kunna genomföra sitt finalspel i en dubbelt så stor arena som också hade blivit fullsatt under finalhelgen är vi medvetna om, men man ska också veta att under VM spelas 48 matcher under 9 dagar och historiskt har bara ett mindre antal av de matcherna varit slutsålda. Till exempel är det bara två av de senaste fyra VM-finalerna i stora hockeyarenor som har varit utsålda. 

Vi är helt övertygade om att VM-veckan i Uppsala kommer att bli lyckad. Publiken kan bevittna världsklassinnebandy varje dag i en av de bästa innebandyarenor vi har i landet och inte bara finalhelgen och på plats i Uppsala utan också framför TV:n. Vi har, för att nå ut till så många som möjligt, lyckats teckna avtal med SVT om att sända VM. Därmed har vi säkerställt att en rekordpublik utan kostnad kan se rekordmånga matcher och inte bara finalhelgen. Samtidigt har vi gjort stora investeringar i produktion och teknik för att skapa en innebandyupplevelse som kommer att vara mycket bra för svensk och internationell innebandys framtida uppmärksamhet och utveckling.

Avslutningsvis kan det vara värt att nämna att finalhelgen är slutsåld, men det finns biljetter kvar till samtliga matcher samtliga övriga dagar.


TV: Damlandslagets 5 snyggaste mål från EFT

En försmak på vad som väntar i VM!

Den här artikeln handlar om: